Friday, 19 April, 2024

Ο Καραμανλής, ο Σαμαράς και η μάχη ηγεσίας στη Ν.Δ

Ξεκίνησε και επίσημα η εσωκομματική αναμέτρηση στη ΝΔ για την εκλογή νέου προέδρου. Η υποψηφιότητα Κυριάκου, η στάση των δελφίνων και ο ρόλος Καραμανλή-Σαμαρά.

Στα χαρακώματα βρίσκονται ήδη πολλά στελέχη της Ν.Δ. καθώς άνοιξε και επίσημα η μάχη της διαδοχής και όλοι κινούνται στον αστερισμό της εκλογής του νέου αρχηγού της. Η αιφνιδιαστική απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να εκκινήσει τις εσωκομματικές διαδικασίες τάραξε τα νερά στη Ν.Δ., η οποία είτε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου ή την 1η Νοεμβρίου θα έχει εκλέξει νέα ηγεσία. Η επιτάχυνση των διαδικασιών αιφνιδίασε ακόμα και τους πρώην Πρωθυπουργούς και πρώην προέδρους της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι δεν ήθελαν στην παρούσα φάση εσωκομματική αναταραχή.

Την κούρσα της διαδοχής άνοιξε και επίσημα ο πρώην υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που ξεκίνησε και καμπάνια στο διαδίκτυο με το σύνθημα «Ναι, θα είμαι υποψήφιος- ΝΔ, Νέα αρχή». Η επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη να δηλώσει υποψήφιος και να παραχωρήσει και συνέντευξη μάλιστα στο κεντρικό δελτίο του Αντ-1 το βράδυ της Τρίτης προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις στην Κ.Ο. και ευρύτερα στο κόμμα.

Αναβρασμός επικρατεί και μεταξύ των υπολοίπων δελφίνων, όπως του Νίκου Δένδια, του Μάκη Βορίδη, της Όλγας Κεφαλογιάννη, της Ντόρας Μπακογιάννη και του Μανώλη Κεφαλογιάννη που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει τι θα πράξουν.  Είναι σαφές όμως, και το έχει αποδείξει πολλάκις η ίδια η ιστορία της Ν.Δ., ότι μπορεί στην αρχή να εκδηλώνουν πολλοί υποψηφιότητα, αλλά στον τελικό γύρο θα φθάσουν δυο ή το πολύ τρεις.

ο Βαγγ. Μεϊμαράκης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και δεν ανακοινώνει τι θα κάνει, αν και έχει δεχθεί πληθώρα εισηγήσεων να είναι υποψήφιος.

Την ίδια στιγμή ο Βαγγ. Μεϊμαράκης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και δεν ανακοινώνει τι θα κάνει, αν και έχει δεχθεί πληθώρα εισηγήσεων να είναι υποψήφιος. Μάλιστα, από το απόγευμα της Τρίτης, υπήρχαν στελέχη της Ν.Δ. από το καραμανλικό στρατόπεδο που δήλωναν την υποστήριξή τους στον Βαγγ. Μεϊμαράκη, τονίζοντας πως αυτός πρέπει να συνεχίσει να ηγείται του κόμματος.

Ανάλογη θέση εκφράζει σε συνομιλητές της η Ντ. Μπακογιάννη που εάν θελήσει τελικά ο Βαγγ. Μεϊμαράκης να είναι υποψήφιος η ίδια θα τον στηρίξει, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα θέσει υποψηφιότητα. Εάν συμβεί αυτό θα έχουμε μια διαμάχη δυο μελών της ίδιας οικογένειας, σε μια αναμέτρηση που θα θυμίζει έντονα την περίοδο της σύγκρουσης των αδελφών Μίλιμπαντ στην Βρετανία, για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.

Η στάση Καραμανλή και Σαμαρά
Κρίσιμος παράγοντας είναι η τελική στάση του Κ. Καραμανλή για τον οποίο διαμηνύεται ότι δεν θα ταχθεί υπέρ κάποιας υποψηφιότητας, ούτε να κάνει οποιαδήποτε δημόσια παρέμβαση, ενώ το ίδιο διαρρέουν και για τον Αντ. Σαμαρά που έχει ξεκαθαριστεί πως αποκλείεται να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία της Ν.Δ.,

Παρά τις εισηγήσεις ορισμένων συνομιλητών του, ο Αντ. Σαμαράς δεν έχει διάθεση εμπλοκής και στενοί του συνεργάτες τον αποσυνδέουν από την κριτική που ασκούν βουλευτές στον νυν πρόεδρο της Ν.Δ. για τη στρατηγική και τις τακτικές κινήσεις κατά την προεκλογική περίοδο.

Το πιθανό ντέρμπι Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη
Το πιο πιθανό σενάριο όμως είναι, όπως αποκάλυψε το thetoc.gr ήδη από χθες το μεσημέρι, ότι την αναμέτρηση μπορεί να την δώσουν ο Βαγγ. Μεϊμαράκης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο λέγεται ότι τελικά θα στηρίξει ο Μ. Βορίδης που δεν θα ρισκάρει να θέσει υποψηφιότητα, ενώ παραμένουν σε ισχύ διάφορα σενάρια για μελλοντική του αποχώρηση από τη Ν.Δ. και δημιουργία νέου καθαρόαιμου δεξιού κόμματος.

Εάν για διάφορους λόγους, ο Βαγγ. Μεϊμαράκης δεν θελήσει να θέσει υποψηφιότητα, στην κούρσα θα μπει δυνατά η Ντ. Μπακογιάννη και εκεί μένει να φανεί ποια στάση θα τηρήσει το καραμανλικό στρατόπεδο και εάν θα την στηρίξει (σ.σ. αν και υπάρχουν πληροφορίες πως θα υποστηριχθεί) ή θα προτιμήσει να ποντάρει σε μια νέα υποψηφιότητα, όπως π.χ. του Ν. Δένδια.

Το χρονοδιάγραμμα της εκλογής θα αποφασιστεί αύριο το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Ν.Δ., ενώ υπάρχουν ήδη πληροφορίες ότι μπορεί ο νέος αρχηγός να μην εκλεγεί από τη βάση, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, αλλά από ένα ευρύ σώμα, την κομματική και κοινωνική βάση, που θα προσεγγίζουν ίσως και τις 30-50.000 μέλη.

Κυριάκος: Δε θέλω μια ΝΔ χωρισμένη σε καραμανλικούς, μητσοτακικούς, σαμαρικούς
«Θα είμαι μέχρι τέλους υποψήφιος» για την προεδρία της ΝΔ, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο ΣΚΑΪ. «Πιστεύω ότι μπορώ να κάνω τη διαφορά στη ΝΔ… Δεν θέλω μια ΝΔ που να χωρίζεται σε Μητσοτακικούς, Σαμαρικούς, Καραμανλικούς. Θέλω μια ΝΔ από Νεοδημοκράτες στην οποία ο καθένας θα διαχωρίζεται από τις ικανότητές του» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ. Προέτρεψε, ακόμη, όλους όσοι ενδιαφέρονται για την προεδρία να εκτεθούν απο την αρχή στην κρίση της κοινωνίας. Όποιος εκτεθεί, είπε, θα πρέπει να συμφωνήσει οτι την επόμενη ημέρα θα στηρίξει τον πρόεδρο που θα επιλέξει η κοινωνία.

Υποστήριξε επίσης ότι η ΝΔ «έχει ταυτότητα και ας έχει ξεθωριάσει λίγο», ενώ αναγνώρισε ότι το κόμμα έχει πάρει μερικό διαζύγιο από κοινωνικά στρώματα με τα οποία θα πρέπει να επικοινωνεί συνέχεια. Ανέφερε ακόμη ότι η ΝΔ δεν αντέχει άλλους διχασμούς και συμπλήρωσε: «Πρέπει να αφήσει πίσω της τα ταμπού και να δώσει αίσθηση πραγματικής και όχι υποκριτικής ανανέωσης». Τέλος, έκανε λόγο για αξιοπρεπή εμφάνιση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη προεκλογικά αν και είπε πως «δεν μιλήσαμε για μείωση δαπανών».

Αντώναρος: Ο Μεϊμαράκης θα είναι υποψήφιος
Στον αντίποδα, την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε ουσιαστικά o Ευάγγελος Αντώναρος. Συγκεκριμένα,  η ανάρτησή του στο Facebook, ο τελευταίος εκπρόσωπος των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή αναφέρει:

«Χαίρομαι γιατί πληροφορούμαι ότι ο φίλος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο αμετακίνητος νεοδημοκράτης που ανέσυρε την παράταξη από τα Τάρταρα του 19% σε λίγες εβδομάδες, θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. Είναι ο εκφραστής του μετριοπαθούς λόγου και της εθνικής συνεννόησης, ο άνθρωπος που πιστεύει όπως όλοι οι σημαντικοί άνδρες της μεγάλης παράταξής μας στον μεσαίο δρόμο.

thetoc.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου