Thursday, 25 April, 2024

Προανακριτική Novartis: Σήμερα η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων «Σαράφη» και «Κελέση»

Τελειώνει σήμερα το θρίλερ με την εξέταση των δυο προστατευόμενων μαρτύρων στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα.

Στις τέσσερις το απόγευμα ο Μάξιμος Σαράφης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις ερωτήσεις των μελών της προανακριτικής επιτροπής. Λίγες ώρες αργότερα στις 8.30 στην ίδια θέση θα βρεθεί η Αικατερίνη Κελέση. Η προανακριτική Novartis συνεδριάζει εκτάκτως στις 11:00
Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 11:00 πριν το μεσημέρι προκειμένου να αποφασίσει τον τελικό τρόπο εξέτασης των δύο μαρτύρων και όλα δείχνουν μετά και την επιστολή του Αρείου Πάγου και την απάντηση που έδωσε ο αντεισαγγελέας Μπρακουμάτσος ότι αυτή θα γίνει με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, με αλλοίωση φωνής και σε διαφορετικό δωμάτιο όπως δηλαδή επιθυμούσε εξαρχής ο Μάξιμος Σαράφης.
Η επικοινωνία βουλευτών και μαρτύρων θα γίνει μέσω κλειστού τηλεοπτικού κυκλώματος που θα έχει δυνατότητα μετάδοσης εικόνας και ήχου . Όμως οι προστατευόμενοι μάρτυρες αναμένεται να ζητήσουν την μετάδοση μόνο της αλλοιωμένης φωνής και όχι και εικόνας . Και αυτό γιατί στην απάντηση του ο Άρειος Πάγος ανέφερε επί της ουσίας πως οι μάρτυρες έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν όπως εκείνοι επιθυμούν.

Ερωτήσεις στους δύο μάρτυρες αναμένεται να θέσουν οι εισηγητές της νέας Δημοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής.
Το ΚΚΕ που είχε διαφωνήσει στη διαδικασία αλλοίωσης των χαρακτηριστικών και ήθελε να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των μαρτύρων φαίνεται πως δεν θα μετέχει στην διαδικασία εξέτασης και πιθανότατα τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και η Ελληνική Λύση. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στην προανακριτική εκτιμούν πως σήμερα θα πέσουν οι μάσκες και θα αποκαλυφθεί η αλήθεια γύρω από την κατάθεση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας της προανακριτικής θα διερευνήσει μέσα από τις ερωτήσεις του και τον τρόπο που η εισαγγελία διαφθοράς έδωσε το καθεστώς προστασίας στους δύο μάρτυρες ενώ πιεστικές θα είναι οι ερωτήσεις όσον αφορά τις καταθέσεις που έδωσαν Σαράφης και Κελέση ,με τις οποίες βρέθηκαν στα μανταλάκια 10 πολιτικά πρόσωπα Οι βουλευτές θα πιέσουν τους δύο μάρτυρες να αποκαλύψουν από που γνωρίζουν τα όσα είχαν καταθέσει και αν πιέστηκαν και από ποιους προκειμένου να δώσουν αυτές τις καταθέσεις. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δοθεί έμφαση στα όσα έχουν καταθέσει μέχρι τώρα οι δύο μάρτυρες και να αναδειχθούν εκ νέου αυτές οι καταθέσεις.
Πάντως μετά την τροπή που έχει πάρει το θέμα με την εξαφάνιση των δύο μαρτύρων τις προηγούμενες μέρες και την ανάγκη της επιτροπής να διατάξει την βίαιη προσαγωγή τους οι βουλευτές της πλειοψηφίας είναι συγκρατημένοι ως προς το τι τελικά θα εισφέρει η εξέταση των δύο μαρτύρων και για το αν Σαράφης και Κελεση παραμείνουν πεισματικά μόνο στα όσα είχαν πει στις αρχικές καταθέσεις.

Τετάρτη καταθέτει στην προανακριτική ο επιχειρηματίας Σαμπυ Μιωνή
Την ίδια ώρα θεωρούν ιδιαιτέρως σημαντική την κατάθεση που θα δώσει την Τετάρτη ο επιχειρηματίας Σαμπυ Μιωνή ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να μιλήσει ακόμη και για εκβιασμό του από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Μάλιστα ορισμένοι μιλούν ακόμη και για την ύπαρξη ηχητικών ντοκουμέντων που επιβεβαιώνουν αυτή την κατηγορία. Στη σημερινή συνεδρίαση ενδέχεται να συζητηθεί και το θέμα της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, καθώς η Βουλή έχει ήδη απευθυνθεί στο επιστημονικό συμβούλιο προκειμένου να αποφανθεί για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτή η διεύρυνση και το αν χρειάζεται η όχι νέα απόφαση της ολομέλειας της Βουλής. Τα αδικήματα που πιθανώς προστεθούν είναι η εκβίαση,η κατάχρηση εξουσίας και η απιστία.

Επίσης σήμερα αναμένεται η δεύτερη επιστολή του Αρείου Πάγου, όσον αφορά τα θέματα που είχαν θέσει τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής για τα στοιχεία που ζητούν να έρθουν στη Βουλή από την κ. Τουλουπάκη αλλά και για την επανεξέταση του καθεστώτος προστασίας στο οποίο βρίσκονται οι δύο μάρτυρες.

iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου