Thursday, 28 March, 2024

Μόναχο: Συνομιλία με τον Μπιλ Γκέιτς είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Γερμανίας CDU/CSU και πρόεδρο τoυ CDU, Φρίντριχ Μερτς, συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

στο περιθώριο της 58ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου επιβεβαιώνοντας τη βούληση για στενή συνεργασία με τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης υπό τη νέα τους ηγεσία και στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμησή του για τις θετικές απόψεις του συνομιλητή του σε ευρωπαϊκά θέματα και σε ζητήματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Επί τάπητος τέθηκαν οι προοπτικές των ελληνογερμανικών σχέσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει το συνομιλητή του για την ελληνική ενεργειακή πολιτική στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Σόντερ. Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει στο περιθώριο της συζήτησης με θέμα “Stemming the Illiberal Tide: The Global Challenge of Eroding Democracy” που έγινε στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφάλειας στο Μόναχο και με τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς. “Πριν από 11 χρόνια η Ελλάδα αντιμετώπισε μεγάλη οικονομική κρίση, μεγάλη λιτότητα και κοινωνική δυσαρέσκεια. Μετά το 2015 είχαμε μία κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα σε ένα κόμμα της Αριστεράς και ένα κόμμα της Δεξιάς, πολύ μέτρια, εάν μου επιτρέπεται να πω, η οποία προσπάθησε να ελέγξει τα ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και να επηρεάσει την δικαιοσύνη, ωστόσο οι θεσμοί της Δημοκρατίας άντεξαν“, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για το λαϊκισμό και το παράδειγμα της Ελλάδος κατά την προηγούμενη 10ετία, σε συζήτηση με θέμα “Stemming the Illiberal Tide: The Global Challenge of Eroding Democracy” στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφάλειας στο Μόναχο.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως κόμματα, που ρέπουν προς το λαϊκισμό μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα, όταν κερδίσουν και δεύτερη συνεχόμενη εκλογή, κάτι, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, αποτρέψαμε το 2019. “Στο τέλος της ημέρας όλα αφορούν στην εκπλήρωση των προεκλογικών μας εξαγγελιών, να φέρνεις αποτελέσματα, και για αυτό η κυβέρνησή μας είναι ακόμη δημοφιλής. Καταφέραμε να γυρίσουμε σελίδα ως χώρα, πλέον είμαστε ισχυρότεροι πολιτικά, θεσμικά και οικονομικά“, είπε ο πρωθυπουργός.

Η ψηφιοποίηση του Κράτους η πλέον επιτυχής μεταρρύθμιση

 “Η τεχνολογία μπορεί να έχει πολύτιμο ρόλο κατά την απλοποίηση της σχέσης κράτους-πολίτη-επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα η πλέον επιτυχής μεταρρύθμιση ήταν η ψηφιοποίηση του Κράτους και η δυνατότητα να μην παρεμβαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος συχνά μπορεί να καταστεί πηγή διαφθοράς. Και αυτό έχει τονώσει την εμπιστοσύνη προς το Κράτος, γιατί σεβόμαστε τον χρόνο των πολιτών δεν τους υποβάλλουμε σε αχρείαστες γραφειοκρατικές διαδικασίες, πρόκειται για μία τελείως διαφορετική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου