Saturday, 20 April, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το σενάριο «κυβέρνησης ηττημένων». Ποιοι συμφωνούν

«Ζέστη», «κρύο» παίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ με το ενδεχόμενο σχηματισμού «κυβέρνησης ηττημένων».
Προφανώς, όσο και αν τα στελέχη της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στις 21 Μαΐου δεν θα είναι ανάλογο των δημοσκοπήσεων, από την άλλη πλευρά φαίνεται να κρατούν ανοιχτό το παράθυρο για σχηματισμό «κυβέρνησης ηττημένων» με τον ΣΥΡΙΖΑ 2ο κόμμα.
Αυτή τη φορά ήταν ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δύο κορυφαία στελέχη, τα οποία υποστήριξαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να δοκιμάσει μία συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25.
Άλλα λέει ο Τσίπρας για «κυβέρνηση ηττημένων» και άλλα τα στελέχη του
Ο Αλέξης Τσίπρας, στις περισσότερες εμφανίσεις του, όσο πλησιάζουν οι κάλπες, προσπαθεί να πείσει το ακροατήριό του και τους ψηφοφόρους πως δεν επιθυμεί μετά τις εκλογές, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι είναι πρώτο κόμμα, να συζητήσει το ενδεχόμενο σχηματισμού «κυβέρνησης ηττημένων». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, απαντούσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μιλούσε για το ενδεχόμενο «τερατογένεσης» με συγκυβέρνηση Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη.
Ο κ.Τσιπρας πάντως στις δημόσιες εμφανίσεις του απορρίπτει κατηγορηματικά, το ενδεχόμενο σχηματισμού «κυβέρνησης ηττημένων». «Λέω “όχι” σε κυβέρνηση ηττημένων. Είμαι κάθετος σε αυτό, εδώ δεν κάνουμε μπακαλική. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι προϋπόθεση για προοδευτική διακυβέρνηση είναι η νίκη στις εκλογές», είχε δήλωσε πρόσφατα στο Star.
Ωστόσο είτε τα πρωτοκλασάτα στελέχη του έχουν άλλη άποψη, είτε όντως ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ανοιχτό το παράθυρο της συνεργασίας ηττημένων που θα μπορούσε να προκύψει από την απλή αναλογική.
Ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο Attica tv είπε χαρακτηριστικά:
«Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ λέμε ότι θα διαχειριστούμε ενεργητικά τα συνταγματικά μας δικαιώματα, με βάση το αποτέλεσμα που θα προκύψει. Δηλαδή, εννοούμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πάρει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα διερευνήσει δυνατότητες να σχηματιστεί κυβέρνηση με τις προϋποθέσεις που θέτουμε. Δεν θα μείνουμε αδρανείς σε όλα τα ενδεχόμενα», ανέφερε ο Γιάννης Δραγασάκης.
Στην παρατήρηση του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη αν αναφέρεται στην περίπτωση να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα ο κ. Δραγασάκης απάντησε: «Όχι, και δεύτεροι αν είμαστε. Άλλο τι θέλω να πετύχω και τι ζητάω από τον κόσμο να ψηφίσει και άλλο η διαχείριση της συγκυρίας», είπε ο κ. Δραγασάκης, για να προσθέσει: «Στη διαχείριση της συγκυρίας, για εμάς είναι ξένο να πάρουμε την εντολή και να πούμε δεν θέλουμε την εντολή και δεν τη θέλουμε γιατί δεν μας ευνοεί ο συσχετισμός». Διευκρίνισε δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τη διερευνητική εντολή ακόμη και αν είναι δεύτερο κόμμα και θα διερευνήσει τα δεδομένα σχηματισμού κυβέρνησης.
«Εάν μπορώ να εκφράσω το πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου, για εμάς οι εκλογές είναι κρίσιμες, επιθυμούμε να αποφύγουμε σίριαλ εκλογών, άρα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προς αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης.
Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας να υπάρξει άλλος πρωθυπουργός από τον πρόεδρο του κόμματος, ο κ. Δραγασάκης διευκρίνισε: «Εάν μιλάμε για κυβέρνηση κανονική και όχι ειδικού σκοπού, δεν υπάρχει περίπτωση να μπει άλλος πρωθυπουργός από τον επικεφαλής το κόμματος».
Τσακαλώτος: Ναι σε «κυβέρνηση ηττημένων» ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25
Στην ίδια «γραμμή» εμφανίστηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Επίλογος» και το Απόστολο Μαγγηριάδη. Ήταν μάλιστα θετικός σε μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα.
«Νομίζω ότι μπορούμε να δοκιμάσουμε την προοδευτική διακυβέρνηση, θα εξαρτηθεί πόσο κοντά είμαστε, άλλο 150, άλλο 153» είπε.
Ερωτηθείς για την θέση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση ηττημένων, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Αν έχεις 47, 48, 49%% τι πάει να πει κυβέρνηση ηττημένων; Εδώ τη ΝΔ δεν την πειράζει να κυβερνήσει με 38% στις δεύτερες εκλογές. Και μιλάμε για κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει το 48-49%, δεν το λες και κυβέρνηση ηττημένων αυτό…» είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Ερωτηθείς εάν μπορεί να συνεργαστεί με τον Γ. Βαρουφάκη απάντησε: Αν δεν μπορείς να συνεννοηθείς με Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη, τότε θα μπορείς να πεις ότι δεν κάναμε αρκετά για να κάνουμε πραγματικότητα την απλή αναλογική. «Τώρα το κάθε κόμμα, μου φαίνεται λογικό να λέει τα δικά του και να είναι πιο επιθετικό».
Πηγή: www.iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου