Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Σάλος στην Κύπρο με συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου: «Ο Αναστασιάδης μου είπε ότι θέλει λύση δύο κρατών»

Πολιτικό σάλο έχει προκαλέσει στην Κύπρο συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’ στην οποία υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης του είχε πει ότι θέλει λύση «δύο κρατών».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης» ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου υποστηρίζει ότι σε επανειλημμένες συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης υποστήριζε την προοπτική της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο. «Ο Πρόεδρος σε συζητήσεις που είχαμε μου έλεγε πως έβλεπε τη λύση δύο κρατών και εγώ διαφώνησα έντονα μαζί του», σημειώνει, μεταξύ άλλων ο Χρυσόστομος Β’.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι πλέον ο Νίκος Αναστασιάδης έχει αλλάξει άποψη και προσθέτει ότι ο Κύπριος Πρόεδρος δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει λύση
Το απόσπασμα της συνέντευξης:

Το Κυπριακό πάντα σας απασχολούσε. Γιατί θα πρέπει η Εκκλησία να εμπλέκεται στην πολιτική; Η Εκκλησία πριν υπάρξει κράτος ήταν αυτή που ηγείτο του λαού μας και μέχρι σήμερα ενδιαφέρεται για την τύχη αυτού του λαού στον τόπο του.

Τι βλέπετε μπροστά;

Ο Πρόεδρος σε συζητήσεις που είχαμε μου έλεγε πως έβλεπε τη λύση δύο κρατών και εγώ διαφώνησα έντονα μαζί του.

Γιατί;

Γιατί δεν μπορούν να γίνουν δύο κράτη.

Πότε σας είπε ότι θέλει δύο κράτη; Το 2016, το 2017;

Ω… έχει καιρό τώρα. Δεν το βλέπω ότι μπορούν να γίνουν δύο κράτη. Δεν θα δεχθεί ο λαός.

Έχει αλλάξει τώρα άποψη ο Πρόεδρος;

Νομίζω ναι. Πρώτα-πρώτα, τώρα δεν θέλει η Ευρώπη. Μόλις γίνουν δύο κράτη, θα κατακλυστεί η Κύπρος από Τούρκους εκ Τουρκίας. Από την ΕΕ δεν παίρνουμε τέτοια άδεια, άρα η βόρεια Κύπρος πρέπει να φύγει από την Ευρώπη.

Εσείς λέτε πως δεν λύνεται το Κυπριακό;

Ναι. Δεν λύνεται.

Συμφωνεί και ο Πρόεδρος;

Το έχει καταλάβει.

Διάψευση Αναστασιάδη: Δεν κατάλαβε καλά
Η δημοσιοποίηση της συνέντευξης προκάλεσε πολιτική θύελλα στο νησί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να σπεύδει, σε ανακοίνωσή του, να υποστηρίξει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δεν είχε καταλάβει καλά όσα του είπε. «Με λυπεί αν εκ του όλου διαλόγου, ο Μακαριότατος αφέθη να αντιληφθεί άλλως από ό,τι οι θέσεις μου», σημειώνει ο κ. Αναστασιάδης.

«Αποτελεί γεγονός πως μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, τον Ιούλιο του 2017, είχα σειρά συναντήσεων μεταξύ των οποίων, όπως ήταν φυσικό, και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Κατά τη συνάντηση ανέλυσα τους λόγους του ναυαγίου της Διάσκεψης, ως αποτέλεσμα της εμμονής της Τουρκίας σε αξιώσεις που άπτονταν της ασφάλειας των Ελληνοκυπρίων αλλά και της βιωσιμότητας μιας λύσης που με βάση τις εν λόγω αξιώσεις ανέτρεπαν στην ουσία την πολιτική ισότητα, προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας.

Στον διάλογο που ακολούθησε, αφού αναλύθηκαν οι στόχοι της Τουρκίας, κοινή ήταν η αντίληψη πως η λύση δύο κρατών δεν ήταν δυνατόν να γίνει αποδεκτή, διότι πέραν της μη αποδοχής ενός ανάλογου καθεστώτος από τον ΟΗΕ και την ΕΕ, θα ήταν και εις βάρος της ασφάλειας του Κυπριακού Ελληνισμού. Με λυπεί αν εκ του όλου διαλόγου, ο Μακαριότατος αφέθη να αντιληφθεί άλλως από ό,τι οι θέσεις μου», αναφέρει, μεταξύ άλλων ο Κύπριος Πρόεδρος.

Η αντίδραση του ΑΚΕΛ και ο Τσαβούσογλου
Αμεση ήταν η αντίδραση του ΑΚΕΛ, με τον ΓΓ του κόμματος να κάνει λόγο για ψεύδη του Ν. Αναστασιάδη. «Η σημερινή αποκάλυψη του Αρχιεπίσκοπου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε και μαζί του λύση δυο κρατών επιβεβαιώνει ξανά δυο πράγματα: Ο Πρόεδρος λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι ουδέποτε συζήτησε λύση δυο κρατών. Πρώτη φορά στην ιστορία όχι απλώς πέρασε από το μυαλό ενός Προέδρου αλλά το συζήτησε με διάφορους να δωρίσει τη μισή Κύπρο στην Τουρκία. Η προσπάθεια του Προέδρου να απαντήσει δεν πείθει κανένα. Εκτός αν εννοεί ότι όλα αυτά, ο Αρχιεπίσκοπος και οι τόσοι άλλοι που επίσης ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος τους μίλησε για λύση δύο κρατών, απλώς τα φαντάστηκαν», αναφέρει ο Αντρος Κυπριανού.

Σημειώνεται ότι τους ίδιους ισχυρισμούς είχε κάνει παλιότερα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του, είχε υποστηρίξει ότι μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά ο Νίκος Αναστασιάδης του είχε προτείνει να εξετάσουν τη λύση των δύο κρατών. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάντως, διαψεύδει ότι υπήρξε τέτοια συζήτηση.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου