Friday, 29 March, 2024

Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ: Εκλογικός συναγερμός, ανακοινώνουν ψηφοδέλτια μέχρι τέλη Ιουλίου

Σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού κινείται πλέον το ΠΑΣΟΚ, προσβλέποντας στην προσέγγιση όσο το δυνατόν περισσότερων ψηφοφόρων

από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο κατά την προεκλογική περίοδο.

«Ο χρόνος είναι… μηδέν», είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Κατρίνης συμπληρώνοντας το μήνυμα-προτροπή «διαρκούς» προεκλογικής προετοιμασίας προς τα στελέχη, που έστειλε με την αρχική ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Ηγεσία και στελέχη του οργάνου συμφώνησαν ότι το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί άλλοθι για να κάνει τη ρητορική στροφή και να προκηρύξει εκλογές πολύ νωρίτερα από το τέλος της τετραετίας. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια κι ότι το Μαξίμου επιλέγει «ένα βαθύ τακτικισμό σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα και την οικονομία, αδιαφορώντας για την παραγωγή κυβερνητικού έργου στο μεσοδιάστημα». Και έκλεισαν τη συνεδρίαση με την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα καταγράψει -όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σκανδαλίδης- ισχυρά διψήφια ποσοστά σε πρώην «κάστρα» του κόμματος, πχ σε Κρήτη, Δωδεκάνησα, Ηλεία, την Αχαΐα, Αιτωλοκαρνανία και άλλες περιοχές.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κάνοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τον χειρισμό της ενεργειακής ακρίβειας και την άρνηση να λάβει μέτρα-«τα οποία η ίδια η Ε.Ε έχει προτείνει και θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους καταναλωτές αυτή τη δύσκολη περίοδο»- έθεσε τις προτεραιότητες του σχεδιασμού της Χαριλάου Τρικούπη και τις κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά στην συγγραφή του προγράμματος, που έχει αναλάβει ο Νίκος Χριστοδουλάκης ως αρμόδιος της αρμόδιας Επιτροπής. Ο κ. Ανδρουλάκης άκουσε αρκετά στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου -μεταξύ των οποίων τον πρώην πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, τους κ.κ. Σκανδαλίδη, Σαλαγιάννη, Μαργαρίτη, Μήλη, Παπαγεωργόπουλο κα- να τοποθετούνται υπέρ της ουσιαστικής στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης, της μάχης κατά των κοινωνικών ανισοτήτων και των στρεβλώσεων στους χώρους εργασίας. Ο Γ. Γιάνναρος εστίασε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού- και όλοι μαζί σημείωσαν την ανάγκη περιγραφής με απλά λόγια μιας φορολογικής πολιτικής, η εφαρμογή της οποίας δεν θα ρίχνει διαρκώς βάρη στις πλάτες της μεσαίας τάξης.

Το ζήτημα συγκρότησης φορολογικού χάρτη έθεσε ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος «τρέχει» μαζί με τον Ηλία Κικίλια τις βασικές ενότητες του προγράμματος για την οικονομία, την εργασία, την ανάπτυξη και την αδιαμφησβήτητη σύνδεσή τους με ένα αποτελεσματικό σύστημα Παιδείας, Έρευνας και Τεχνολογίας.

Για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι απαιτείται ένα ευρωπαϊκό σχέδιο αποτροπής και όχι κατευνασμού, επισημαίνοντας τα του εμπάργκο όπλων προς την γειτονική χώρα. Ζήτησε εκ νέου συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με στόχο την κοινή στρατηγική και έψεξε τόσο τους κ.κ Μητσοτάκη, Δένδια, όσο και τον Α. Τσίπρα λέγοντας ότι δεν άκουσε από το στόμα τους μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το πώς η Ευρώπη θα αποκτήσει αποτρεπτικό σχέδιο σε σχέση με το σχέδιο κατευνασμού που έχει σήμερα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σημείωσαν δε στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου τις επισημάνσεις του Πέτρου Ευθυμίου και του Γιώργου Παπανδρέου για τη στάση και τα μηνύματα της χώρας ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ-στη λογική ότι τα ελληνοτουρκικά είναι ζητήματα διεθνούς δικαίου.

Ο Βαγγέλης Αργύρης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση- πολλοί εξ αυτών θα δώσουν τη μάχη του «σταυρού»- ότι γίνεται προσπάθεια να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του Ιούλη το 80% των ψηφοδελτίων, ενώ υπογράμμισε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ένταξη στη λίστα κάθε εκλογικής περιφέρειας. Άφησε να εννοηθεί ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι περνούν από κρησάρα και τους διαβεβαίωσε ότι οι λίστες θα έχουν ισχυρές δόσεις ανανέωσης, μαχητικές γυναίκες και πρόσωπα από κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα των εκλογικών περιφερειών, χώρο εργασίας κα.

«Να μην εντάξουμε στα ψηφοδέλτια πρόσωπα που μας «πλήγωσαν», υποστήριξε η Λίτσα Λιακούλη ενώ άλλα στελέχη έδειξαν να επιθυμούν την άμεση ανακοίνωση των λιστών, ώστε οι υποψήφιοι να μπουν εγκαίρως στη μάχη. Η αίσθηση πάντως που επικρατεί είναι ότι η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων θα γίνει τελικά με την προκήρυξη των εκλογών- ειδικά αν αυτό συμβεί προς το τέλος του Αυγούστου.

Για τις κυβερνητικές συνεργασίες και τα διλήμματα που έχει μπροστά του το ΠΑΣΟΚ δεν έγινε κάποια ιδιαίτερη συζήτηση-παρότι έχει ανάψει στα «πράσινα» γραφεία. Μόνο ο Θόδωρος Μαργαρίτης ζήτησε την περιφρούρηση της πολιτικής αυτονομίας του χώρου και την ανάδειξη των διαχωριστικών γραμμών με τη Νέα Δημοκρατία.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου