Friday, 19 April, 2024

Κώστας Καραμανλής: Κανονικά στα ψηφοδέλτια ο παραιτηθείς υπουργός

Ο Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σχετικά με όσα κατηγορεί ο Γιάννης Ραγκούσης

την κυβέρνηση περί παράνομης μετάταξης του σταθμάρχη Λάρισας, είπε ότι από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας υπήρξε μια απόπειρα διασποράς στην κοινή γνώμη της άποψης ότι υπήρχε κομματική παρέμβαση στην τοποθέτηση του σταθμάρχη. «Δείχνει πώς σκέφτονται. Ούτε τα προσχήματα», ανέφερε και σημείωσε πως το υπουργείο εσωτερικών έχει απαντήσει στην πρώτη ανάρτηση του κ. Ραγκούση περί παρανόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο οργανισμός ζητούσε 18 σταθμάρχες και βρέθηκαν μόνο 2.

«Τι είδους πολιτική παρέμβαση και πολιτικό μέσο χρειάζεται για αυτή την τοποθέτηση»; συνέχισε και είπε πως γίνεται έρευνα αν ο σταθμάρχης είχε περάσει εκπαίδευση και είχε την εμπειρία να βρεθεί μόνος του σε αυτή τη βάρδια ενώ διερευνώνται και άλλα περιστατικά. Ανέφερε επίσης ότι η πολιτική παρέμβαση θα είχε νόημα όταν για την ίδια θέση ενδιαφέρονταν παραπάνω από ένας. «Όλες οι πτυχές της υπόθεσης δεν υπάρχει περίπτωση να μη διερευνηθούν», διαβεβαίωσε. Σε ότι αφορά σχετική τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη για τον περιφερειακό διευθυντή του σταθμάρχη, ο κ. Οικονόμου είπε ότι όλα διερευνώνται ενώ με αφορμή επόμενη παρεμφερή ερώτηση απάντησε πως δεν είναι σοβαρή συζήτηση η κομματική ιδιότητα του σταθμάρχη. «Το πρόβλημα με το σταθμάρχη ή τον προϊστάμενό του είναι αν είναι ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ ή αν έκανε ένα απερίγραπτο λάθος;», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις ενημερώσεις που είχε ο πρώην υπουργός μεταφορών κ. Καραμανλής για τους κινδύνους και στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων, απάντησε πως οι διαχρονικές παθογένειες έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν, δυστυχώς όχι στην έκταση που θέλαμε και όχι στο μοιραίο εκείνο σημείο. «Όλα τα ζητήματα θα απαντηθούν στην ώρα τους», είπε υπενθυμίζοντας ότι την Τετάρτη ο κ. Γεραπετρίτης θα δώσει συνέντευξη τύπου. Σε ότι αφορά την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων είπε ότι είναι υπερκομματική, σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το έργο της δικαιοσύνης και τα ευρήματά της θα είναι στη διάθεση της δικαιοσύνης να τα αξιολογήσει.

«Επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί το ταχύτερο», είπε σε ερώτηση πότε θα υπάρχει σύστημα τηλεδιοίκησης στο 100% του εγχώριου σιδηροδρόμου. Ανέφερε ότι το έργο λειτουργεί στο 70% και αυτό θα πήγαινε να δει ο πρωθυπουργός και πως δυστυχώς δεν έχει εγκατασταθεί το σύστημα αυτό στο μοιραίο 30%.

Για τον ακριβή αριθμό των επιβατών

Για τον ακριβή αριθμό των επιβατών είπε ότι έχουμε τον αριθμό των ονομαστικών εισιτηρίων, δυστυχώς 57 ταυτοποιημένους νεκρούς, μία αγνοούμενη για την οποία η μητέρα της έχει δώσει δείγμα DNA, μία σορός που έχει παρθεί DNA και δεν υπάρχει αναζήτηση και οι τραυματίες. Σε ερώτηση αν υπάρχει υπουργική απόφαση ώστε με τροπολογία η εταιρεία να αποποιείται ευθύνες για δυστυχήματα, απάντησε πως καμία ευθύνη και σε κανέναν επίπεδο δεν θα μείνει χωρίς απόδοση: «Αυτό που συνέβη είναι τραγικό, μια σκιά απλώνεται σε κάθε πτυχή, δεν υπάρχει περίπτωση να μη διερευνηθούν τα πάντα και καμία ευθύνη να μην αποδοθεί», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για πόσο θα μείνουν ακινητοποιημένα τα τρένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως παρά την πολύ λογική φόρτιση, την ανησυχία, την οργή είναι σημαντικό με βάση τους ειδικούς, την αποτίμηση, την αξιολόγηση να επιδιώξουμε τις βέλτιστες δυνατές κινήσεις. «Με ψύχραιμο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των ανθρώπων που γνωρίζουν καλύτερα, θα παρθούν οι πιο σωστές αποφάσεις», συμπλήρωσε.

Σχετικά με εξηγήσεις που έχει ζητήσει η Κομισιόν για τις επιδοτήσεις στα ΚΤΕΛ, είπε ότι υπήρξε χρονικό διάστημα που η Hellenic Train αδυνατούσε να υποστηρίξει τη σιδηροδρομική μετακίνηση σε συγκεκριμένες περιοχές και ο κόσμος έπρεπε να μπορεί να μετακινηθεί με τα λεωφορεία.

Εκ πρώτη όψεως-συνέχισε-δεν μπορεί να το συνδέσει με το τραγικό δυστύχημα, αλλά όλα διερευνούνται.

«Από τη ΝΔ δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι υποψήφιος ο Κώστας Καραμανλής»

Ερωτηθείς αν θα είναι ξανά υποψήφιος ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, απάντησε πως παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας γενναία την πολιτική ευθύνη. «Από τη ΝΔ δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι υποψήφιος. Αλλού είναι τα ζητήματα για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια. Η ανάληψη της πολιτικής αντικειμενικής ευθύνης παρά το γεγονός ότι υπάρχει αλληλουχία γεγονότων και διαχρονικών παθογενιών, τιμά τον κ. Καραμανλή στο επίπεδο αυτό», συμπλήρωσε.

Για τα επεισόδια στο Σύνταγμα και αν κύκλοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα εις βάρος της κυβέρνησης απάντησε πως δεν μπορεί να το ξέρει αυτό. «Με σιγουριά ξέρω ότι η θλίψη, ο πόνος, η δικαιολογημένη αγανάκτηση μπορεί και πρέπει να έχει τη δυνατότητα να την εκφράσει κανείς με διάφορους τρόπους κα μέσα από ειρηνικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Μιλάμε για τραγικό γεγονός αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο η απόπειρα καπηλείας τη θλίψης και της οργής από μπαχαλάκηδες και ακραίους κύκλους που θέλουν να κανιβαλίσουν πάνω στον πόνο της κοινωνίας. Δεν θα γίνουν αυτά ανεκτά», τόνισε.

Ερωτηθείς αν δέχτηκαν επίθεση και ειρηνικοί διαδηλωτές, απάντησε πως αν έχει συμβεί είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο και πως η ΕΛΑΣ θα εντοπίσει τέτοιες συμπεριφορές και θα αποδοθούν οι ευθύνες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου