Thursday, 25 April, 2024

Στην TOTAL φαίνεται να παραχωρείται ο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ

Στη Γαλλική Total φαίνεται να κλειδώνει η παραχώρηση του θαλάσσιου τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο ΣΙΓΜΑ ο δημοσιογράφος, Χρίστος Χαραλάμπους, πληροφορίες αναφέρουν ότι φέρεται να έχει κλειδώσει στις συναντήσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Γάλλο ομόλογο του η παραχώρηση του τεμαχίου 7 στην γαλλική Total.
Τις επόμενες ημέρες μάλιστα θα υπάρξουν και διαπραγματεύσεις του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, με τον γαλλικό κολοσσό και ως εκ τούτου αναμένονται πάρα πολύ σύντομα και σχετικές ανακοινώσεις επί τούτου.
Κατάθεση χάρτη
Σε ό,τι αφορά το επίπεδο των τουρκικών παραβιάσεων – προκλήσεων και τις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Λευκωσία κατέθεσε στα Η.Ε χάρτη με το σύνολο των συντεταγμένων βορείως και βορειοδυτικά της Κύπρου. Το ΣΙΓΜΑ παρουσίασε τον σχετικό χάρτη, ο οποίος γνωστοποιήθηκε μέσω της επίσημης εφημερίδας της Δημοκρατίας. Ο σχετικός χάρτης περιέχει συνολικά 177 σημεία στη βάση της μέσης γραμμής. Ο χάρτης λειτουργεί και ως πρόσκληση προς την Τουρκία για οριοθέτηση ΑΟΖ κάτι που δεν αναμένεται να γίνει καθότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Τι να αναμένουμε από το άτυπο Συμβούλιο της Ε.Ε
Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ ο πολιτικός αναλυτής, Γιάννος Χαραλαμπίδης, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για έναν Άτυπο Συμβούλιο της Ε.Ε και ως εκ τούτου πρέπει να αναμένουμε έκδοση συμπερασμάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν μπορεί:
Να προχωρήσει σε μια δήλωση η οποία μάλιστα να αναφέρεται στα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ.
Δεν αποτρέπει και δη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να τροχοδρομήσει τις διαδικασίες, αν υπάρχει πρόθεση, έτσι ώστε να υπάρξουν νόμιμες αντιδράσεις προκειμένου σε κάποιο στάδιο να επιβληθούν κυρώσεις σε δυο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι οι ποινικές διαδικασίες επί τη βάση του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου που κινεί η Κυπριακή Δημοκρατία διότι έχει δικαιοδοσία εντός της ΑΟΖ της. Το δεύτερο επίπεδο είναι οι οικονομικές διαδικασίες που θα κινηθούν είτε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει τις κυρώσεις.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου