Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Μητσοτάκης-αρχηγοί: Τα… έσπασαν για τον εκλογικό νόμο

Οι συναινέσεις που αναζητούσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με το βλέμμα (κατά κύριο λόγο) στο Κίνημα Αλλαγής, όσον αφορά

στον εκλογικό νόμο δεν κατεγράφησαν. Αντιθέτως, πέραν από το δεδομένο “όχι” του Αλέξη Τσίπρα σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, πλέον και η Φώφη Γεννηματά διαχωρίζει τη θέση της και διαμηνύει ότι θα καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση.
Με δεδομένη την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής στον εκλογικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση, θεωρείται πλέον προεξοφλημένο (εκτός απροόπτου) ότι οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ισχύσει το νέο σύστημα από τις επόμενες εκλογές δεν πρόκειται να… πιαστούν. Έτσι, όπως ήδη έχει τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, το νέο εκλογικό σύστημα θα ψηφιστεί μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για διπλές κάλπες.
Προβληματισμένος για τις εξελίξεις δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στους δημοσιογράφους σε σύντομο διάλογο του μαζί τους, φεύγοντας από την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο σε δήλωσή του από το γραφείο του στη Βουλή, ανέφερε όσα ζήτησε απ τον κ. Μητσοτάκη κατά το τετ α τετ τους εστιάζοντας στα εξής:
1. Να ανασταλεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αμερικανικές βάσεις, όπως είχε εγκαίρως μεταδώσει το Capital.gr
2. Να επισπευσθεί η προεδρική εκλογή επαναλαμβάνοντας τη στήριξή τoυ στον Προκόπη Παυλόπουλου
3. Να πραγματοποιηθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και
4. Του εξέφρασε την αντίθεσή του στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Αναλυτικά η δήλωση Τσίπρα:
“Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον κύριο Μητσοτάκη για τις περιφερειακές εξελίξεις, τα ελληνοτουρκικά και το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Εξέφρασα την ανησυχία μας για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και κυρίως για τον κίνδυνο μια νέας εθνικής περιπέτειας τώρα που βγήκαμε από τη 10ετή περιπέτεια της οικονομική κρίσης.
Υπογράμμισα επίσης τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας -και πιστεύω όλου του ελληνικού λαού- από την εκκωφαντική σιωπή που επικράτησε κατά την επίσκεψη του, όχι μόνο από τον Πρόεδρο Τραμπ αλλά από όλη την αμερικανική ηγεσία, απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών.
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή είχα τονίσει ότι κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους.
Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε πει προσυπογράφω αυτή τη φράση. Στην πράξη όμως έκανε το αντίθετο.
Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος.
Έδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει.
Και αυτή είναι εσφαλμένη τακτική.
Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί κάθε Έλληνα πολίτη σήμερα, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, είναι αν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας, στο ενδεχόμενο που η Τουρκική πλευρά εντείνει αυτές τις προκλήσεις.
Χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σε αυτό το ενδεχόμενο, πιστεύω είναι λάθος να προχωράμε σα να μη συμβαίνει τίποτα.
Ζήτησα λοιπόν από τον Πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Του δήλωσα επίσης ότι θα στηρίξουμε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όπως έχουμε αποδείξει.
Περιμένουμε ωστόσο μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των f35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση.
Με ενημέρωσε επίσης και για τη πρόθεση του να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο.
Του εξέφρασα τη κάθετη διαφωνία μας στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου.
Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων.
Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στη κρίση.
Τέλος, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη, δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση, να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής.
Ελπίζω η επιμονή του κύριου Μητσοτάκη σε επιλογές που διχάζουν να μη συνεχιστεί.
Και να προβεί σε επιλογές και πρωτοβουλίες που δε διχάζουν αλλά ενώνουν, στη βάση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα.
Γιατί σκοπός όλων μας πρέπει να είναι, να μην οδηγηθεί η χώρα και σε νέα κρίση, εθνική αυτή τη φορά”.
Καβγάς πηγών για τις βάσεις
“Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος. Ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την Πατρίδα μας, την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας. Επιπλέον, κάνει λάθος να ζητά την αναστολή της “αναβάθμισης της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ”, την ώρα που η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Προξενεί μάλιστα εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του, καθώς ο ίδιος είχε προχωρήσει στη διαπραγμάτευση αυτής της αμυντικής συνεργασίας”, σχολίαζαν πηγές της κυβέρνησης, απαντώντας στη δήλωση του κ. Τσίπρα.
Η Κουμουνδούρου ανταπαντώντας στις κυβερνητικές πηγές, ανέφερε: “Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να μην καταλαβαίνει ότι οι διεθνείς σχέσεις βασίζονται στο αμοιβαίο όφελος. Δεν είναι δίνω χωρίς να παίρνω, είναι δίνω και παίρνω. Ας ελπίσουμε αυτό το έλλειμμα κατανόησης να μην έχει επιπτώσεις στην εθνική μας ασφάλεια”.
Διαφωνία Φώφης στον εκλογικό νόμο
Συναίνεση στα εθνικά ζητήματα, αλλά κανένα σημείο επαφής στην πρόταση για τον εκλογικό νόμο προκύπτει μετά το τέλος της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης Μητσοτάκη-Γεννηματά κινήθηκε γύρω από τα εθνικά ζητήματα και τα αποτελέσματα του πρωθυπουργικού ταξιδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι ίδια πηγές στο ζήτημα του εκλογικού νόμου δεν υπήρξε κανένα σημείο επαφής, από τη στιγμή που η Χαριλάου Τρικούπη δε μπορεί να αποδεχθεί κλιμακωτό μπόνους, το οποίο μπορεί να φτάνει τις 50 έδρες. Όπως σχολιάζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε περιθώριο να κατέβει από το μπόνους των 50 εδρών, ενώ δεν υπήρξε συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς ο πρωθυπουργός δεν άνοιξε το θέμα και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ήθελε να επικεντρωθεί στα εθνικά ζητήματα.
Των Νίκης Ζορμπά-Δημήτρη Γκάτσιου, capital.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου