Tuesday, 16 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Νότης Μαριάς για χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Από τον Άννα στον Καϊάφα

Από τον Άννα στον Καϊάφα χαρακτήρισε την τακτική του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Καθηγητής πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς σε σημερινές του δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Όπως επισήμανε ο Νότης Μαριάς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26ης Μαρτίου αναγκάστηκε να παραπέμψει το ζήτημα της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας στο Eurogroup το οποίο μετά την αποτυχημένη συνεδρίασή του στις 7 Απριλίου αποφάσισε σε νέα συνεδρίαση στις 9 Απριλίου να θάψει το Ευρωομόλογο και να προχωρήσει στη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης. Μάλιστα για τους όρους και τις προϋποθέσεις του Ταμείου Ανάκαμψης το Eurogroup αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προκειμένου να λάβει σχετικές οδηγίες.
Τελικά το χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά από ώρες τηλεδιάσκεψης προς ικανοποίηση και των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου! Αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στην Κομισιόν η οποία με τη σειρά της θα υποβάλει πρόταση για τον τρόπο λειτουργίας και χρηματοδότησης του περίφημου Ταμείου Ανάκαμψης.
Έτσι ο ηγετικός πυρήνας της ΕΕ ακολουθώντας ίσως και λόγω Πάσχα τη γνωστή τακτική από τον Άννα στον Καϊάφα ως νέος Πόντιος Πιλάτος νίπτει τας χείρας του ακόμη και για το Ταμείο Ανάκαμψης και ζητά από την Κομισιόν να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
Παρά τις δήθεν πανηγυρικές δηλώσεις των διαφόρων Ευρωπαίων ηγετών μετά το χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τις κομπορρημοσύνες περί δήθεν αλληλεγγύης το βέβαιο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση των Δανειστών παραμένει βαθιά διχασμένη καθώς οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου ζητούν επιχορηγήσεις και όχι δάνεια ενώ ο σκληρός πυρήνας του Βορρά επιμένει στη χορήγηση δανείων και μάλιστα με μνημόνια προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά οι χώρες της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: Έτσι το χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι από 1/6/2020 είναι διαθέσιμο στα κράτη μέλη της ΕΕ το πολυδιαφημισμένο δανειακό πακέτο των 540 δις ευρώ, εκ των οποίων 200 δις ευρώ θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως δάνεια για τις επιχειρήσεις και 100 δις ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας θα δοθούν από την Κομισιόν η οποία αφού δανειστεί το ποσό αυτό από τις αγορές εν συνεχεία θα χορηγήσει δάνεια στα κράτη μέλη!!!
Επίσης 240 δις ευρώ θα δοθούν πάλι ως δάνεια από το ευρωπαϊκό ΔΝΤ, δηλαδή από τον ESM, χωρίς μνημόνιο αν πρόκειται τα δανεικά να πάνε αποκλειστικά για την κάλυψη δαπανών υγείας, και με μνημόνιο αν τα δανεικά πάνε για τη στήριξη της οικονομίας των κρατών μελών.
Για άλλη μια φορά λοιπόν η Γερμανία και οι δορυφόροι της αρνήθηκαν να στηρίξουν τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που πλήττονται από την πανδημία και τις «στέλνουν στο γκισέ» να πάρουν δάνεια και μάλιστα με μνημόνια.
Καταλήγοντας ο Νότης Μαριάς επισήμανε:
Όσο για το περίφημο υπό ίδρυση Ταμείο Ανάκαμψης αυτό θα είναι προσωρινής διάρκειας και θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ αφού πρώτα η Κομισιόν καταφέρει να λύσει τη δύσκολη εξίσωση της αύξησης του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ και να υποβάλει μάλιστα σχετική πρόταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέχρι τις 6 Μαΐου. Οψόμεθα λοιπόν στο νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 6ης Μαΐου όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν ξανά με τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή μάλιστα και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων δηλαδή Αλβανία Σκόπια κλπ, μήπως δώσουν και καμιά καλή ιδέα που θα βρεθούν τα λεφτά!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου