Tuesday, 16 April, 2024

Κλιμάκωση αντιπαράθεσης για ολοήμερα

Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τις αλλαγές που προωθεί το υπoυργείο Παιδείας στη λειτουργία των δημοτικών σχολείων από την επόμενη σχολική χρονιά. Χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση για υποβάθμιση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, διακρίνει κλίμα υπονόμευσης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που αρχίζουν τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε το 10ο Ολοήμερο Σχολείο στην Αργυρούπολη, όπου τόνισε ότι «τα ενισχυμένα ολοήμερα σχολεία έχουν αγκαλιαστεί και από τα παιδιά και από τους δασκάλους. Δυστυχώς, η υποβάθμιση του ολοήμερου σχολείου, έτσι όπως προωθείται από το υπουργείο, είναι μια απόφαση που κινείται στην τελείως λάθος κατεύθυνση. Είναι μια υποβάθμιση, η οποία, δυστυχώς, έχει και ταξικό πρόσημο, διότι αποκλείει πια από τα ολοήμερα σχολεία παιδιά ανέργων οικογενειών και δεν προωθεί δεξιότητες που χρειάζονται τα παιδιά. Δεσμεύομαι, ως πρόεδρος της Ν.Δ., ότι θα ενισχύσω, και πάλι, το πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου». Να σημειωθεί ότι, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, το υπουργείο εξετάζει την περίπτωση να διευρυνθεί ο κατάλογος των μαθητών που μπορούν να εγγραφούν. «Ολες οι ευαίσθητες κατηγορίες παιδιών θα ικανοποιηθούν», είπε (ΑΝΤ1) ο κ. Φίλης, ενώ, απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη, ανέφερε ότι «μετά την κατάρρευση των προσδοκιών του ότι η χώρα θα ζήσει ένα θερμό καλοκαίρι με εκλογές, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε τον ευαίσθητο χώρο της παιδείας ως αντίβαρο αντιπολιτευτικής άσκησης. Η καθιέρωση του ολοήμερου θα είναι πραγματικότητα με τη νέα σχολική χρονιά. Αυτή είναι δέσμευσή μας και, ασφαλώς, θα κριθούμε από τους πολίτες».

Ως προς την πιθανότητα απεργιών, κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων (θα αποφασίσουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ στις 21/5), ο κ. Φίλης την απέκλεισε, αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει κλίμα υπονόμευσης των εξετάσεων». Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός διαμορφώνει το πλαίσιο ώστε να μπορεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του από τυχόν… αναποδιές στις εξετάσεις.

Τέλος, η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων ζήτησε παρέμβαση του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, για να μην μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας των Θρησκευτικών από 2 σε 1, σε Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού.

kathimerini.gr
Κλιμάκωση αντιπαράθεσης για ολοήμερα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου