Thursday, 28 March, 2024

Μητσοτάκης- Ερντογάν για Αφγανιστάν: Έχουμε κοινές προκλήσεις για πιθανό νέο προσφυγικό

Το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση και με βάση αυτό αποτελεί αναγκαιότητα να να υποστηριχθούν

οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους, συνόψισαν στην τηλεφωνική συνομιλία τους με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφαγανιστάν και το ενδεχόμενο νέας προσφυγικής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και για τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να προκύψουν. Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση. 
Tην Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. (και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της Ε.Ε. και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία). 
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους. 
Συζητήθηκε ακόμα η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, πρόκειται για μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου. Το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά-είναι ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι κκ. Φραγκογιάννης και Ονάλ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου