Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Κόμμα Κασιδιάρη: Συνταγματολόγοι κατά Τζανερίκου για την τροπολογία

 Αντιδράσεις έμπειρων συνταγματολόγων αλλά και πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε η παρέμβαση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου

σχετικά με την κυβερνητική τροπολογία που βάζει «φρένο» στη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο κ. Τζανερίκος, χαρακτήρισε την κυβερνητική τροπολογία ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου, για να λάβει την απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, πως η νομοθέτηση είναι αρμοδιότητα της Βουλής και όχι του εκάστοτε δικαστή.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η εν λόγω τροπολογία, που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τη Μεγάλη Τρίτη, επανακαθορίζει τη σύνθεση του Τμήματος του Αρείου Πάγου που θα λάβει την απόφαση για τη συμμετοχή των κομμάτων στις εκλογές.

Το «βάρος» της δικαστικής κρίσης για το κόμμα Κασιδιάρη θα τη λάβει το σύνολο των δικαστών που υπηρετούν στο αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου και όχι μόνον πέντε εξ αυτών, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κασιδιάρη θα ληφθεί έως τις 5 Μαΐου.

Πολιτική κόντρα για την τροπολογία. Ποιοι θα την υπερψηφίσουν

Για ερασιτεχνικούς χειρισμούς κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηρίζει λάθος που απέρριψε τη δική του πρόταση για το κόμμα Κασιδιάρη και αναφέρει πως τώρα, σπεύδει να κάνει διορθώσεις φτάνοντας μέχρι το σημείο της παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. «(Ο κ. Μητσοτάκης) δεν μας άκουσε όταν προειδοποιούσαμε και απέρριψε την τροπολογία που είχαμε καταθέσει και αποτελούσε τη μόνη λύση για τον αποκλεισμό των νεοναζί. Τώρα ας σε αυτή την παρωδία ας αναλάβει μόνος του την ευθύνη», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του, αν και θα υπερψηφίσει την τροπολογία στη Βουλή ασκεί κριτική στην κυβέρνηση. «Αν είχε εισακουστεί η πρότασή μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις. Η νέα, μονομερής και πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης δεν θα χρειαζόταν», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Χάρης Καστανίδης, ανακοίνωσε μέσω Facebook ότι προτίθεται να καταθέσει τη Μεγάλη Δευτέρα στη Βουλή νέα ρύθμιση για την υπόθεση.

«Η σύγκρουση του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου με την κυβέρνηση σχετικά με τη νέα προτεινόμενη τροπολογία για τον αποκλεισμό νεοφασιστικών μορφωμάτων, οδηγεί στην ανάγκη μιας εντελώς διαφορετικής ρύθμισης, που θα προτείνω αύριο στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή», έγραψε στο Twitter. Ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έστρεψε τα βέλη του προς όσους χαρακτηρίζουν «αντισυστημική» μια ψήφο στο κόμμα Κασιδιάρη, τονίζοντας πως τέτοια κόμματα αποτελούν τα καλύτερα «μαντρόσκυλα» του συστήματος.

Σε δηλώσεις του σήμερα στην τηλεόραση του Alpha, ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος που ηγείται του κόμματος Κασιδιάρη, χαρακτήρισε «ύβρη εναντίον όλου του λαού» τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών και χαρακτήρισε το κόμμα «απολύτως νόμιμο».

Αυστηρή παρέμβαση Ευάγγελου Βενιζέλου

Στην υπόθεση παρενέβη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε «θεσμικά αδιανόητο» το δημόσιο διάλογο του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου με τον υπουργό Εσωτερικών. Προτείνει να νομοθετηθεί η αρμοδιότητα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για να αποφανθεί για την υπόθεση.

«Θεωρώ αυτονόητο ότι ο κ. Αντιπρόεδρος του ΑΠ θα προβεί σε δήλωση αποχής από οποιαδήποτε σχετική διαδικασία», σημειώνει ο κ. Βενιζέλος.

Συνταγματολόγοι κατά του Χρήστου Τζανερίκου

Συνταγματολόγοι που τοποθετήθηκαν για την υπόθεση με δηλώσεις τους στον ΣΚΑΪ, χαρακτηρίζουν πρωτοφανή, επιθετική και απροσδόκητη την παρέμβαση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και θέτουν θέμα αυτοεξαίρεσής του από τις διαδικασίες. Ειδικότερα, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Χαράλαμπος Ανθόπουλος δήλωσε ότι μένει έκπληκτος με το επιθετικό ύφος και το απροσδόκητο ύφος λόγου για ανώτατο δικαστή.

«Το επιχείρημα ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει δεν είναι εύλογο καθώς ούτε μια τέτοια υπόθεση είχε ξαναγίνει. Η ρύθμιση είναι δικαιολογημένη λόγω της κρισιμότητας του θέματος και μου φαίνεται αδικαιολόγητη η παρέμβαση του κ. Τζανερίκου» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Πάνος Λαζαράτος δήλωσε από την πλευρά του ότι «θεωρεί θεσμικά απαράδεκτο να διεξάγονται τέτοιες συζητήσεις αυτή τη στιγμή».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του κ. Τζανερίκου είπε ότι «η ενέργειά του τον οδηγεί σε αυτοεξαίρεση από την διαδικασία που έρχεται σε λίγες ημέρες στο Άρειο Πάγο». «Μίλησε για φωτογραφική αντιμετώπιση ως προς το πρόσωπό του. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση» σημείωσε επίσης ο κ. Λαζαράτος και τόνισε ότι «είναι μια γενική και αφηρημένη ρύθμιση που εξοπλίζει με πολύ περισσότερες εγγυήσεις την απόφαση που θα λάβει ο Άρειος Πάγος».

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Αντώνης Μανιτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν βλέπει εκ πρώτης όψεως ανεπίτρεπτη συνταγματικά παρέμβαση, ούτε στο έργο, ούτε στην οργάνωση, ούτε στη λειτουργία του δικαστηρίου: «Η αύξηση αυτή που αποφασίζεται πιστεύω ότι παρέχει μεγαλύτερα εχέγγυα και αντικειμενικότητας και απρόσωπης και ορθής κρίσης αφού θα αποφασίζει ένας διπλάσιος αριθμός δικαστών» τόνισε. Ο Συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος ανέφερε: «Το ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι παράνομο. Πάντως πράγματι αυτό είναι ένα ζήτημα που αποτελεί interna corporis. Δηλαδή θα μπορούσε να αφεθεί στο Δικαστήριο. Όμως ξαναλέω ότι από μόνη της αυτή η νομοθετική ρύθμιση όσο και αν έχει τα προβλήματα που είπαμε ότι δεν είναι αναγκαία και συνιστά κακή νομοθέτηση, δεν νομίζω ότι είναι παράνομη».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου