Wednesday, 24 April, 2024

Σκληρή απάντηση Σόιμπλε σε Τσίπρα: Δεν συμφέρει την Ελλάδα να αμφισβητεί το ΔΝΤ

Στις χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ απάντησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί τη συμμετοχή του Διεθνές Νομισματικού Ταμείο στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Σόιμπλε έκανε τις παραπάνω δηλώσεις απατώντας σε σχετική ερώτηση στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έχει ασκήσει κριτική στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα σχέδιο εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Δήλωσε ότι το στάδιο θα καλύπτει συνεργατικές και αποταμιευτικές τράπεζες.
“Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας”, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μετά την συνεδρίαση του Ecofin, χρησιμοποιώντας γερμανική παροιμία.
Υπενθυμίζουμε ότι χθες ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην ΕΡΤ ήταν ιδιαίτερα επιθετικός εναντίον του ΔΝΤ. “Η θέση του ΔΝΤ δεν είναι εποικοδομητική”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε το Ταμείο ότι ζητάει αδιανόητα πράγματα στους Ελληνες αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και εξήγησε ότι οι μεν Ελληνες πρέπει να υποκύψουν «στις πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις», όπως είπε, ενώ η ΕΕ πρέπει να δώσει εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
“Όταν δυο μέρη συμβαλλόμενα βρίσκονται σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, τότε θα πρέπει να αναζητήσουν έναν συμβιβασμό όχι πηγαίνοντας ο καθένας στην ακραία εκδοχή. Ο συμβιβασμός πρέπει να βρεθεί στη μέση του δρόμου. Το Ταμείο λοιπόν θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει τον συμβιβασμό, αν θα μείνει ή όχι στο πρόγραμμα. Αν δεν θέλει τον συμβιβασμό, επίσης είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πει δημόσια”. Το ΔΝΤ είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι θα αποφάσιζε αν θα συμμετείχε ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα τον Ιανουάριο του 2016. Ας σημειωθεί ότι το ΔΝΤ συμμετείχε στα δύο προηγούμενα προγράμματα-δάνεια προς την Ελλάδα.

Σκληρή απάντηση Σόιμπλε σε Τσίπρα: Δεν συμφέρει την Ελλάδα να αμφισβητεί το ΔΝΤ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου