Saturday, 20 April, 2024

Ο Ερντογάν αποκαλύπτει τι είπε με τον Μητσοτάκη και στέλνει μηνύματα

Μηνύματα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στέλνει ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ.
Μιλά για την πρώτη συνομιλία τους, τονίζει ότι περιμένει να δει τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκτιμώντας πάντως ότι «μπορούμε να φέρουμε σε καλύτερο σημείο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αν μείνει πιστός στις εκφράσεις του» και προσθέτοντας ότι οι εντολές έχουν δοθεί και θα γίνουν συναντήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την νίκη του και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.
Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας προς τους διευθυντές εφημερίδων και τηλεοπτικών δικτύων για την τουρκική εξωτερική πολιτική, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κι έστειλε μήνυμα στον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές. Θα δούμε τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τι εξελίξεις θα υπάρχουν με την Ελλάδα. Σε επίπεδο συνομιλίας χρησιμοποιήσαμε ωραίους χαρακτηρισμούς ο ένας για τον άλλον. Ελπίζω πως μπορούμε να φέρουμε σε καλύτερο σημείο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αν μείνει πιστός στις εκφράσεις του, τις τηρήσει και κάνει τα απαραίτητα βήματα. Έχουμε δώσει τις εντολές. Θα γίνουν οι συναντήσεις. Στη νέα εποχή τι ζητάει η Ελλάδα από εμάς. Τι ζητάμε εμείς από την Ελλάδα. Οι επιτροπές μας θα το εξετάσουν και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα».
Η φασαρία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μας αφορά ιδιαίτερα
Την ίδια στιγμή αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε «το Γιαβούζ και το Μπαρμπαρος είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Εμείς προχωράμε στα βήματα μας με όλες τις δυνάμεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας μας. Εκεί πετούν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Άρα η φασαρία που γίνεται δεν μας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα».
Οι δηλώσεις του Ερντογάν δείχνουν ότι δεν πτοείται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι αύριο, Δευτέρα, συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εξετάσουν ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για τις παράνομες ενέργειές της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.
Στην ίδια γραμμή ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει ότι οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύπρου θα συνεχιστούν αν η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποδεχθεί την πρόταση για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων που υπέβαλε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
Ο Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας ότι η πρόταση του Ακιντζί για συνεργασία των δύο πλευρών στην Κύπρο σε θέματα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλεί ότι έως ότου οι ελληνοκύπριοι υιοθετήσουν τις προτάσεις που υπέβαλε ο κ. Ακιντζί, η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της σε περιοχές στις οποίες έχει λάβει «αδειοδότητηση» από τις «τουρκοκυπριακές αρχές» με «αποφασιστικότητα και χωρίς να υπάρξει αλλαγή».
Από την πλευρά της Λευκωσίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης που παρέλαβε την πρόταση Ακινζί σήμερα, Κυριακή, συγκαλεί έκτακτο Συμβούλιο Αρχηγών στις 16 Ιουλίου, ώστε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις και την εν λόγω πρόταση.
Πάντως σε μια πρώτη αποτίμηση των εξελίξεων αυτών η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος κάνει λόγο για «κινήσεις που γίνονται παράλληλα αλλά στοχεύουν στη διαμόρφωση νέων δεδομένων επί του εδάφους και στη θάλασσα» οι οποίες μάλιστα «προωθούνται από διάφορους κύκλους».
in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου