Saturday, 20 April, 2024

Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση μετακυλίει τις ευθύνες της στους πολίτες

Σε συνέντευξη του στον Φοίβο Κλαυδιανό για τη RealNews, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι: «Το γεγονός βέβαια ότι παίρνει

ξανά τη θέση του στη δημόσια ενημέρωση δείχνει τη σοβαρότητα των πραγμάτων. Αν μπορούμε να κάνουμε ένα μικρό απολογισμό του προηγούμενου διαστήματος, από την άρση των περιοριστικών μέτρων και μετά, θα σας έλεγα πως δεν εκμεταλλευτήκαμε αυτό το διάστημα για μια μόνιμη και ισχυρή θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Αναφέρομαι στην έλλειψη ενός συγκεκριμένου σχεδίου μόνιμων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία θα πρέπει από εδώ και εμπρός να κινούνται, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, αλλά ένα δημόσιο αγαθό στο οποίο πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση».
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι:
«Όσον αφορά την τρέχουσα διαχείριση της πανδημίας, χαρακτηρίζεται από αντιφατικότητα στα μέτρα και αποσπασματικότητα στους ελέγχους, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. Η κυβέρνηση με ευκολία προσπαθεί να μετακυλήσει στους πολίτες, στο όνομα της ατομικής ευθύνης, το θέμα της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης για να μειώσει τις δικές της ευθύνες. Είναι χαρακτηριστικές οι πρόσφατες αναφορές του πρωθυπουργού.
Τέλος, νομίζω πως απαιτείται μια στοχευμένη πολιτική μαζικών τεστ σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζόμενων που συναλλάσσονται με το κοινό καθώς και μια πολιτική διατίμησης στις μάσκες, ακόμη και τη δωρεάν διανομή τους σε ορισμένες περιπτώσεις».
Η έκθεση Πισσαρίδη
Αναφορικά με την έκθεση Πισσαρίδη, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε: «Ακριβώς επειδή έχουμε ανάγκη από ένα εθνικό σχέδιο αξιοποίησης των πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου, με σκοπό να παρέμβουμε στο εγχώριο παραγωγικό μοντέλο, απορρίπτουμε το παρωχημένο, νεοφιλελεύθερο πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη. Πρόκειται για ξεπερασμένες προτάσεις που αποσκοπούν στο να ολοκληρώσουν τις όποιες νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις που δεν υλοποιήθηκαν την εποχή του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου. Αλήθεια, πόσο καινούργιες είναι οι προτάσεις της ιδιωτικοποίησης των δημοσίων δικτύων της χώρας που αποτελούν φυσικά μονοπώλια, η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και η ολοσχερής διάλυση των εργασιακών σχέσεων; Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας έχει ανάγκη από βαθιές αλλαγές που θα το καταστήσουν πιο ισορροπημένο, αλλά και με αναβάθμιση της θέσης της εργασίας. Τέλος, θα πρέπει να αποτραπεί μια εκ νέου συγκέντρωση οικονομικής ισχύος σε λίγους σε βάρος των μεσαίων στρωμάτων».
Ελληνοτουρκικός διάλογος
Ο Πάνος Σουρλέτης επισήμανε ακόμα ότι: «Η Τουρκία έχει τη δική της στρατηγική, γνωστή εδώ και χρόνια. Το ερώτημα είναι τι κάνει η δική μας πλευρά. Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται να έχεις μια σαφή στρατηγική πλεύση. Η κυβέρνηση απευθύνεται σε ένα εσωτερικό κοινό που αρέσκεται σε υπερπατριωτικές κορώνες, ενώ ταυτόχρονα, ακολουθεί μια παθητική στάση στο εξωτερικό. Νομίζω πως έχουμε ανάγκη από μια εξωτερική πολιτική που να υιοθετεί το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Άρα μέσα από ένα τέτοιο πρίσμα θα πρέπει να προσεγγίσουμε και το θέμα του διαλόγου με την Τουρκία».
Τα εσωκομματικά
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμό των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας του κόμματος απάντησε ως εξής: «Νομίζω πως μετά από ένα χρόνο στην αντιπολίτευση και ανεξάρτητα από τον κυβερνητικό «ανασχηματισμό», θα πρέπει να αποτιμήσουμε τη δουλειά μας σε όλους τους τομείς, συνεκτιμώντας όλες τις ανάγκες και τα δεδομένα. Σίγουρα, θα μπορούσαμε να κάνουμε αρκετές αλλαγές. Η ανακατανομή των χρεώσεων, όταν έχει ως στόχο την αποτελεσματικότητα, βοηθάει».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου