Friday, 29 March, 2024

Ράμα: «Η Αλβανία συζητά με την Ελλάδα για τα σύνορα» – Διαψεύδει το ΥΠΕΞ

Αίσθηση προκαλεί δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας ότι τα Τίρανα συζητούν με την Αθήνα για τα σύνορα.
Μιλώντας με τον δημοσιογράφο Σοκόλ Μπάλα στο τηλεοπτικό δίκτυο Vision Plus TV αναφορικά με τις αντιδράσεις για τη διόρθωση των συνόρων του Κοσόβου -το οποίο αποκάλεσε «μέρος της Αλβανίας»- με τη Σερβία, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ο Έντι Ράμα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση σ’ όσους διαφωνούν με τη συγκεκριμένη διευθέτηση.
«Αυτοί παρουσιάζονται σαν αποσταλμένοι από το Θεό, με θεϊκό διάταγμα, για την προστασία του έθνους από εκείνους που σκέφτονται διαφορετικά. Η συντομότερη διαδρομή που θέλουν αυτοί μπορεί να μας τραβήξει περισσότερο. Για μένα υπάρχει μια απλούστερη διαδρομή που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κοσσυφοπέδιο με το Μαυροβούνιο και όλα έγιναν; Τα σύνορα.
Γιατί να μην συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης. Οι πολιτικοί σκέφτονται τις επικείμενες εκλογές, οι δημόσιοι άνδρες σκέφτονται για την επόμενη γενιά».
Και συνέχισε: «Για μένα το Κόσοβο είναι μέρος της Αλβανίας. Τα υπόλοιπα είναι θέματα του Ραμούς Χαραντινάι», απαντώντας έτσι σε πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού του Κοσόβου πως τα Τίρανα ασχολούνται με εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.
Το ΥΠΕΞ διαψεύδει τον Έντι Ράμα: Δεν υπάρχει συζήτηση για τα σύνορα
Διπλωματικές πηγές παραπέμπουν στη Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, η οποία υπογράφηκε στα Τίρανα στις 21.03.1996
Με μια κοφτή απάντηση σήμερα διπλωματικές πηγές διευκρινίζουν, ως προς τις αναφορές περί συνόρων του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα σε χθεσινή του συνέντευξη, ότι δεν συζητείται τέτοιο θέμα.
«Οι δύο χώρες δεν συζητούν τα μεταξύ τους σύνορα, καθώς τούτα είναι καθορισμένα με βάση διεθνείς συμφωνίες και ουδεμία διαπραγμάτευση γίνεται επ’ αυτών« τονίζουν οι πηγές του ΥΠΕΞ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν σχετικά ότι «στη Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, η οποία υπογράφηκε στα Τίρανα στις 21.03.1996, τα δύο κράτη διακηρύσσουν το σεβασμό τους στην αρχή του απαραβίαστου των υφισταμένων συνόρων, και αναγνωρίζουν ότι η μεταξύ τους μεθόριος είναι μεθόριος ειρήνης και φιλίας».
Πηγή: echedoros-a.gr, lapsi.al

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου