Wednesday, 24 April, 2024

Ο Τσίπρας διαφωνεί με τον Μητσοτάκη! Ζητάει πιο σκληρή γραμμή στα ελληνοτουρκικά

Η τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα «έβγαλε» είδηση.

Η είδηση είναι η σοβαρή διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους κυβερνητικούς χειρισμούς για το Oruc Reis. Στη δήλωση που έκανε ο κ. Τσίπρας μετά την επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό, δεν περιορίστηκε στις συνήθεις σε αυτές τις περιπτώσεις εκκλήσεις για εθνική ενότητα και στήριξη των ενόπλων δυνάμεων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχτηκε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι ο θόρυβος των μηχανών των πολεμικών πλοίων εμποδίζει τις έρευνες του Oruc Reic. Αντιθέτως, υποστήριξε ότι και μόνο το έχει ποντίσει ηχοβολιστικά καλώδια συνιστά παραβίαση της ελληνικής ΑΟΖ.
Επιπλέον, και αυτό είναι το σημαντικότερο, ο κ. Τσίπρας ζήτησε σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης, επικαλούμενος το παράδειγμα του Οκτωβρίου του 2018. Τότε η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς δεν είχε περιοριστεί στις ηχητικές προειδοποιήσεις προς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros.
Η ελληνική φρεγάτα έκανε ελιγμούς μπροστά στο Barbaros, φτάνοντας σε απόσταση 30 μέτρων σύμφωνα με δημοσιεύματα, για να εμποδίσει την πορεία του. Ο κυβερνήτης του Barbaros έστριψε για να αποφύγει το Νικηφόρος Φωκάς με αποτέλεσμα να μπερδευτούν τα ηχοβολιστικά καλώδια, σύμφωνα πάντα με όσα είχαν δημοσιευτεί.
«Παπανδρεϊκό» ύφος
Μπορεί ο κ. Τσίπρας να μην είπε «βυθίσατε το Oruc Reis», αλλά η στάση του σαφώς έχει «παπανδρεϊκό» ύφος. Δηλαδή είναι μια επιλογή «εθνικής πλειοδοσίας» που εγκαλεί την κυβέρνηση για υποχωρητικότητα. Σαφώς βρίσκεται σε απόσταση από την παράδοση του Συνασπισμού που προέκρινε μια «ήπια» εξωτερική πολιτική.
Σαφώς πιο συμβατή με αυτήν την παράδοση είναι η τοποθέτηση των 53+ οι οποίοι σε πρόσφατο κείμενό του έκριναν θετική τη συμφωνία με την Αίγυπτο και υποστήριξαν ότι:
«Διευκρινίζουμε λοιπόν, ότι με ανησυχία βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευτυχώς όχι πολλούς αλλά αρκετούς, αγαπητούς φίλους και φίλες να δανείζονται στο όνομα της αριστερής αντιπολίτευσης, χλαμύδες, ακόντια και περικεφαλαίες που περίσσεψαν από την περίοδο των συλλαλητηρίων για το μακεδονικό».
Αναλυτικά η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα μετά την επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό έχει ως εξής:
«Είχα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να με ενημερώσει για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ήμουν απολύτως σαφής.
Την ώρα που η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες που αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζουν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διεξάγοντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, τόσο προς τη στρατιωτική ηγεσία όσο και προς τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινή γνώμη.
Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του Τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων Τουρκικών πλοίων. Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των Τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας».
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι:
«Ο τρόπος με τον οποίο οι παράνομες αυτές έρευνες πρέπει και μπορούν να αποτραπούν είναι γνωστός στις Ένοπλες Δυνάμεις μας από τον Οκτώβρη του 2018, όταν και το επιχείρησαν αποτελεσματικά.Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και όσο διαρκεί η κρίση δεν θα παρεμβαίνουμε στο έργο τους».
Επισήμανε επίσης ότι: «Ζήτησα επίσης από τον κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε η ΕΕ να πάρει σαφή θέση καταδίκης της Τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να συζητήσει κυρώσεις.
Τέλος, τόνισα την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα με στόχο την επιστροφή της Τουρκίας στον διάλογο, για την επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς μας, για την υφαλοκρηπίδα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό του ζήτησα εκ νέου να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών. Σε αυτή τη κρίσιμη φάση για τα εθνικά μας θέματα είναι απολύτως απαραίτητη η χάραξη εθνικής στρατηγικής».

cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου