Friday, 29 March, 2024

Μητσοτάκης: «Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, δεν είμαι κ@λοτούμπας»

Για τον εκλογικό νόμο και αν σκοπεύει να τον αλλάξει, απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της 86ης ΔΕΘ.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «έχω δεχτεί τέτοιου είδους εισηγήσεις. Δεν είμαι κωλοτούμπας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγο πριν από τις εκλογές. Θα πορευτούμε προς τις εκλογές με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο, ο οποίος θέτει τον πήχη της αυτοδυναμίας περίπου στο 37%».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου εκτός από μία περίπτωση. Μόνο αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχτεί ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι μια βόμβα στα θεμέλια της πολιτικής σταθερότητας και αποφασίσουμε από κοινού να τον αλλάξουμε. Φαντάζομαι ότι θα ερωτηθεί και ο κ. Τσίπρας την επόμενη εβδομάδα».

Ερωτηθείς σε περίπτωση αδυναμίας αυτοδυναμίας αν θα πάει σε επόμενες εκλογές ή θα επιδιώξει συνεργασία με άλλο κόμμα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Θεωρώ ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα για τη χώρα. Η εκτίμησή μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά. Αριθμητικά αν επιχειρούσαμε να προβάλουμε τα σημερινά δεδομένα δημοσκοπικά, θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα.

Θα συνιστά πολιτική τερατογέννεση. Για αυτό η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να είναι σκαλοπάτι να διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και να εξηγήσουμε γιατί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που δεν είναι ανάγκη μονοκομματική μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου