Thursday, 28 March, 2024

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους στην ΑΟΖ της

«Πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως και όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων» δηλώνει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Θετικές εμφανίζονται οι ΗΠΑ στην ανάπτυξη πόρων μετά τις ανακοινώσεις της κοινοπραξίας ENI-TOTAL για ευρήματα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μια τέτοια εξέλιξη θα προωθήσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια ενώ θα δυναμώσει τα θεμέλια για ενεργειακή ασφάλεια σε όλη την περιοχή.

Δεν έχει αλλάξει η πολιτική των ΗΠΑ για την κυπριακή ΑΟΖ

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ENI-TOTAL και τις έως τώρα εκτιμήσεις στο κοίτασμα Cronos-1 του τεμαχίου 6 ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ενωμένες με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας στη δέσμευσή μας για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, τη μείωση της συλλογικής μας εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και τη διατήρηση της πίεσης στο Κρεμλίνο. Η πολιτική των ΗΠΑ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει».

Να προάγει τη συνεργασία

Ο ίδιος, όπως αναφέρει η κυπριακή ιστοσελίδα politis που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ακόμη πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. «Πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως και όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου