Thursday, 25 April, 2024

Προεδρικό Μέγαρο: Δείπνο για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην ΕΕ

Δείπνο στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου παρέθεσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

μετά την εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Ζάππειο, έδωσαν το «παρών» και τοποθετήθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ βιντεοσκοπημένο μήνυμα έστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Γιορτάζουμε σήμερα μια σπουδαία ημέρα για τη χώρα μας. Μια επέτειο με ισχυρούς συμβολισμούς που υπερβαίνει την πολιτική συγκυρία, καθώς ανατρέχει στο κορυφαίο γεγονός της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας, την ένταξη της Ελλάδας το 1981 στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την ομιλία της, στο δείπνο που παρέθεσε.
Ειδική αναφορά έκανε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, υπενθυμίζοντας ότι ήταν πεπεισμένος, όπως ο ίδιος έλεγε, ότι «η Ελλάς δεν μπορούσε να απουσιάσει από αυτή την ιστορική για το μέλλον της Ευρώπης συλλογική προσπάθεια. Γιατί η τύχη της είναι στενά, αναπόσπαστα, συνυφασμένη με την τύχη των άλλων Δημοκρατιών της ηπείρου». Η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε, επίσης, ότι στο λογότυπο της επετείου μας «Ελλάδα-ΕΕ: 40 χρόνια πιο δυνατοί μαζί» αποτυπώνεται ευσύνοπτα η ιστορική αλήθεια της σχέσης μας με την Ευρώπη.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρώπη επέδρασε καταλυτικά, ως θεσμική και αξιακή μήτρα, στον πολιτικό μας αυτοκαθορισμό και την αντίληψή μας για την προσωπική ελευθερία. Επισήμανε ότι η χώρα μας άλλαξε ριζικά τα τελευταία 40 χρόνια και υπογράμμισε, ότι «η Μεταπολίτευση, η πιο ειρηνική και προοδευτική περίοδος της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, συμπίπτει με τη χρυσή εποχή της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Τροφοδοτείται από αυτήν και αλληλεπιδρά σε μια σχέση με υπαρξιακή για την Πολιτεία μας σημασία». Η πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε, ακόμη, ότι η ελληνική οικονομία οφείλει πολλά στους ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ, αναφερόμενη στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, επισήμανε ότι δεν είναι στατικό και τόνισε ότι από τη φύση του, είναι ζωντανό και εξελίσσεται διαρκώς. Η κυρία Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν γυρίζει πίσω και «όπως οι πατέρες της οραματίστηκαν και έδωσαν πνοή στην ανοικτή κοινωνία και την ελεύθερη αγορά, οι ηγέτες της σήμερα καλούνται να δώσουν ανάλογη έμφαση στην ασφάλεια και την προστασία των λαών της».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου