Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Παραιτήθηκε από υποψήφιος βουλευτής ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Παραιτήθηκε από υποψήφιος βουλευτής ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Παραιτήθηκε από υποψήφιος στις εκλογές ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μέσα από ανάρτησή του έκανε γνωστό ότι αποσύρεται, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για τις δηλώσεις του αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, που προκάλεσαν εσωκομματική αντιπαράθεση, με αποτέλεσμα να τον «αδειάσουν» Τσίπρας, Τσαπανίδου και Τσακαλώτος.

«Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές;» γράφει στην ανάρτησή του και προσθέτει:

Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μιντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη».

ΣΥΡΙΖΑ: «Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, θέτει εαυτόν εκτός συλλογικής προσπάθειας»

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή», αναφέρει συγκεκριμένα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη λοιπόν μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται. Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Είναι το συλλογικό μας όραμα, η ηθική μας υποχρέωση, που μας δεσμεύει να το κάνουμε πράξη.

Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή. Ο ελληνικός λαός την Κυριακή θα κληθεί να προσυπογράψει με την ψήφο του το Συμβόλαιο Αλλαγής και Εμπιστοσύνης και μόνο αυτό. Και να μας κρίνει από την υλοποίησή του».

Η δήλωση που προκάλεσε αντιπαράθεση

«Η λογική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν ό,τι πληρώνει ο μισθωτός, να το πληρώνει και ο ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό οδήγησε στο 80% των περιπτώσεων σε μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές από όσες πλήρωναν πριν» δήλωσε ο Κατρούγκαλος μιλώντας στο Blue Sky, και απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τον νόμο Κατρούγκαλου: «Είναι απόλυτα λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική υποχρέωση και όχι με ένα αυθαίρετο ποσό της επιλογής» είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να έχουμε πολιτικές υπέρ του 80% και όχι των λίγων. Δεύτερο επιχείρημα είναι ότι πράγματι θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση, ασφαλιστική, των εισφορών με το εισόδημα για τον λόγο ότι όταν έχουμε ενιαίο ταμείο δεν μπορεί να ισχύουν άλλοι κανόνες για τους εργαζόμενους με μισθό και τους ελεύθερους επαγγελματίες (…). Η δέσμευση η δική μας είναι ότι επαναφέρουμε ένα σύστημα που θα ευνοεί τους πολλούς και όχι τους λίγους (…). Προτείνουμε αφορολόγητο 10.000 ευρώ και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Για αυτόν τον λόγο θα έχουμε σύνδεση αντικειμενική του εισοδήματος και των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών».

Με αφορμή αυτή τη δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «αποκαλύφθηκε από τον κ. Κατρούγκαλο άλλη μια κρυφή πτυχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ολικής καταστροφής που μας προτείνει ο κ. Τσίπρας: η επαναφορά δηλαδή του νόμου Κατρούγκαλου σε ό,τι αφορά τον συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματος τους».

Ακολούθησε απάντηση από την εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, η οποία «άδειασε» τον Κατρούγκαλο: «Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν» ανέφερε.

«Είναι προσωπικές απόψεις» λέει ο Κατρούγκαλος

Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Εργασίας, προχώρησε σε διευκρινίσεις, λέγοντας πως εξέφραζε προσωπικές απόψεις: «Η ΝΔ προσπαθεί να μη συζητάμε για τα επίδικα και ουσιώδη, αλλά να διαμορφώνει την ατζέντα με ψευδό-ζητήματα  κατασκευής της. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ασφαλιστικό είναι στο πρόγραμμα μας. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τους συνταξιούχους με την 13η σύνταξη,  την επιστροφή των αναδρομικών και αυξήσεις και σε όσους έχουν προσωπική διαφορά και να καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης» είπε και συνέχισε: «Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα τη προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας.  Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν».

Θέση για τις δηλώσεις του Κατρούγκαλου πήρε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος τόνισε ότι «το Πρόγραμμα «Συμβόλαιο Αλλαγής» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οικονομική και ασφαλιστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πάνω από οποιεσδήποτε προσωπικές απόψεις και είναι απόλυτα δεσμευτικό της πολιτικής που θα εφαρμόσουμε».

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Έχω εργαστεί, προσωπικά και αναλυτικά, με το Πρόγραμμα – ‘Συμβόλαιο Αλλαγής’ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε όλα τα στάδια διαμόρφωσής του. H οικονομική και ασφαλιστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ξεκάθαρα διατυπωμένη στο ‘Συμβόλαιο Αλλαγής’ και στοχεύει στην σταθερή ανάπτυξη με ισχυρή κοινωνική συνοχή.

Αυτό είναι πέρα και πάνω από οποιεσδήποτε προσωπικές απόψεις και είναι απόλυτα δεσμευτικό της πολιτικής που θα εφαρμόσουμε. Κανένας νέος φόρος και καμία νέα ασφαλιστική εισφορά στη μεσαία τάξη, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους.

Το πρόγραμμά μας υποστηρίζει την ανάπτυξη μέσα από σαφείς φορολογικές ελαφρύνσεις στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στους ελεύθερους επαγγελματίες, που άλλωστε αποτελούν και τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας».

newsbreak

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου