Thursday, 28 March, 2024

Ο Τσίπρας ανοίγει θέμα 12 μιλίων

Σε μια κίνηση που θα συζητηθεί, ο Αλέξης Τσίπρας βάζει ζήτημα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην Κρήτη και τα νησιά

της Ανατολικής Μεσογείου (Καστελόριζο, Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο).
Σύμφωνα με κομματική πηγή, κατά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου με τους αρμόδιους τομεάρχες και πρώην αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων, για την τουρκική επιθετικότητα και τη νέα τουρκική NAVTEX, ο Αλέξης Τσίπρας είπε:
«Δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν οι εξελίξεις. Πριν δέκα μέρες δήλωσα ότι ο κος Μητσοτάκης πέταξε λευκή πετσέτα στη Σύνοδο. Την ίδια στιγμή ο ίδιος δήλωνε απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτέλεσματά της, παρόλο που δεν είχε καμία αναφορά σε κυρώσεις. Και μέσα σε δέκα μέρες ο Ερντογάν άνοιξε τα Βαρώσια και έστειλε πάλι ερευνητικό εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ακόμη και εντός των 12 μιλίων των δυνητικών χωρικών μας υδάτων στο Καστέλοριζο».
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε:
«Αναρωτιέμαι, άραγε, ποια είναι η κόκκινη γραμμή για τον κ. Μητσοτάκη; Στις παρούσες συνθήκες η επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Κρήτη είναι μονόδρομος. Όπως και η πίεση στη Σύνοδο για κυρώσεις. Πολύ φοβάμαι ότι η Γερμανική Προεδρία και η ΕΕ στο σύνολό της δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους αν δεν πιεστούν. Και αν δεν υπάρξει μηχανισμός κυρώσεων έστω τώρα και αν ταυτόχρονα δεν ανοίξει το θέμα επέκτασης σε 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα και η ΕΕ θα χάσουν πια κάθε αξιοπιστία».
Νέα τοποθέτηση
Είναι πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει ζήτημα 12 μιλίων για νησιά πέραν της Κρήτης. Το άνοιγμα του ζητήματος έρχεται ως απάντηση στην τουρκική Navtex που φέρνει τις έρευνες του Oruc Reis στα 6,5 μίλια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Έρευνες τόσο κοντά στο ακριτικό νησί από τη μια μεριά περιορίσουν την ΑΟΖ του στα όρια των χωρικών υδάτων και από την άλλη, ακυρώνουν στην πράξη το δικαίωμα της Ελλάδας στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
Αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο επικοινώνησε το CNN Greece, διευκρίνιζε ότι ενώ η επέκταση στα 12 μίλια στην Κρήτη πρέπει να γίνει τώρα, το ζήτημα για τα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου ανοίγει σε συνάρτηση με τη συζήτηση για κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία. Ο αξιωματούχος είπα ακόμα ότι η επέκταση στα νησιά πλην Κρήτης είναι προς Νότο -στα ανατολικά τίθεται θέμα οριοθέτησης με τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Το casus belli
Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Ιουνίου 1995 η Τουρκική Εθνοσυνέλευση είχε κηρύξει casus belli (αιτία πολέμου) την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια. Δεν είναι ξεκάθαρο αν το casus belli περιλαμβάνει και τα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου