Saturday, 20 April, 2024

Σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις, χωρίς έρευνα για τον Λοβέρδο

Εξυπηρέτηση του αφηγήματος της δήθεν σκευωρίας για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες του πρώην υπουργού

Χέρι χέρι από την πρώτη στιγµή βαδίζουν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ν∆ σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο Novartis, το οποίο όχι µόνο έχουν βαφτίσει σκευωρία αλλά παράλληλα κάνουν ό,τι µπορούν προκειµένου να… καθαρίσουν τα εµπλεκόµενα πολιτικά πρόσωπα.

Από το 2019 που ασκήθηκε η δίωξη στον Ανδρέα Λοβέρδο για την εµπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis µέχρι σήµερα έχουν συµβεί σηµεία και τέρατα στη ∆ικαιοσύνη. Οι χειρισµοί συγκάλυψης της ανακρίτριας διαφθοράς Γλυκερίας-Λουίζας Ιωαννίδου, τους οποίους είχε αποκαλύψει το Documento, όχι µόνο εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη ∆ικαιοσύνη αλλά τραυµατίζουν ακόµη περισσότερο το ήδη τρωθέν κύρος της. Το ίδιο και οι χειρισµοί της ανακρίτριας του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, η οποία µε κατάπτυστα κατηγορητήρια υλοποιεί το πολιτικό αφήγηµα της κυβέρνησης Μητσοτάκη διώκοντας όσους αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis. Αποκορύφωµα όλων βέβαια είναι η αποκάλυψη της παραποίησης του εγγράφου του FBI κατά τη µετάφρασή του από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, µε το όνοµα Λοβέρδος να εξαφανίζεται ως διά µαγείας από το επίσηµα µεταφρασµένο έγγραφο. Είναι µια απόδειξη της σκοτεινής και διαπλεκόµενης λειτουργίας θεσµών και κρατικών µηχανισµών επί κυβέρνησης Μητσοτάκη µόνο και µόνο για να γίνει το χατίρι του κόµµατος… της Novartis.

Τον Νοέµβριο του 2019 ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας επί ΠΑΣΟΚ Ανδρ. Λοβέρδου για το κακούργηµα της δωροληψίας πολιτικού σχετικά µε την εµπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis. Η δίωξη ασκήθηκε έπειτα από παραγγελία της τότε εισαγγελέα διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Επρόκειτο για δυσµενή εξέλιξη σε ό,τι αφορά τους σχεδιασµούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Την περίοδο εκείνη είχε ήδη αρχίσει να τίθεται σε εφαρµογή το σχέδιο περί δήθεν σκευωρίας που είχε υποσχεθεί προεκλογικά δηµοσίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλωστε από την πρώτη στιγµή τα εµπλεκόµενα και ερευνώµενα πολιτικά πρόσωπα έδειχναν δηµοσίως την αλληλεγγύη τους το ένα στο άλλο. Ειδικά ο Αδωνης Γεωργιάδης µε τις συνεχείς δηµόσιες παρεµβάσεις τους υπέρ του συµπαίκτη του στο τένις Ανδρ. Λοβέρδου, έφτασε στο σηµείο να ισχυριστεί ότι ουδέποτε το FBI κατονόµασε πολιτικά πρόσωπα. Για να διαψευστεί βέβαια πανηγυρικά.

Η µίζα Λοβέρδου και η επιβεβαίωση από το FBI

Η έρευνα της τέως εισαγγελέα διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων είχε καταλήξει σε συγκλονιστικά συµπεράσµατα σχετικά µε τις εξυπηρετήσεις του Ανδρ. Λοβέρδου προς τη Novartis, τα οποία αποτυπώνονται στο έγγραφο της ποινικής δίωξης που έχει ασκηθεί σε βάρος του. Συγκεκριµένα γίνεται αναφορά σε πέντε εξυπηρετήσεις που αφορούσαν υπερτιµολογήσεις φαρµάκων και ευνοϊκή µεταχείριση της Novartis. Με το αζηµίωτο βέβαια, καθώς οι εισαγγελείς είχαν καταλήξει στο συµπέρασµα ότι είχε πάρει ως µίζα περί τις 200.000 ευρώ από τον πρώην ισχυρό άντρα της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή.

Πιο αναλυτικά, κατά τους εισαγγελείς, ο Λοβέρδος φέρεται να «συµφώνησε και έλαβε από τον Κωνσταντίνο Φρουζή […] και για την εξυπηρέτηση των συµφερόντων της εταιρείας αυτής (σ.σ.: Novartis) συνολικό ποσό τουλάχιστον 200.000 ευρώ». Ο Ανδρ. Λοβέρδος έλαβε το ποσό αυτό προκειµένου «να εξυπηρετήσει τα συµφέροντα της ως άνω εταιρείας, η οποία απέκτησε τεράστιο οικονοµικό όφελος, κατά παράβαση των καθηκόντων του». Το συµπέρασµα των εισαγγελέων «κούµπωνε» µε όσα αναφέρονταν στο έγγραφο του FBI της 25ης Μαΐου 2017 σχετικά µε τη µίζα των 20.000 ευρώ σε Λοβέρδο. Πρόκειται για το έγγραφο που δόθηκε για µετάφραση από την ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου αλλά ως… διά µαγείας το όνοµα Λοβέρδος εξαφανίστηκε από την επίσηµη µετάφραση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Το 2012 η NVG (σ.σ. Novartis Ελλάς) πλήρωσε 20.000 ευρώ στον Ανδρέα Λοβέρδο, που ξεπλύθηκαν µέσω της Medical Development, για να εµποδίσει ένα ανταγωνιστικό φάρµακο να αντικαταστήσει το Lucentis (που κατασκευάζεται από τη Novartis) ως θεραπεία πρώτης γραµµής για οφθαλµική χρήση» αναφερόταν στο έγγραφο του FBI. Αν και οι εισαγγελείς είχαν στα χέρια τους από τον Μάιο του 2017 το συγκεκριµένο έγγραφο του FBI που κατονόµαζε τον Λοβέρδο, εντούτοις δεν γινόταν καµία αναφορά σε αυτό στην εισαγγελική παραγγελία για τη δίωξη του Ανδρ. Λοβέρδου. Ο λόγος ήταν απλός. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες του Documento, οι Αµερικανοί είχαν θέσει ρήτρα εµπιστευτικότητας στη χρήση του εγγράφου. ∆ηλαδή ναι µεν οι εισαγγελείς µπορούσαν να χρησιµοποιήσουν τις πληροφορίες που αναφέρονταν σε αυτό, αλλά όχι να αξιοποιηθεί αυτό νοµικά ως αποδεικτικό στοιχείο για τη στοιχειοθέτηση της δίωξης.

«Ωφέλησε οικονοµικά τη Novartis»

Το επίδικο στις εξυπηρετήσεις Λοβέρδου, για τις οποίες του ασκήθηκε δίωξη, ήταν ότι βάσει του ν. 3790/2009, που ανανεώθηκε από τον ν. 3840/2010, ο οποίος ίσχυε επί υπουργίας Ανδρ. Λοβέρδου, «η τιµή κάθε φαρµακευτικού προϊόντος προκύπτει από τον µέσο όρο των τριών χαµηλότερων αντίστοιχων τιµών του φαρµακευτικού προϊόντος στα κράτη-µέλη της ΕΕ στα οποία υφίστανται και ανακοινώνονται επίσηµα στοιχεία από τις αρµόδιες αρχές των χωρών αυτών». Παρ’ όλα αυτά, βάσει της Εισαγγελίας κατά της ∆ιαφθοράς επί υπουργίας Λοβέρδου πραγµατοποιήθηκαν υπερτιµολογήσεις σε πέντε σκευάσµατα της Novartis.

Ισως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν το φαρµακευτικό σκεύασµα Gilenya 0,5 mg σκληρά καψάκια BTx28. Σύµφωνα µε τα συµπεράσµατα της Εισαγγελίας κατά της ∆ιαφθοράς, ο ίδιος ο Ανδρ. Λοβέρδος «αποφάσισε να αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας, στο πεδίο που φέρει γενικό τίτλο “∆ελτίο Τιµών Φαρµάκων 4-8-2011 (Ορθή Επανακοινοποίηση)”… Το νέο υπολογιστικό φύλλο έχει µια παραπάνω εγγραφή φαρµακευτικών σκευασµάτων, ήτοι 683, αφού µε απόφαση Λοβέρδου έχει προστεθεί το Gilenya CAPS 0.5 mg BT x 28 PVC/PVDC/alu”»… διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου