Saturday, 20 April, 2024

Μάκης Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ στέρησε από τους απόδημους τη δυνατότητα να ψηφίζουν

Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την διευκόλυνση των απόδημων Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι

στους εκλογικούς καταλόγους να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους καθώς δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία 200 βουλευτών.
Υπέρ των προωθούμενων διατάξεων ψήφισαν 190 βουλευτές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, Κινήματος Αλλαγής και Ελληνικής Λύσης ενώ 23 βουλευτές από ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία
Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία αν και είχε ξεκαθαρίσει ότι καταψηφίζει τις προωθούμενες ρυθμίσεις.
Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που επέμεινε στην διατήρηση των αυστηρών κριτηρίων επιλογής απόδημων που μπορούν να διευκολυνθούν και να ψηφίζουν εξ αποστάσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και συμφώνησε στην κατάργηση των περιορισμών ζήτησε την μη προσμέτρηση της ψήφου των ομογενών στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας, πρόταση που όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα χαρακτήρισαν προσβλητική για τους Έλληνες του εξωτερικού και αντισυνταγματική.

Το ΜεΡΑ25 κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να ορίσει ξεχωριστές εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού με συγκεκριμένο αριθμό βουλευτικών εδρών για να στηρίξει το νομοσχέδιο. Όμως, ακόμα και αν γινόταν δεκτή η πρόταση -σε αυτή τη φάση- οι 9 βουλευτές του κόμματος του κ. Γιάνη Βαρουφάκη δεν θα επαρκούσαν για να ξεπεραστεί ο συνταγματικός πήχης των «200».

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κλείνοντας την συνεδρίαση άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζοντας ότι με την ψήφο της αρνείται για μια ακόμα φορά στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν. «Κατανοητή η προσπάθεια υποτίμησης της προσπάθειάς μας από μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευση. Όταν δεν έχεις επιχειρήματα το μόνο που μένει είναι να υποτιμάς την αξίας της συζήτησης. Για να το κλείσω εδώ σας λέω ότι το αν κάτι είναι επικοινωνιακό ή έχει ταπεινά κίνητρα δεν αλλάζει το πολιτικό δίλημμα που θέτει μια νομική ενέργεια του κοινοβουλίου. Η συζήτηση όπως ξεκινά και όπως διεξήχθη έχει ένα βασικό ερώτημα: η Αριστερά για μια ακόμα φορά θα εμποδίσει τους απόδημους Έλληνες από το δικαίωμα να ψηφίσουν»; ανέφερε αρχικά ο υπουργός για να προσθέσει «Γιατί δεν συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Ακούσαμε το επιχείρημα που προέρχεται βασικά από το ΚΚΕ για το οποίο δεν έχουμε καταλάβει αν το συμμερίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ: Το ΚΚΕ λέει ότι δεν θέλει να αρθούν οι περιορισμοί γιατί θέλει να αποδεικνύεται για τους αποδημήσαντες οικονομικός ή κοινωνικός δεσμός. Είναι θεμιτή -σωστή η προσέγγιση αυτή;

Αυτή η επιχειρηματολογία ξέρετε που οδηγεί; Κάποιος, τα τελευταία 25 χρόνια έχει πλήρως αποξενωθεί αλλά πριν από 25 χρόνια σπούδασε σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Σπούδασε, έφυγε και για 25 χρόνια δεν έχει πατήσει το πόδι του. Αυτός με τον ισχύοντα νόμο θα διευκολυνθεί. Άλλο παράδειγμα: Κάποιος που είναι 60 ετών και αποδήμησε όταν ήταν 20 ετών και δεν μπορεί να αποδείξει ότι είχε παραμονή 2 ετών στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία. Όμως έχει στην πατρίδα την 90χρονη μητέρα του και μιλά μαζί της καθημερινά, συμμετέχει σε όλες τις εργασίες της κοινότητας κ.λπ. Αυτός λοιπόν δεν Θα διευκολυνθεί».

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ανέφερε: «Μου λέει ο ΣΥΡIΖΑ ότι είναι αυστηρό το οικονομικό κριτήριο που έβαλα για την πολιτογράφηση των αλλοδαπών. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλοδαπός με 7ετή διαμονή και χωρίς απόδειξη οικονομικής ένταξης είναι σωστό να γίνεται Έλληνας πολίτης αλλά ο ημεδαπός και ενταγμένος στους εκλογικούς καταλόγους αλλά χωρίς φορολογική δήλωση δεν μπορεί να ψηφίζει». «Άρα λοιπόν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και δεν πρέπει να βάζουμε όρους για την διευκόλυνση του εκλογικού του δικαιώματος» τόνισε ο υπουργός για να συμπληρώσει σε άλλο σημείο: «Μου λέτε γιατί ήρθε τώρα η ιδέα να φέρω το νομοσχέδιο σαν να μην γνωρίζω τις θέσεις κομμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης αντέδρασε σε ένα αίτημα και παράπονο Ελλήνων πολιτών. Του είπαν ότι ψηφίσαμε ένα νόμο αλλά με αυτό το νόμο δεν μπορούν αν ψηφίσουν. Η κα Τζάκρη σε τι αντέδρασε και γιατί χαρακτήρισε απαξιωτικούς και μειωτικούς τους περιορισμούς; Αντέδρασε σε ένα ερώτημα ομογενειακής εφημερίδας που της είπε: «τι θα γίνει με τους περιορισμούς δεν μπορούμε να ψηφήσουμε». Ο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ λένε ότι είναι ικανοποιητικοί οι όροι όμως σύσσωμοι οι απόδημοι λένε ότι δεν είναι ικανοποιητικοί αυτοί οι όροι. Υπάρχει διάχυτη πεποίθηση ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να διευκολυνθούν. Σε αυτό αντέδρασε η κα Τζάκρη καιροσκοπικά και σε αυτό αντέδρασε ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης που υλοποιεί την δέσμευσή του σήμερα. Η κα Τζάκρη πήγε το είπε και μέχρι να γυρίσει το πήρε πίσω».

Τα στοιχεία από την ανταπόκριση των αποδήμων στην ψηφιακή πλατφόρμα

Πέραν αυτών ο κ. Βορίδης ανέφερε και τα στοιχεία από την ανταπόκριση των απόδημων στην πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε προκειμένου να κατατεθούν και να εξεταστούν τα αιτήματα συμμετοχής στην εξ αποστάσεως εκλογική διαδικασία. «Εγώ δεν έχω μιλήσει αν θα είναι 800 χιλ ή 300 χιλ ή 11 χιλ. Δεν έχω τέτοια στοιχεία. Αυτό που δεσμεύομαι όμως να κάνω είναι να εκπληρώσω πλήρως τις επιταγές του νόμου που έχει ψηφίσει το κοινοβούλιο. Άρα θα γίνει εκστρατεία που το περιεχόμενό της θα σας το παρουσιάσουμε όχι μόνο στην διακομματική επιτροπή αλλά και στην επιτροπή εσωτερικών του κοινοβουλίου για να παρουσιάσει η εταιρεία τον τρόπο οργάνωσης της καμπάνιας. Θα αξιοποιηθεί η τεχνολογία για να έχουν πρόσβαση οι απόδημοι στα στοιχεία.

Έως σήμερα έχουν έρθει 336 αιτήσεις, 212 έχουν εγκριθεί και απορρίφθηκαν 104. Δεν θεωρώ ότι είναι ενδεικτικό. Θα έχουμε εικόνα αφού τρέξει η καμπάνια και πλησιάσουν οι εκλογές που είναι μακριά αυτή τη στιγμή και κανείς δεν επισπεύδει. Άρα αυτό είναι μια πιλοτική εφαρμογή» είπε.

Αναφορικά με την πρόταση περιφερειών εξωτερικού είπε: «ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει μια τεράστια ευθύνη γιατί δεν έχει καν επιχείρημα για αυτό που κάνει. Στερεί από τους απόδημους, την δυνατότητα να διευκολυνθούν χωρίς καν να έχει επιχείρημα. Είναι θλιβερό αυτό που γίνεται με ευθύνη της Αριστεράς. Υπογράφω αποφάσεις με τις οποίες ο υπ. Εσωτερικών δίνει άδειες εκλογών σε προξενικά καταστήματα εντός Ελλάδας για να μετέχουν οι πολίτες στις εκλογές: Πορτογαλία, Βουλγαρία, Περού, Νορβηγία, Φιλανδία, Μολδαβίας. Οι κάτοικοι όλων αυτών των χωρών είναι προνομιούχοι σε σχέση με τους Έλληνες του εξωτερικού. Αυτό το στερείτε από τους δικούς μας. Και αναρωτιούνται: Για ποιο λόγο;

Απάντησα στις θέσεις του ΚΚΕ αλλά τουλάχιστον το ΚΚΕ λέει ότι θέλει να διευκολύνει κάποιους και τους άλλους όχι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θέλει να διευκολύνει τους πάντες αλλά δεν ψηφίζει την άρση περιορισμών. Γιατί; Γιατί θέλει εκλογικές περιφέρειες. Απάντησα: θα το δεχθώ, εκλογικές περιφέρειες λοιπόν. Τι άλλο θέλετε; 4 περιφέρειες; Θα είναι 4. Τι άλλο θέλετε; Να μην ψηφίζουν κόμματα. Γιατί; Ο κ. Κατρούγκαλος λέει για να μην διαταραχθεί η εθνική ενότητα. Μα στις βουλευτικές εκλογές θα συμμετάσχουν; Πως ξαφνικά μπορούν να μετέχουν οι απόδημοι χωρίς να ψηφίζουν κόμματα; Το επιχείρημα αυτό είναι θεμέλιος λίθος ολοκληρωτικών καθεστώτων. Πως το λέτε;

Στην πραγματικότητα θέλετε να αποφύγετε την προσμέτρηση της ψήφου στην διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Είστε σε βαθιά αντινομία.

Λέτε ότι δεν θέλετε να ψηφίζουν και να προσμετράται η ψήφος τους στο αποτέλεσμα. Η ψήφος όλων των απόδημων να επηρεάζει το 1,2% της σύνθεσης του κοινοβουλευτικού σώματος. Η εικόνα είναι καθαρή. Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και δεν τολμά να κοιτάξει στα μάτια τους απόδημους και συνολικά τους Έλληνες. Ακούν σήμερα ότι θα υπάρχουν ψήφοι σταθμισμένοι: πρώτης και δεύτερης ταχύτητας. Η θέση ΚΚΕ δεν το κάνει αυτό. Βάζει περιορισμούς αλλά όσοι διευκολυνθούν θα συμμετέχουν στην διαμόρφωση του αποτελέσματος ισότιμα. Εσείς κάνετε κατασκευές. Τελικώς με την ψήφο σας θα δώσετε απάντηση στο βασικό ερώτημα: η Αριστερά για μια ακόμα φορά θα εμποδίσει την ψήφο των απόδημων Ελλήνων»;

Τι ανέφερε η αντιπολίτευση

Νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε πως «κατά τη διάρκεια συζητήσεων και αφού μας ζητήσατε να δεχθούμε τους όρους σας μας είπατε ότι θα δεχθούμε και τις παραγγελιές μας. Είστε συνεπής στο ήθος και ύφος μιας προσπάθειας που δεν στόχευε να γίνει νόμος κράτος. Μια γυροβολιά εντυπώσεων επιχειρήσατε».

Από το Κίνημα Αλλαγής η κυρία Ευαγγελία Λιακούλη είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει από κυβίστηση σε κυβίστηση ενώ κάλεσε το υπουργείο να προχωρήσει σε σύσταση διακομματικής επιτροπής για να συζητηθεί το θέμα της επιστολικής ψήφου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας ανέφερε ότι «επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση προκλήθηκε από την κυβέρνηση για ψηφοθηρικούς και επικοινωνιακούς λόγους. Τι άλλαξε από το 2019 όταν και ψηφίστηκε ο νόμος με ευρύτερη πλειοψηφία που σήμερα καταγγέλλετε. Το μόνο που άλλαξε ήταν οι δηλώσεις Τζάκρη στον Εθνικό Κήρυκα που επιτέθηκε στην λογική των κριτηρίων που και το κόμμα της ψήφισε. Πήρατε εσείς τις δηλώσεις αυτές και το παίζετε φίλοι των απόδημων. Τα δικά σας κόμματα ευθύνονται για τα προβλήματα των απόδημων αλλά και για την μετανάστευση». Ο ίδιος τοποθετήθηκε υπέρ της διατήρησης των κριτηρίων επιλογής των ομογενών που θα διευκολυνθούν και θα μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.
Από την Ελληνική Λύση ο κ. Κώστας Χήτας είπε αρχικά «δεν έχω καταλάβει γιατί το ΜεΡΑ25, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζουν» για να προσθέσει ότι «εμείς ψηφίζουμε το νομοσχέδιο για να στηρίξουμε τους απόδημους σε όλα τα μήκη και πλάτη. Οι αρχές και αξίες μας είναι μπετόν, δεν αλλάζουν ανάλογα με το που φυσά ο άνεμος. Πολιτική πανωλεθρία υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν ήταν αυτός ο σκοπός».
Τέλος, από το ΜεΡΑ25 η κυρία Φωτεινή Μπακαδήμα υποστήριξε ότι «θέλουμε τις εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού. Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του γιατί φοβάται την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο γιατί ικανοποιείται μόνο το ένα μέρος της πρότασής μας»

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου