Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Πρώτο πλήγμα στη νέα κυβέρνηση η «απόλυση» του Δημήτρη Καμμένου

Έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού – Στο επίκεντρο και η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ – Το θέμα έφτασε μέχρι και το Βερολίνο – Ο κ. Καμμένος δεν συμπλήρωσε ούτε 12ωρο στη θέση του

Πριν περάσουν δώδεκα ώρες από την ορκωμωσία της, η δεύτερη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήδη έχει απώλειες, καθώς ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος αναγκάστηκε να υποβάλλει την παραίτησή του.

Μέσα σε αυτές τις δώδεκα ώρες η υπουργοποίησή του προκάλεσε αντιδράσεις στα social media, δημιούργησε μείζον εσωκομματικό θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις στελεχών που απαιτούσαν την άμεση αποπομπή του και απασχόλησε ακόμη και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπως έδειξε η ερώτηση που έγινε στην εκπρόσωπο της κυρίας Μέρκελ.
Γνωστός για τις ακροδεξιές του θέσεις
Ο Δημήτρης Καμμένος ήταν γνωστός στον κόσμο των social media από τις αναρτήσεις του στο twitter με τον λογαριασμό PortaPorta. Κάποια στιγμή στον λογαριασμό του ανάρητσε φωτογραφία από στρατόπεδο συγκέντρωσης στην οποία η επιγραφή “η εργασία απελευθερώνει”, είχε αντικατασταθεί με την φράση «Μένουμε Ευρώπη», με σχόλιο εναντίον εκείνων που υποστήριζαν την παραμονή της χώρας στο ευρώ «πάσει θυσία»…

Κατά καιρούς όμως στον λογαριασμό ο βουλευτής, είχε αναρτήσει αντισημιτικά, ρατσιστικά και ομοφοβικά σχόλια.

Τον Δεκέμβριο του 2013 σχολίαζε τον νυν πρωθυπουργό: «Ο Τσίπρας είναι χειρότερος από τον ΓΑΠ. Είναι εγκληματίας. Παρακολουθεί, γνωρίζει 3 χρόνια τι και πώς μας καταστρέφουν και πάει υποψήφιος εκει …», εννοώντας την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρώπης. Ανήμερα της επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου έγραφε: «9/11 Και μην ξεχνάτε. Από τις 2.500 εβραίων που εργαζόταν στους Δίδυμους Πύργους εκείνη την ημέρα δεν πήγε κανένας τους για να εργαστεί. Σε πολλά σχόλιά του στρεφόταν κατά των ομοφυλόφιλων με σκληρές εώς χυδαίες εκφράσεις. Τον Ιούνιο του 2014 είχε εγκαλέσει την Χρυσή Αυγή σε ένα tweet γιατί δεν παρενέβη «δυναμικά στα ξεφτιλισμένα γκέι παρέιντ μπροστά από την Βουλή».

Όσο ο κ. Καμμένος ήταν απλώς στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνω και κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος δεν απασχολούσε ιδιαίτερα, έμοιαζε φυσιολογικό να ανήκει στο συγκεκριμένο κόμμα. Όταν όμως ανακοινώθηκε ότι μπήκε στην κυβέρνηση, οι αριστερών πεποιθήσεων πολίτες, χρήστες των social media και εν τέλει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν την αγανάκτησή τους. Ο σάλος ξεκίνησε από το twitter και από τα σχόλια των δημοσιογράφων στα ραδιόφωνα από το πρωί της Τετάρτης πριν την ορκωμωσία της κυβέρνησης που συνοδεύονταν με το σχετικό ερώτημα προς τον κ. Τσίπρα και τους επιτελείς του: “Δεν γνώριζαν το ποιόν του κ. Καμμένου ή ήθελαν να στείλουν κάποιο μήνυμα με την υπουργοποίησή του;”. Το ερώτημα πολύ πιο έντονο παρασκηνιακά απευθύνεται στους δύο υπουργούς Επικρατείας, το Νίκο Παππά και τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Είναι πολλοί εκείνοι που επαναφέρουν το ερώτημα: “πώς είναι δυνατόν ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ να συνεργάζεται με ένα κόμμα όπως οι ΑΝΕΛ, που έχει στους κόλπους του τέτοια στελέχη, δικαιώνοντας έτσι τους επικριτές της “παρά φύση” συμμαχίας εντός και εκτός χώρας;”.
Δημόσιες αντιδράσεις
Προς το απόγευμα η κυρία Βασιλική Κατριβάνου γνωστή για την ευαισθησία της σε θέματα δικαιωμάτων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε την παραίτηση του κ. Καμμένου. “Αισθάνομαι ντροπή και λύπη που σε μία αριστερή κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ υπουργοποιείται ο Δ. Καμμένος, ο οποίος κάνει συστηματικά άθλια ομοφοβικά και αντισημτικά σχόλια στο twitter του. Το περιεχόμενο και τοι ήθος του ταιριάζουν μόνο σε ακροδεξιό και προσβάλλουν βάναυσα όχι μόνο αυτούς στους οποίους στοχεύει, αλλά κάθε αξιοπρεπή άνθρωπο. Η απομπή του από την κυβέρνηση είναι αναγκαία και επείγουσα». Η κυρία Κατριβάνου θεωρήθηκε ότι ατύπως εξέφρασε την αντίδραση της ομάδας των “53” εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωνε μέσω Twitter “Στηρίζω απολύτως την Κυβέρνηση Τσίπρα. Δεν είμαι όμως καθόλου ευτυχής με την υπουργοποίηση ενός προσώπου με ακραίες και ρατσιστικές απόψεις”. Ο έτερος βουλευτής Στέλιος Κούλογλου ανάρτησε δικό του σχόλιο επίσης στο Twitter: «Ο Δημήτρης Καμμένος σε κυβέρνηση της αριστεράς: το πιο σύντομο ανέκδοτο να γίνει ο πιο σύντομος υπουργός».

Το θέμα ακολούθησε τον πρωθυπουργό και στις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για την Σύνοδο Κορυφής. Έχει ενδιαφέρον ότι έγινε σχετική ερώτηση στην εκπρόσωπο της Άνγκελας Μέρκελ, Κριστιάνε Βιρτς, η οποία σε ερώτηση για την τοποθέτηση του Δημήτρη Καμμένου στην κυβέρνηση, απάντησε ότι “το πώς ο κ. Τσίπρας σχηματίζει την κυβέρνησή του είναι θέμα εσωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, το οποίο ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν σχολιάζει”.
Οι εξελίξεις πριν την παραίτηση
Ενώ ο θόρυβος συνεχιζόταν υπήρξε ένας μαραθώνιος επαφών μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Ολγας Γεροβασίλη και των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ έτσι ώστε να οδηγηθει σε παραίτηση ο εν λόγω υφυπουργός.

Το απόγευμα της Τετάρτης ανέλαβε την πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός τηλεφωνώντας στον Πάνο Καμμένο προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης του υφυπουργού από την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα με τα επίμαχα tweets του υφυπουργού, ζήτησε από τον Καμμένο να διερευνήσει την γνησιότητά του και αν αυτά είναι αυθεντικά, να δει και το ενδεχόμενο αντικατάστασής του.

Στην συνέχεια την σκυτάλη πήρε ο Πάνος Καμμένος ο οποίος τηλεφώνησε στον βουλευτή του και του ζήτησε να παραιτηθεί άμεσα λέγοντάς του «ότι δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η σκιά σε μια κυβέρνηση που μόλις ορκίστηκε. Αν αποδείξεις για την αλήθεια για την υπόθεση των ομοφοβικών και αντισημιτικών σχολίων τότε θα δικαιωθείς. Αλλά τώρα ζητώ την παραίτησή σου, Παραιτήσου για να διευκολύνεις την κατάσταση». Στην συνέχεια ο υπουργός Αμυνας επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό και του είπε, το θέμα έληξε, ότι ο Δ. Καμμένος, παραιτήθηκε. Ο κ. Πάνος Καμμένος ανάρτησε σχετικό tweet στις 9:57 το βράδυ της Τετάρτης.

Από νωρίς το πρωί ο κ. Δημήτρης Καμμένος είχε κάνει τις δικές του κινήσεις, είχε κλείσει τον λογαριασμό του στο twitter ενώ υποστήριξε ότι τον λογαριασμό τον διαχειριζόταν άλλος. Εν τέλει αποδέχθηκε το αναπότρεπτο της παραίτησης με δήλωσή του: “Θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο μου το συμφέρον της πατρίδας, την ομαλή λειτουργία της νέας κυβέρνησης και τιμώντας την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στο πρόσωπό μου, δηλώνω την παραίτηση μου από τη θέση του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και συγχρόνως θα καταθέσω μήνυση κατ’ αγνώστων και πολύ σύντομα η αλήθεια θα λάμψει».

Θετική ήταν η υποδοχή της απομάκρυνσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όπως δείχνει το tweet του κ. Παπαδημούλη: “Θετική η διόρθωση του λάθους με την παραίτηση του Δ.Καμμένου. Ακόμη καλύτερο, αν είχε ελεγχθεί πριν κ αποφευχθεί. Το πάθημα ας γίνει μάθημα”.
Ανακοίνωση ΝΔ
Το θέμα εκμεταλλεύτηκε η ΝΔ η οποία αργά το βράδυ εξέδωσε ανακοίνωση: «Πριν περάσουν 12 ώρες από την ορκωμοσία της, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ άρχισε να φυλλοροεί.

Στη φάση αυτή, η “ομάδα των 53” επιβάλλει τις απόψεις της κόντρα στις επιλογές του κ. Τσίπρα, που αδιαφορούσε για τις προκλητικές θέσεις Δ. Καμμένου. Αναμένεται προφανώς, ενδιαφέρουσα συνέχεια. Διότι πρόβλημα υπάρχει όχι μόνο από εκείνους που έγιναν, αλλά και από εκείνους που δεν έγιναν υπουργοί».
Οι εξηγήσεις του κ. Δημήτρη Καμμένου
Το μεσημέρι της Τετάρτης όσο ακόμη ο Δημήτρης Καμμένος προσπαθούσε να σώσει την καρέκλα του υπουργού έκανε τις δικές του κινήσεις. Ενώ είχε κλείσει ο λογαριασμός στο twitter υποστήριξε ότι τον διαχειριζόταν άλλος και αποκήρυξε τα σχόλια που είχαν κατά καιρούς αναρτηθεί. Εξέδωσε, δε την εξής ανακοίνωση: «Παρατηρώντας τη σημερινή αναστάτωση σχετικά με δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα που αφορούν άμεσα και έμμεσα το πρόσωπο μου, δηλώνω κατηγορηματικά ότι η πλειονότητα αυτών αποτελεί προϊόν διαστρέβλωσης της αλήθειας και έχουν επιμελώς παραχαραχθεί για να ικανοποιήσουν προεκλογικές πολιτικές σκοπιμότητες από τις γνωστές μονταζιέρες οι οποίες προεκλογικά χρησιμοποίησαν κάθε μορφής λάσπης.

Αρκεί να θυμίσω άλλωστε, πως εντεταλμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων είχαν παραποιήσει τα αποτελέσματα δείχνοντας τους Ανεξάρτητους Έλληνες συστηματικά εκτός Βουλής για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και την ψήφο του λαού.

Όσον αφορά το περιεχόμενο ανακοινώσεων σε κοινωνικά δίκτυα σας ενημερώνω ότι τους λογαριασμούς μου σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα χειρίζονταν συνεργάτες καθώς επίσης και ότι έχουν παραβιαστεί ουκ ολίγες φορές. Για του λόγου του αληθές μάλιστα, ο λογαριασμός μου στο Facebook έχει μπλοκαριστεί από την παραμονή των εκλογών από άγνωστους εισβολείς και μέχρι σήμερα η λειτουργία του δεν έχει αποκατασταθεί.

Θέλω να δηλώσω ότι σχετικές αναρτήσεις, οι οποίες εκλήφθησαν ή ήταν προσβλητικές προς συγκεκριμένες ομάδες συμπολιτών μας, με βρίσκουν κάθετα αντίθετο και με την παρούσα, ζητώ και προσωπικά συγνώμη από όσους έχουν ενοχληθεί σχετικά, ενώ καταγγέλλω ρητά τον ρατσισμό, ομοφοβισμό και τον αντισημιτισμό.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι οι ευθύνες που έχω αναλάβει είναι τεράστιες, το έργο εξαιρετικά σημαντικό και στην Ελλάδα του αύριο που οραματιζόμαστε, δε χωρούν προσωπικές και άνανδρες πολιτικά επιθέσεις.

www.protothema.gr

Πρώτο πλήγμα στη νέα κυβέρνηση η «απόλυση» του Δημήτρη Καμμένου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου