Tuesday, 16 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Μπλίνκεν: Η σημασία της βάσης της Αλεξανδρούπολης και το κομβικό ζήτημα της ενέργειας

Στην άριστη συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ και στις στέρεες βάσεις που έχουν οι διμερείς σχέσεις, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.
Οι σχέσεις μας είναι στρατηγικές, έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους με βέβαιη προοπτική ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας.
Τόνισε ακόμη ότι Ελλάδα και ΗΠΑ αγωνίστηκαν μαζί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα ενώ όπως είπε, δυστυχώς και σήμερα γινόμαστε μάρτυρες παρόμοιων συμπεριφορών όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία!
Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας.
«Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε μονάδες διάσωσης στην Τουρκία»
Στη συνέχεια ο έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στον πρόσφατο φονικό σεισμό που ισοπέδωσε περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες χτυπήθηκαν ανελέητα.
«Διαπίστωσα το μέγεθος της καταστροφής συνοδευόμενος από τον φίλο μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ζήτησα βοήθεια στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε μονάδες διάσωσης στην Τουρκία. Συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε καταστροφές για να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Ο κ. Δένδιας, ρωτήθηκε στη συνέχεια σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τονίζοντας ότι «η δική μας θέση είναι ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν προσδίδει κάποιο θετικό στοιχείο, είναι παράνομο».
Τον λόγο πήρε και ομόλογός Άντονι Μπλίνκεν, λέγοντας: «Συμφωνώ με τον φίλο μου Νίκο στο θέμα αυτό, είναι σημαντικό να έχουμε στη Λιβύη μία κυβέρνηση που να έχει τη νομιμότητα. Είναι μία ευκαιρία να προχωρήσει μπροστά η Λιβύη».
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τη βελτίωση των σχέσεων, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «δεν συνδυάζουμε τη βοήθεια που παρέχουμε και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε με την ευρύτερη εξωτερική μας πολιτική». Είναι υποχρέωσή μας, πρόσθεσε, να τους βοηθήσουμε.
«Εάν μέσα από την επαφή βελτιωθεί το κλίμα των σχέσεων μας, αυτό έχει και πολιτικές συνέπειες. Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα μέσω της βοήθειας που παρέχει για τον σεισμό στην Τουρκία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τον λόγο μετά τον Νίκο Δένδια στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών, πήρε ο Άντονι Μπλίνκεν: «Έχω αφήσει τη φωνή μου στην Ουάσινγκτον, την καρδιά μου την έφερα εδώ», είπε με βραχνιασμένη φωνή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ταξίδι του στην Τουρκία, όπου πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές από τους σεισμούς. Ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθεια στον τουρκικό λαό, ενώ σημείωσε ότι αργότερα θα συναντήσει Έλληνες διασώστες για να τους δείξει την ευγνωμοσύνη του.
«Στη σωστή πλευρά της ιστορίας»
«Είμαστε δύο διαφορετικές Δημοκρατίες που προσπαθούν να βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας», είπε για τις σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας ο Μπλίνκεν, ενώ κατήγγειλε τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. «Αν επιτρέψουμε αυτή τη συμπεριφορά να συνεχιστεί, τότε θα ανοίξουμε το κουτί της Πανδώρας σε όλο τον κόσμο», προειδοποίησε ο Άντονι Μπλίνκεν.
Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «σιωπηλή δύναμη» στη στήριξη της Ουκρανίας, ενώ αναφέρθηκε στις 20.000 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρα.
Έπειτα ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε στη σημασία της βάσης της Αλεξανδρούπολης και στο κομβικό ζήτημα της ενέργειας.
«Εργαζόμαστε ώστε να μειώσουμε την ενεργειακή εξάρτηση των χωρών από τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έφερε το παράδειγμα του αγωγού της Βουλγαρίας.
«Στην καρδιά της σχέσης μας είναι οι δεσμοί των λαών μας μέσα στην ιστορία», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Πηγή: in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου