Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

«Οι ευρωβουλευτές είναι ηλίθιοι». Ούγγρος επίτροπος ξέχασε το μικρόφωνο ανοιχτό!

Την οργή τους εξέφρασαν μέλη του Ευρωκοινοβουλίου απέναντι στον επίτροπο της Ουγγαρίας στην ΕΕ, Όλιβερ Βαρχέλι, ο οποίος φάνηκε να τους αποκαλεί «ηλίθιους»

σε μια… καυτή στιγμή κατά τη διάρκεια της ολομέλειας της Τρίτης.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με αναρίθμητα αιτήματα για την παραίτησή του, αφού ένα μικρόφωνο στο Ευρωκοινοβούλιο τον έπιασε να μουρμουρίζει ότι οι ευρωβουλευτές είναι «ηλίθιοι», κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Πόσοι άλλοι ηλίθιοι είναι ακόμα εκεί»; αναρωτήθηκε ο Ούγγρος επίτροπος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις υποψηφιότητες των χωρών προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Απολογήθηκε αλλά δεν ζήτησε συγγνώμη ο Ούγγρος επίτροπος της ΕΕ

Ο Βαρχέλι είχε ήδη τη φήμη ότι είναι αγενής και επιθετικός με τους υπαλλήλους και οι ευρωβουλευτές τον περασμένο μήνα ζήτησαν από την Επιτροπή να τον ερευνήσει για τη στάση του απέναντι στους Σέρβους εθνικιστές.

Το πρωί της Τετάρτης, ο Βαρχέλι δήλωσε ότι λυπάται για αυτό που περιέγραψε ως «παρεξήγηση», προσθέτοντας ότι τα σχόλιά του ακούστηκαν «εκτός πλαισίου». «Αυτό συνδέθηκε με μια ιδιωτική και συνεχιζόμενη συνομιλία στα ουγγρικά μεταξύ εμού και του αρχηγού του υπουργικού μου συμβουλίου για ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, η οποία βγήκε εκτός πλαισίου. Ζητώ συγγνώμη για οποιαδήποτε πιθανή παρεξήγηση γύρω από αυτό. Σέβομαι πλήρως όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των αξιότιμων μελών του», τόνισε ο Βαρχέλι.

Να τον απολύσει ζητούν από τη Φον ντερ Λάιεν οι ευρωβουλευτές

Μετά τα σχόλιά του, οι ευρωβουλευτές αντέδρασαν με οργή, ζητώντας την απόλυσή του και μια σθεναρή απάντηση από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία είναι ουσιαστικά το αφεντικό του Βαρχέλι, δήλωσε μέσω εκπροσώπου της πως έλαβε «δεόντως υπόψη» τη δήλωση του Ούγγρου επιτρόπου και προέτρεψε τους ομολόγους του «να απέχουν από κάθε είδους σχόλιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτού του είδους την ερμηνεία».

Ένας εκπρόσωπος της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, πάντως, δήλωσε ότι εκείνη ζήτησε από τις υπηρεσίες της να «εξετάσουν» το περιστατικό.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές συνέδεσαν γρήγορα το σχόλιο του Várhelyi με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει επανειλημμένα επικριθεί για υπονόμευση της πολιτικής ενότητας της ΕΕ, διεκδικώντας πιο ήπιες πολιτικές για τη Ρωσία. «Χαίρομαι που ακούω τι σκέφτεται ο άνθρωπος του Όρμπαν στις Βρυξέλλες για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Ο Όλιβερ Βαρχέλι πρέπει να παραιτηθεί. Δεν θέλω να τον ξαναδώ στο Σώμα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ευρωβουλευτής Ντάμιαν Μποσελάγκερ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου