Thursday, 28 March, 2024

Πληθαίνουν οι φωνές στη ΝΔ για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η απάντηση του Μαξίμου

Εκ νέου εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έντονη είναι η συζήτηση και στην κοινοβουλευτική ομάδα μετά τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν δυναμιτίσει το κλίμα και προκαλούν αστάθεια στο πολιτικό σκηνικό.

Συγκροτήθηκε σε σώμα η Επιτροπή για τις Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας

Η αποκάλυψη της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη έφερε μια βαθιά ρωγμή στις σχέσεις της κυβέρνησης με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αύξησε τα επίπεδα τοξικότητας στην πολιτική αντιπαράθεση και η πόλωση στην οποία έχουν οδηγηθεί τα κόμματα καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε συνεννόηση. Σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία η ΝΔ διατηρεί μεν ισχυρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, απέχει όμως από το ποσοστό που θα της εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, καθίσταται αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας την επομένη των εκλογών. Ειδικά μετά την τροχιά σύγκρουσης στην οποία βρίσκεται με το ΠΑΣΟΚ.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού ζητούν αλλαγή του εκλογικού νόμου

Υπό αυτό το πρίσμα συνεργάτες του πρωθυπουργού επανέρχονται στην συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου με την αύξηση του μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα από τις 40 στις 50. «Είναι απαραίτητο για την σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας εν μέσω ισχυρών διεθνών κρίσεων» είναι το βασικό επιχείρημα που επιστρατεύουν όσοι συμμερίζονται αυτή την άποψη. Το θέμα απασχολεί έντονα και την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο να διατυπώνει δημόσια το αίτημα για αλλαγή του εκλογικού νόμου ζητώντας από την κυβέρνηση να το δει άμεσα. «Σας λέω τι εισπράττω συζητώντας με συναδέλφους της ΝΔ» είπε στο κανάλι της Βουλής πετώντας το μπαλάκι και στον ΣΥΡΙΖΑ: «Την πρόκληση αυτή πρέπει να την αποδεχθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον πιστεύει ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Ιδού και η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», σημείωσε. Αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι πρόκειται για «μια πραγματικότητα που συζητείται σε όλα τα βουλευτικά και δημοσιογραφικά πηγαδάκια». Ωστόσο, υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης προς το παρόν έχει αρνηθεί παρόμοιες εισηγήσεις. «Είναι ένας άνθρωπος που δύσκολα πιέζεται, δύσκολα παίρνει πίσω αυτά που λέει. Είναι απόφαση δική του», δήλωσε. Υπάρχουν βέβαια και στελέχη που εκφράζουν την αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα σημαίνει ηττοπάθεια και πρόκειται για μια κίνηση που είναι αντίθετη με το θεσμικό προφίλ που έχει οικοδομήσει ο πρωθυπουργός. Τη συζήτηση επιχείρησε να κλείσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που απάντησε πως η κυβέρνηση «προχωρά για τις εκλογές του 2023 με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή». 

Η αντίδραση Πολάκη

Η πρώτη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ στα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου ήρθε από τον Παύλο Πολάκη. Μιλώντας στη βουλή, στη συζήτηση για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις, πέταξε το γάντι στην κυβέρνηση, καλώντας τη να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, προκειμένου στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με 34%.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου