Thursday, 25 April, 2024

Στην «επόμενη ημέρα» εστίασαν Τσακαλώτος – Χουλιαράκης στη Βουλή

Στην ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκάλεσε η κρίση στη μεσαία τάξη και ειδικά στην αντιμετώπιση της εισοδηματικής ανισότητας αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό 2019. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη, απέκρουσε την κριτική της αντιπολίτευσης για το χρέος και την μη έξοδο της χώρας στις αγορές και ανέδειξε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την έξοδο από το Μνημόνιο.
Ο υπουργός Οικονομικών οικοδόμησε την ομιλία του στο ερώτημα «πώς θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις ώστε τα παιδιά μας να έχουν μεγαλύτερη ευημερία από τους γονείς τους». Στη βάση αυτή υπογράμμισε πως η μεσαία τάξη έχει απολέσει μεγάλο μέρος του εισοδήματος της διεθνώς.
«Η μεσαία τάξη χτυπιέται παντού και στις ΗΠΑ και την Ευρώπη», τόνισε. Στη βάση αυτή σημείωσε πως αν και το αφήγημα της ΝΔ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την μεσαία τάξη, ωστόσο αυτό δεν προκύπτει από τα στοιχεία.
Ο υπουργός τόνισε πως το ζητούμενο είναι να μην αναμένεται πρώτα να έλθει η ανάπτυξη και ύστερα να μοιραστεί το αποτέλεσμα της. «Θα βρούμε μια ισορροπία ή θα ξαναπούμε από την αρχή θα αυξηθεί η πίτα και μετά; Για εμάς ανάπτυξη χωρίς σχολικά γεύματα, χωρίς επιδόματα, χωρίς την κοινωνία μαζί δεν υπάρχει», είπε.
Αναφερόμενος στο χρέος τόνισε πως η κυβέρνηση διασφάλισε ένα καθαρό διάδρομο 15ετίας, ώστε η χώρα να πορευθεί με ασφάλεια. Απαντώντας στις αιτιάσεις της ΝΔ που υποστήριξε πως το ΔΝΤ έλεγε ότι το χρέος ήταν βιώσιμο, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως η παραδοχή αυτή έγινε διότι είχαν προ- συμφωνηθεί οι ρυθμοί ανάπτυξης. «Οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν συμφωνούνται», τόνισε.
Ο ίδιος απέρριψε και την κριτική πως το πρώτοι εξάμηνοι διακυβέρνησης του ΣΥΡΖΙΑ κόστισε στην Ελλάδα 80, 100 ή 200 δισ. ευρώ όπως έχουν πει ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. «Δεν είναι σοβαρό να συγκρίνουμε προβλέψεις. Για αυτό δεν έχω απαντήσει στον Ρέγκλινγκ και δεν έχω απαντήσει και στο Στουρνάρα», ανέφερε σχετικά.
Ο ίδιος επέκρινε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα. «Αυτοί οι άνθρωποι που μιλάνε για την λιτότητα, δεν έχουν καταφέρει ούτε ένα δημοσιονομικό στόχο να πετύχουν», είπε χαρακτηριστικά.
Η τοποθέτηση Χουλιαράκη
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιάράκης κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό 2019 κοστολόγησε τη δέσμη των μέτρων του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη για δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Ο ίδιος ζήτησε από τον πρόεδρο του Σώματος, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2019, η Βουλή να εξοπλίσει κατάλληλα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής για να κοστολογεί και να αξιολογεί τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων.
Όπως είπε ο κ. Χουλιαράκης, είναι μια πρωτοβουλία που οδηγεί σε πολύ καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, σε διαφάνεια, σε βελτίωση της ποιότητας του διαλόγου και εν τέλει σε καλύτερη ποιότητα δημοκρατίας. «Γίνεται αλλού και προτείνω στο προεδρίο της Βουλής να το σκεφτεί ως μέτρο και στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χουλιαράκης χαρακτήρισε αρκετά γενναιόδωρη την πρόταση της ΝΔ και ανέφερε ότι περιλαμβάνει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας με κόστος 666 εκατ. ευρώ, μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 20% σε δύο χρόνους με κόστος περίπου 1 δισ. ευρώ, (και άμεσα με κόστος 640 εκατ.), μείωση φορολογικού συντελεστή μερισμάτων από το 15% στο 5% (κομμάτι του προϋπολογισμού), εισαγωγή φορολογικού συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ για μισθούς, συντάξεις, επιχειρήσεις και αγρότες με κόστος 2,7 δισ. ευρώ, επιπλέον αφορολόγητο για κάθε παιδί με κόστος 317 εκατ. ευρώ, αύξηση του προϋπολογισμού του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης από 760 εκατ. σε 1 δισ. ευρώ, επαναφορά επιδομάτων για τρίτεκνους και πολύτεκνους με κόστος 300 εκατ. ευρώ, αύξηση του προϋπολογισμού για τα επιδόματα ανεργίας κατά 200 εκατ. ευρώ. «Το συνολικό κόστος είναι 5,8 δισ. ευρώ», αποφάνθηκε ο κ. Χουλιαράκης.
Επίσης, τόνισε ότι η δέσμη μέτρων της ΝΔ, περιλαμβάνει μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση συντελεστών 22% και 11% από 24% και 13% αντιστοίχως με κόστος 733 εκατ. ευρώ, τη σταδιακή κατάργηση τέλους επιτηδεύματος με κόστος 323 εκατ. ευρώ, τη σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με κόστος 1,2 δισ. ευρώ, και τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης από 20% σε 15% σταδιακά εντός τετραετίας με κόστος 1,6 εκατ. ευρώ.
«Στην τετραετία δηλαδή μέχρι το 2022 τα μέτρα που ανακοίνωσε η αξιωματική αντιπολίτευση κοστίζουν 9,7 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Χουλιαράκης.
cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου