Tuesday, 23 April, 2024

Στη Βεγγάζη ο Δένδιας: Στη διάθεση της Λιβύης η Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες

Με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης Χουσεΐν, Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι, συναντήθηκε στη Βεγγάζη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας για την υπογραφή συμφωνίας όσον αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.
«Η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας. Είχαμε φτάσει, άλλωστε, όπως πολύ σωστά μου είπατε, εξαιρετικά κοντά το 2010. Δεν απέμεναν παρά ελάχιστα πράγματα για να ολοκληρωθεί τότε αυτή η συμφωνία» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Λίβυο αναπληρωτή πρωθυπουργό για την «ευθεία τοποθέτησή» του σε σχέση με το παράνομο «μνημόνιο» για τις ΑΟΖ που υπεγράφη από την κυβέρνηση της Τρίπολης και την Τουρκία.
«Και να σας ευχαριστήσω που μου θυμίσατε αυτό που μας είναι ήδη γνωστό, την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να μην κυρώσει αυτό το παράνομο ‘μνημόνιο’» προσέθεσε.
Είπε επίσης: «Είμαστε εδώ για να ενεργοποιήσουμε όλο το πλαίσιο των συμφωνιών με τη Λιβύη και να συνάψουμε και καινούριες συμφωνίες για να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην ανοικοδόμηση της χώρας» .
Η επίσκεψη του κ. Δένδια στη Βεγγάζη σηματοδοτεί την επαναλειτουργία του εκεί Γενικού Προξενείου της Ελλάδας. Στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ήδη επαναλειτουργεί η ελληνική πρεσβεία με επικεφαλής επιτετραμμένο.
Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά και στην παρουσία της ελληνικής κοινότητας στην Βεγγάζη και γενικά στη Λιβύη, «που είναι εδώ και ένα μεγάλο τμήμα της έμεινε εδώ μέσα στα χρόνια της κρίσης και η οποία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας».
Αναφέρθηκε, επίσης, και στην παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων που είναι έτοιμες να βοηθήσουν με γνώση της περιοχής στην ανοικοδόμηση της φίλης-χώρας, της Λιβύης. «Είμαστε στη διάθεσή σας κύριε αναπληρωτή πρωθυπουργέ να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε» κατέληξε ο κ. Δένδιας.
Συνάντηση με τον δήμαρχο της Βεγγάζης
Ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση και με τον δήμαρχο της Βεγγάζης, Σακρ Μπουζουάρι.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζήτησαν την οικονομική και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης συνεργασία, καθώς και την προσεχή έναρξη λειτουργίας του Γενικού Προξενείου Βεγγάζης που θα συμβάλλει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.
«Η Ελλάδα είναι εκ νέου παρούσα στη Λιβύη και θα παραμείνει»
Στο πλαίσιο των επαφών του στη Βεγγάζη, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε επίσης την ελληνική κοινότητα της πόλης, στέλνοντας το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι εκ νέου παρούσα στη Λιβύη και θα παραμείνει».
Κατά την επίσκεψη, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη σημασία της προσεχούς λειτουργίας του Γενικού Προξενείου της Βεγγάζης, τονίζοντας ότι η ελληνική παρουσία στη Λιβύη αποκαθίσταται και θα παραμείνει.
«Επισκέφτηκα την ελληνική κοινότητα της Βεγγάζης, όπου θα λειτουργήσει το Γενικό Προξενείο της χώρας μας. H Ελλάδα είναι εκ νέου παρούσα στη Λιβύη και θα παραμείνει» επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου