Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Οικονόμου για διπλωματικό επεισόδιο: Γιατί αποχώρησα από την εκδήλωση με τον Ερντoγάν

Απαντήσεις για τους λόγους που η ελληνική αντιπροσωπεία έφυγε από την τελετή εγκαινίων του αγωγού TANAP έδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου μιλώντας στο δελτίο του OPEN.
Η αποχώρηση έγινε μετά τα σχόλια του Τούρκου προέδρου, ο οποίος για μία ακόμη φορά εκτόξευσε απειλές για την Ανατολική Μεσόγειο και υπεραμύνθηκε της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες, η οποία αγνοεί την Κρήτη.
Ο κ. Οικονόμου μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, ο οποίος περιέγραψε τι ακριβώς συνέβη και έφτασε στο σημείο να αποχωρήσει.
«Όσο η εκδήλωση έμεινε στο συγκεκριμένο θέμα, δεν υπήρχε κανένα θέμα. Μόλις, όμως, έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος οι οποίες ξέφυγαν από το αντικείμενο της παρουσίας μας εκεί, θεώρησα πως δεν είχε καμία σχέση με τα εγκαίνια του αγωγού και αποφάσισα να αποχωρήσω. Όταν με ρώτησαν γιατί αποχωρώ, τους απάντησα ότι δεν μπορώ να παραμείνω».
Τι είπε ο Ερντογάν για Λιβύη και γεωτρήσεις
Εμμένοντας στην εμπρηστική ρητορική ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμήνυσε πως τα ερευνητικά πλοία της Άγκυρας δεν θα αποχωρήσουν από την Ανατολική Μεσόγειο και εξαπέλυσε έμμεσες «βολές» εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης για το μνημόνιο συνεργασίας Λιβύης – Τουρκίας.
Την ώρα που η Αθήνα επιστρατεύει κάθε διπλωματικό «όπλο» που έχει στη διάθεσή του, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε σε ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του αγωγού TANAP πως «ορισμένοι εφαρμόζουν πολιτικές απειλητικής γλώσσας και εκβιασμών για τη μοιρασιά των πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Καμία χώρα δεν είναι πάνω από το Διεθνές Δίκαιο. Κανείς δεν μπορεί να φτάσει σε τίποτα με τη λογική: το έκανε όποτε συνέβη. Η Τουρκία δεν θα γονατίσει σε αυτά» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σχολιάζοντας το μνημόνιο συνεργασίας Λιβύης-Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως οι δραστηριότητες της Άγκυρας θα φέρουν ειρήνη και ευημερία στην περιοχή.
Ξεκαθάρισε δε, πως το μνημόνιο αυτό θα εγκριθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο και πως μόλις γίνει αυτό θα υπάρξει μια «εντελώς διαφορετική διάσταση».
«Τώρα επιτίθενται στη Λιβύη» δήλωσε ο Ερντογάν. «Η συμφωνία που έχουμε κάνει με τη Λιβύη δεν θα φέρει σύγκρουση και αίμα, αλλά ειρήνη», υποστήριξε ο ίδιος, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.
«Από τις γεωτρήσεις μας θα προκύψει ευημερία και όχι σύγκρουση και αίμα», συμπλήρωσε, ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι κάνει ειλικρινή έκκληση προς σε όλες τις πλευρές στην Ανατολική Μεσόγειο: «Ελάτε να μετατρέψουμε την ενέργεια σε επίπεδο συνεργασίας αντί σε μέσο σύγκρουσης. Ενώ υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της διπλωματίας ας μην μπλεχτούμε σε δρόμους που θα οδηγήσουν την περιοχή να πληρώσει νέα τιμήματα».
Χατζηδάκης: Αυτονόητη η αποχώρηση, προκλητικός ο Ερντογάν
Στο θέμα της αποχώρησης του υφυπουργού Δημήτρη Οικονόμου από εκδήλωση στην οποία ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά προκλητικός αναφέρθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης ανοίγοντας την ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
«Στην εκδήλωση ο κ. Ερντογάν ήταν ακόμα μια φορά προκλητικός σε σχέση με την Κύπρο και σε σχέση με την Ελλάδα. Ο παριστάμενος υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου, όπως ήταν αυτονόητο, αποχώρησε από την εκδήλωση. Θέλω λοιπόν να δηλώσω. Ότι η Ελλάδα είναι βεβαίως υποχρεωμένη να έχει μια ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία, δεν είναι όμως διατεθειμένη η Ελλάδα και η κυβέρνησή της να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τασούλας: Ανιστόρητη και προκλητική η Τουρκία
«Το σύμφωνο που πρόσφατα υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη δείχνει την ανιστόρητη, εκτός διεθνούς δικαίου και αγεωγράφητη προκλητικότητα της Τουρκίας», δήλωσε από τα Χανιά ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας.
Ο κ. Τασούλας συμμετείχε στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία των εκδηλώσεων της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα και μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε: «Θα έλεγα ότι αυτό το σύμφωνο αφ’ ενός δείχνει την ανιστόρητη, αγεωγράφητη και εκτός κάθε έννοιας διεθνούς, προκλητικότητα της Τουρκίας. Αλλά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σε αυτές τις λέξεις, γιατί και αλλά πράγματα ήταν ανιστόρητα και εκτός διεθνούς δικαίου που έκανε η Τουρκία και εν τούτοις με βάση το μακάριοι οι κατέχοντες, όπως η κατοχή της Κύπρου, εξακολουθούν να μας βασανίζουν και να αποτελούν πληγή στο σώμα του ελληνισμού. Συνεπώς όλα αυτά τα πράγματα θα τα αντιμετωπίσουμε και στο διπλωματικό και σε άλλο αποφασιστικό πεδίο ως Ελλάδα, αλλά και ως Ευρώπη».
Newsbomb.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου