Friday, 29 March, 2024

Νυχτερινές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών – 13 παραβιάσεις του FIR Αθηνών

Συνολικά οχτώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 13 παραβιάσεις του FIR Αθηνών, θέτοντας σε συναγερμό την Πολεμική Αεροπορία.
Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν κι αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία γίνεται τη στιγμή που η γειτονική χώρα πλήττεται από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, που κατακαίουν δασικές και αγροτικές εκτάσεις, καθώς και κατοικημένες περιοχές των τουρκικών ακτών. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με δεκάδες πύρινα μέτωπα σε Αττική, Μεσσηνία, Λακωνία, Εύβοια, Κω και Ρόδο.
Η μέγιστη ετοιμότητα προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα διατάχθηκε, σήμερα το απόγευμα, μετά από έκτακτη σύσκεψη υπό τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο με τη συμμετοχή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχου Γεωργίου Μπλιούμη, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη.
Έως τώρα έχουν διατεθεί στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όλα τα διαθέσιμα αεροσκάφη πυρόσβεσης που μπορούν να αναλάβουν αποστολή (Canadair και PZL) καθώς και όλα τα ελικόπτερα που προβλέπονται από τα αντίστοιχα σχέδια διαχείρισης κρίσεων. Επίσης, έχει διαταχθεί η ετοιμότητα διάθεσης επιπλέον ιπτάμενων μέσων αν απαιτηθεί.
Στο νομό Αττικής, έχουν διατεθεί τμήματα «Δευκαλίωνα» (εξειδικευμένο προσωπικό στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών αποτελούμενα από πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα δασοπυρόσβεσης με πιστοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος) με μέσα, υλικά και εξοπλισμό καθώς και 4 ερπυστριοφόρα μηχανήματα Μηχανικού με αντίστοιχα ρυμουλκά για τη μεταφορά τους.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου