Friday, 19 April, 2024

Ν. Χαρδαλιάς: Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε στην ενημέρωση για τις φωτιές πως η παραίτησή του βρίσκεται στο συρτάρι του πρωθυπουργού.
«Η δική μου παραίτηση είναι πάνω πάνω, γιατί καλούμε κάθε μέρα να παλέψω και να πάρω δύσκολες αποφάσεις στο πεδίο της μάχης και στο κέντρο επιχειρήσεων και αφορούν την ανθρώπινη ζωή. Η παραίτησή μου βρίσκεται στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Εγώ δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού και δεν θα είμαι πουθενά υποψήφιος», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σε σχετική ερώτηση.
Η κατάσταση στην Εύβοια
Η κατάσταση στην Εύβοια είναι όλα τα μέτωπα σε ύφεση, κρατάμε όλες τις επίγειες δυνάμεις στην περίμετρο της φωτιάς, η εναέρια προσβολή είναι δύσκολη γιατί η ορατότητα είναι χαμηλή.
Ακόμα, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στον χαμό του χειριστή μηχανήματος χθες στη Φωκίδα: «Χθες χάσαμε έναν ακόμη μαχητή, χειριστή μηχανήματος, η σκέψη μας είναι με την οικογένειά του, παραμένουμε σε επιφυλακή».

«Γιατί δεν έβλεπαν πυροσβεστικά αεροπλάνα στον ουρανό»

“Έχουμε 74 εναέρια μέσα. Υπάρχει αντίληψη ότι πετάνε ταυτόχρονα. Από αυτά τα 74, τα 67 είναι πυρόσβεσης, τα υπόλοιπα αποτελούν συντονιστικά, μεταφοράς προσωπικού. Από τα 67 τακτικά τα 6 με 7 έχουν συντηρήσεις. Από τα 60 που μένουν τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Έχουμε δηλαδή το ελικόπτερο στην Καβάλα για να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή φωτιά στη Δαδιά. Ακόμη και να ρισκάραμε, η απόσταση και μόνο σημαίνει ότι και με τον ανεφοδιασμό θα ήθελε δύο ώρες. Είναι 20 περιφερειακά σε 12 βάσεις για να διαφυλάξουν τις περιοχές αυτές. Από τα 40 που παραμένουν δεν πετάνε όλα μαζί, σε κάθε έξοδο πετάνε σχεδόν τα μισά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να πετάξουν μετά. Άρα λέμε ότι 20 από αυτά είναι στον αέρα. Αντιλαμβάνομαι αυτό που ακούγεται, γιατί οι κάτοικοι δεν τα έβλεπαν. Η εικόνα της Εύβοιας είναι αυτή (σσ δείχνει εικόνα με φωτιά μανιτάρι), ο καπνός δεν επιτρέπει στα εναέρια να πετούν. Από χθες δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο στην Εύβοια. Στις 2 το μεσημέρι χθες άνοιξε μια δίοδος, πέρασαν δύο ελικόπτερα, μετά έκλεισε ξανά. Το απόγευμα άνοιξε μια ακόμη δύο δίοδος πέρασαν 2 Μ-8. Είναι επικίνδυνο στα τυφλά να πετάνε οι πιλότοι. Η φωτιά δημιουργεί μικροκλίμα. Για να πετάξουν τα εναέρια, χρειάζεται να διασφαλιστεί πώς θα προσεγγίσουν, πού θα ρίξουν και πώς θα φύγουν. Αν δεν πληρούνται και οι τρεις, δεν γίνεται η ρίψη”. «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτοφανή κατάσταση. Είχαμε 586 πυρκαγιές από την 1η Αυγούστου έως τις 8 Αυγούστου. Καθημερινά έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό φωτιών».

«Ήμασταν έτοιμοι τελικά για τις φωτιές»;

Στην ερώτηση του Νίκου Μαρουλίδη: «Στις 15 Ιουνίου λέγαμε ότι είμαστε έτοιμοι για τις μελλοντικές κρίσεις, σήμερα, μετά από όσα έγιναν, πόσο έτοιμοι ήμασταν τελικά;», ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε ως εξής: «Στις 15 Ιουνίου 80 εποχικά κλιμάκια είχαν αναπτυχθεί. Οι 2.500 εποχικοί από τις 5 Μαΐου ήταν στη θέση τους. Ολα τα μισθωμένα ήταν στη βάση τους και τα υπουργεία πήραν μια πρωτοβουλία βλέποντας την κατάσταση που επικρατούσε για ένα πρόγραμμα άμεσων επειγουσών καθαρισμών που αφορούσε 21 σημεία. 18 στην Αττική, το Σέιχ Σου, την Αρχαία Ολυμπία και το Τατόι.

Αν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία δεν είχαμε κάνει τους καθαρισμούς, η φωτιά θα έτρεχε και δεν θα μπορούσαμε να την ανασχέσουμε στη Μαλακάσα.

Αν δεν είχαμε κάνει τους καθαρισμούς στους Θρακομακεδόνες θα είχαμε χάσει τετραπλάσιο αριθμό σπιτιών.
Αν δεν είχαμε κάνει τους καθαρισμούς στο Τατόι δεν θα μπορούσαμε να το ανασχέσουμε. Προφανώς είχαμε προετοιμαστεί Παραλάβαμε 51 μέσα τα κάναμε 74 γιατί βλέπαμε τι έρχεται. Ότι δεν έγινε δεκαετίες τώρα έγινε αυτά τα δύο χρόνια. Η Κάθε χώρα ετοιμάζεται για έναν μεγάλο αριθμό συμβάντων. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε έναν μεγάλο καύσωνα και μια ακολουθία περιστατικών μοναδικό στην ιστορία της πυροσβεστικής.

«Δεν υπήρχε επιτήρηση στις 3 Αυγούστου, για αυτό ξέφυγε η φωτιά»;

«Η χώρα για πρώτη φορά επένδυσε στους air-tractors. Κάθε μέρα έχουμε εναέρια επιτήρηση και συνήθως στις 11 στην Αττική σηκώνονται οι δύο τράκτορες και περιπολούν. Την προηγούμενη είχαν 11 με 2:30 το μεσημέρι επιτήρηση, μετά προσγειώνονται και μετά από μια ώρα περίπου που χρειάζεται ο ανεφοδιασμός τους ξανασηκώνονται. Την ημέρα εκείνη το πρωί μας δόθηκαν τα 5 καναντέρ σε μη διαθεσιμότητα. Το πικ της θερμοκρασίας ήταν στις 3 με 3:30. Αν σηκώναμε στις 11 τους τράκτορες σημαίνει ότι εκείνη την ώρα του καύσωνα θα κατέβαιναν για ανεφοδιασμό. Δώσαμε επομένως εντολή να βγουν στις 2. Η φωτιά μας ανακοινώθηκε στις 13:22.

Στις 13:25 οι τράκτορες πήραν εντολή να απογειωθούν. Πήραν νερό από τη λίμνη Μαραθώνα και 44 λεπτά μετά έκαναν τις πρώτες ρίψης. Την ίδια ώρα η Αφροδίτη Τατοίου πήρε εντολή 13:26 πήρε από τη δεξαμενή και στις 13:40 είχε κάνει την πρώτη ρίψη. Η φωτιά όμως δεν πιανόταν γιατί ήταν σε ακαθάριστο συμπαγές δάσος. Ακούω και τη συζήτηση περί άπνοιας. Ο μετεωρολογικός σταθμός Τατοϊου έδινε (σσ σε κάποια χρονική στιγμή την 3η Αυγούστου) 45 χλμ, 6 μποφόρ ριπές. Και δεν μπορεί να αναφέρεται κάποιος στο μέσο όρο της ημέρας που ήταν δύο μποφόρ.

Πότε ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πολιτικής Προστασίας

“Ενεργοποιήθηκε την ίδια μέρα. Είχαμε πλήρη αντίληψη το βράδυ ότι τα μέτωπα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Στις 21:30 το βράδυ ενεργοποιήσαμε τον μηχανισμό, αφού προηγήθηκε τηλεφωνική κρούση. Όλα αυτά είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε. Σε τι αργήσαμε; Εφαρμόσαμε το πρωτόκολλο μέχρι τέλους. Όλος ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε. Είμαστε ευγνώμονες για την ανταπόκριση όλων αυτών των ανθρώπων. Καμία καθυστέρηση δεν υπήρχε”.

Για την Εύβοια

“Η χώρα μόνο δύο μέτωπα μπορεί να αντιμετωπίσει: ήταν 8 μεγάλες πυρκαγιές. Αντιμετωπίσαμε 99 πυρκαγιές σε μία μέρα. Όλος ο μηχανισμός ήταν ενεργοποιημένος. Δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά. Αν δείτε το βράδυ πως έχει εξελιχθεί η πυρκαγιά με ριπές 6 μποφόρ στην Εύβοια, το πρωί η κατάσταση ήταν εξωπραγματική. Για πρώτη φορά έγινε ανάκληση αδειών. Κάθε σπίτι που χάνεται, κάθε άνθρωπος που παλεύει για το βιος του και το χάνει για εμάς είναι μαχαιριά. Προείχε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Το μέτωπο στην Εύβοια 23 χιλιόμετρα κινούνταν ανεξέλεγκτο. Ήμασταν εκεί, όλες οι δυνάμεις ήταν εκεί και ενισχύονταν συνέχεια. Όλο μας το προσωπικό διατέθηκε. Κάποιοι ήταν για να παρακολουθούν τα μέτωπα. Ακούω κριτική ότι υπήρχαν πυροσβεστικά στους οικισμούς έβλεπαν τη φωτιά και δεν επιχειρούσαν. Αυτοί που μείναν πίσω μέναν για να σώσουν ανθρώπους. Κύριο μέλημά μας η ανθρώπινη ζωή, μετά η ανθρώπινη περιουσία και τέλος όσο και αν πονάμε να το λέμε το φυσικό περιβάλλον”.
Οι εκκενώσεις βοήθησαν ή άφησαν απροστάτευτες περιοχές;
“Πόσο αυτονόητο θεωρείτε το θέμα των εκκενώσεων; Όταν έχεις μία κατάσταση με ανεξέλεγκτα μέτωπα παντού το μείζον ζήτημα είναι η ανθρώπινη ζωή. Δεν μπορεί να ακούγεται ότι δόθηκαν κακώς οι εκκενώσεις. Υπάρχει ένα μοντέλο και ξέρουμε πότε πλησιάζει μια φωτιά και είναι επικίνδυνη. Είμαι ευγνώμων για τους κατοίκους που έμειναν μαζί με τους πυροσβέστες και έδωσαν μάχη. Το 112 η απόλυτη παρακαταθήκη της θωράκισης της χώρας”.
Οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν είναι 20, λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου