Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Πέρασε με πλειοψηφία 288 βουλευτών η ψήφος αποδήμων

Με ιστορική πλειοψηφία διακομματικής συναίνεσης 288 βουλευτών πέρασε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.

Μητσοτάκης για ψήφο αποδήμων: Είμαι υπερήφανος για τη διακομματική συναίνεση

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής ψήφισαν 288 από τους 296 βουλευτές. Επτά ψήφισαν «όχι» και ένας «παρών». Υπέρ ψήφισαν ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Το μόνο κόμμα που καταψήφισε ήταν το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Σε πολλά άρθρα μάλιστα η συναίνεση χτύπησε «κόκκινο» καθώς συγκέντρωσαν πλειοψηφία 295 βουλευτών αφού τα ψήφισαν και από το ΜέΡΑ 25. Η πλειοψηφία διαμορφώθηκε μετά την απόφαση ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει «ναι» επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων με εξαίρεση το άρθρο 4 του νομοσχεδίου στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών». Το άρθρο 4 αφορά τον τρόπο εγγραφής στους ελληνικούς καταλόγους για τους Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Λόγω δικαιολογημένης απουσίας δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Γιάννης Μουζάλας και Κυριάκή Μάλαμα) ενώ έλειπαν ακόμη δύο. Ετσι, τελικά η πλειοψηφία διαμορφώθηκε στους 288.

Το «ευχαριστώ» Θεοδωρικάκου
Ο «αρχιτέκτονας» της συναίνεσης και του συγκεκριμένου νομοσχεδίου υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ευχαρίστησε πριν την ψηφοφορία όλους τους βουλευτές και τα κόμματα για την ιστορική συναίνεση.

Μητσοτάκης: Έπρεπε να περάσουν 44 χρόνια και 8 μήνες για να γίνει πράξη
«Έπρεπε να περάσουν 44 χρόνια και 8 μήνες για να λάβει το άρθρο αυτό νομική σάρκα και οστά. Και είμαι περήφανος που αυτό συμβαίνει με πρωτοβουλία της ΝΔ και καθώς φαίνεται, με μεγάλη διακομματική συναίνεση», είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτή η διακομματική συναίνεση θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα, αν η προηγούμενη κυβερνητική πλειοψηφία είχε επιλέξει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο. Υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε καταθέσει δύο προτάσεις νόμου οι οποίες ουδέποτε συζητήθηκαν.

«Αυτό το ιδιότυπο ανάχωμα στην επαφή των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα υπήρξε θεσμικό στίγμα. Υπήρξε και ένα έλλειμμα Δημοκρατίας και σύγχρονης λειτουργίας για ένα κράτος στο κέντρο της Ευρώπης του 21ου αιώνα», συνέχισε και χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή ιστορική γιατί, όπως είπε, απαντά σε ένα πολύχρονο αίτημα του χθες, ανταποκρίνεται στην ανάγκη του σήμερα και ανοίγει το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. «Δίνουμε σάρκα και οστά στη πρόσφατη ενισχυμένη συνταγματική κατοχύρωση», είπε επίσης κάνοντας λόγο για μεταρρύθμιση που αποδέχθηκε πάνω από τα 2/3 της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Επ’αυτού σημείωσε ότι μπορεί να ήταν πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ωστόσο απέκτησε εμβέλεια χάρις στο διακομματικό διάλογο, αποτελεί νίκη του κοινοβουλευτισμού και είναι υπόδειγμα συναίνεσης και πολιτικής συνεννόησης.

Μητσοτάκης: Ήθελα να περάσει με 300
Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε επίσης ότι εξ αρχής είχε εκφράσει την επιθυμία του αυτό το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές και δήλωσε ικανοποιημένος που «θα πλησιάσουμε αυτόν τον αριθμό». Παράλληλα έκανε έκκληση στο κόμμα του κ. Βαρουφάκη που είναι το μόνο που έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ, έστω την τελευταία στιγμή να αναθεωρήσει. Επιπλέον παραδέχθηκε ότι η αρχική εισήγηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του ΚΙΝΑΛ ήταν πιο γενναιόδωρη προς τους συμπολίτες μας στο εξωτερικό.

«Η δική μας δεν έθετε περιορισμούς στο εύρος του εκλογικού σώματος και αναγνώριζε την επιστολική ψήφο η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη από το 2001», συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι το Σύνταγμα απαιτεί συμφωνία 200 βουλευτών για να περάσει η οποιαδήποτε αλλαγή. «Είχαμε χρέος να φανούμε ευέλικτοι», υπογράμμισε αναφέροντας τις συνεδριάσεις της διακομματικής επιτροπής, τη δική του συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς και τις ενέργειες των υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι οι διατάξεις ενσωματώνουν 4 κομβικά σημεία.

Πρώτον την απόλυτη προσμέτρηση της ψήφου των εκτός Επικρατείας Ελλήνων στο συνολικό αποτέλεσμα των εθνικών αναμετρήσεων. Απορώ, είπε, πως μπορούσε να σκεφτεί κανείς οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική πρόταση η οποία θα ήταν αντισυνταγματική.
Δεύτερον δίνει το δικαίωμα σύστασης εκλογικών τμημάτων με 40 τουλάχιστον εκλογείς.
Τρίτον, αυξάνονται από 12 σε 15 οι βουλευτές Επικρατείας μεταξύ των οποίων τρεις θα είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού και ένας στις πρώτες θέσεις μετά από σχετική πρόταση της Φώφης Γεννηματά.
Τέταρτον, αναφέρθηκε στις δύο προϋποθέσεις που ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ώστε οι Έλληνες που θα αποκτήσουν αυτό το δικαίωμα να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους, να έχουν ζήσει τουλάχιστον δυο χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να είναι φορολογικά ενεργοί το τρέχον έτος.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν συζητάμε για πρόσθετο δικαίωμα αλλά για διευκόλυνση όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τελικά αυτή ήταν η μόνη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση. «Διαφορετικά, αντί να κάνουμε ένα έστω σημαντικό βήμα μπροστά θα υποχωρούσαμε δύο βήματα πίσω στο όνομα του άλματος που δεν θα κάναμε ποτέ. Τώρα έχουμε ένα νόμο, έστω και με εκπτώσεις». «Το παρόν νομοσχέδιο συμπλήρωσε αποτελεί δημοκρατική νίκη αφού διευρύνει στην πράξη το δικαίωμα της ψήφου», πρόσθεσε ενώ ανέφερε ότι ο αποκλεισμός πολλών Ελλήνων από τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία είχε και ταξικό πρόσημο καθώς βασικό εμπόδιο για πολλούς ήταν το κόστος.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για δημοκρατική και κοινοβουλευτική νίκη αλλά και εθνική νίκη. «Επιτελεί ένα χρέος που η Ελλάδα είχε απέναντι στα παιδιά της. Ανασυνδέει τους Έλληνες του κόσμου με την εθνική τους εστία. Αναθερμαίνεται έτσι το ενδιαφέρον τους για την πατρίδα», τόνισε και είπε επίσης ότι η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής είναι μήνυμα σύμπνοιας, ενότητας και αποφασιστικότητας. «Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και γι’αυτό επιλέγουμε να μη μείνουμε διασκορπισμένοι. Ο παγκόσμιος ελληνισμός είναι εδώ και σας καλεί να το αποδείξετε σε λίγο με τη ψήφο σας», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Παραμένουν ανοικτά δύο θέματα στο νομοσχέδιο
Νωρίτερα, στην ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει ότι παραμένουν ανοιχτά δύο ζητήματα. «Το πρώτο έχει να κάνει με την επικαιροποίηση των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού. Το δεύτερο βασικό ζήτημα έχει να κάνει με το ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις προς τον εκάστοτε Υπουργό Εσωτερικών για ρύθμιση βασικών θεμάτων, όπως η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους και ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα», ανέφερε σχετικά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην παραίτηση Διαματάρη ασκώντας σφοδρή κριτική: “δεν θέλατε υφυπουργό για τον απόδημο Ελληνισμό, που να ενώνει. Κομματάρχη Ομογένειας θέλατε. Γιατί αν ο κ. Πατέρας κουβαλούσε χίλιες ψήφους και πήρε θέση διοικητή νοσοκομείου, στο μυαλό σας ο κος Διαματάρης, κουβαλούσε εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους της Ομογένειας. Για αυτό και παρά τον σάλο με τη ψεύτικη αριστεία στο βιογραφικό του, δεν τολμήσατε να τον αποπέμψετε. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε για λήξαν θέμα”.

Γεννηματά: «Ναι» στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά είπε ότι το νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων, φοβικό, και με προβληματικά σημεία. Επικράτησαν, είπε, κομματικές υστεροβουλίες, ωστόσο «είναι μια αρχή, και παρά τις ενστάσεις μας, δίνουμε θετική ψήφο».Επέμεινε πάντως, στο να δοθεί δικαίωμα επιστολικής ψήφου στους ομογενείς. Έστω και αυτή τη στιγμή «να κάνουμε την υπέρβαση και να συμφωνήσουμε» στην επιστολική ψήφο. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ολοκλήρωσε την ομιλία της, λέγοντας ότι ο ελληνισμός της Διασποράς είναι εθνική δύναμη. Είναι δικαίωμα των αποδήμων η ψήφος τους και χρέος δικό μας να διευκολύνουμε, με όλους τους τρόπους, τη συμμετοχή τους. «Μην εμποδίζετε με τους περιορισμούς σας, τον Οδυσσέα να φτάσει στην Ιθάκη, στο σπίτι του…» είπε η κ. Γεννηματά.

Θεοδωρικάκος: Το πολιτικό σύστημα είναι πιο πίσω από τον απόδημο
«Είναι προφανές ότι αυτό είναι το σημείο συμφωνίας για το σημερινό πολιτικό σύστημα. Συνέβαλαν θετικά σε αυτό, με διαβαθμίσεις βέβαια, όλα τα κόμματα και τα ευχαριστώ γι’ αυτό. Βρίσκεται ασφαλώς μπροστά από ό,τι ήταν το πολιτικό σύστημα τα προηγούμενα χρόνια και τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά είναι πολύ πίσω από εκεί που βρίσκονται οι αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας, και ιδιαιτέρως του απόδημου ελληνισμού, που θα ήθελε να αποφευχθεί οποιαδήποτε εξαίρεση και διάκριση, η οποία αποτελεί αδικία. Με τη λύση που δίνουμε πετυχαίνουμε κάτι που είναι πραγματικά σπουδαίο. Όλοι οι νέοι άνθρωποι ηλικίας έως 30 ετών μπορούν να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται χωρίς στην ουσία καμία απολύτως προϋπόθεση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι που έφυγαν από την πατρίδα μας είτε για να σπουδάσουν, είτε για να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά για να αναζητήσουν, ενδεχομένως, μια καλύτερη τύχη στα δύσκολα χρόνια της κρίσης».

Το μήνυμα Θεοδωρικάκου στους απόδημους
Ο κ. Θεοδωρικάκος είχε καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ψηφίσουν το νομοσχέδιο και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα σε ολόκληρη τη γη όπου υπάρχουν Έλληνες. «Ας το ψηφίσουμε ομόφωνα στέλνοντας ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στους συμπατριώτες μας σε ολόκληρη τη γη ότι η Ελλάδα τους αγκαλιάζει, τους αγαπά, όπως κι εκείνοι αγαπούν την πατρίδα και σήμερα κάνουμε ένα βήμα μπροστά για να ικανοποιήσουμε ένα βασικό δημοκρατικό τους δικαίωμα. Προσωπικά θεωρώ λάθος το «όλα ή τίποτα» που υποστηρίζουν μέσα στο πάθος τους και την αγάπη τους για την πατρίδα κάποιες ομογενειακές οργανώσεις. Γιατί είδαμε ότι επί τόσα χρόνια είχαμε μείνει κολλημένοι στο τίποτα. Και αυτό είναι πολύ άδικο… Ο κ. Θεοδωρικάκος ολοκλήρωσε την ομιλία του στέλνοντας ένα μήνυμα σε όλους τους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό: «Έλληνες και Ελληνίδες που βρίσκεστε στο εξωτερικό και αυτή τη στιγμή μας ακούτε και παρακολουθείτε τη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, να ξέρετε ότι παρά τους περιορισμούς, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, είστε το ίδιο Έλληνες με μας, αγαπάτε την πατρίδα όσο την αγαπάμε και εμείς, είμαστε και θα είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ και αυτή είναι η προϋπόθεση για να κρατήσουμε όρθια την πατρίδα μας και να την προχωρήσουμε μπροστά».

iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου