Thursday, 25 April, 2024

Στη Φλώρινα ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας για τα ζητήματα του δήμου

Στη Φλώρινα βρίσκεται σήμερα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στα πλαίσια της διήμερης περιοδείας του στη Δυτ. Μακεδονία

Νωρίς το απόγευμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο – ομαδικό τάφο των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που έπεσαν στη Μάχη της Φλώρινας. Αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνων, ο Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με το δήμαρχο Φλώρινας, Γιαννάκη Βασίλη, στο Δημαρχείο της πόλης. Στη συζήτηση τέθηκαν τα βασικά θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, εκείνο της θέρμανσης, αλλά και της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης της πόλης με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Προβλήματα με την υποστελέχωση των κέντρων υγείας, των νοσοκομείων και για το μείζον πρόβλημα της πορείας απαξίωσης της ΔΕΗ, που οδηγείται σε νέα ιδιωτικοποίηση. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε ότι σε αυτό τον αγώνα το ΚΚΕ θα είναι μπροστά μαζί με τους εργαζόμενους, το λαό της Φλώρινας, όλης της Ελλάδας. Αργότερα, παρευρέθηκε στα εγκαίνια των νέων ιδιόκτητων γραφείων της Τομεακής Οργάνωσης Φλώρινας του ΚΚΕ. Αύριο Κυριακή, στις 10 το πρωί θα συναντηθεί με το δήμαρχο Πρεσπών, Πασχαλίδη Παναγιώτη, στο Δημαρχείο Πρεσπών και στις 11πμ. θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στα εγκαίνια του νέου Μουσείου, που ίδρυσε η ΚΕ, στο χωριό Καλλιθέα Πρεσπών, αφιερωμένο στη δράση των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΔΣΕ στην περιοχή Βίτσι – Πρεσπών.
Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα:
Συντρόφισσες και Σύντροφοι
Φίλοι και Φίλες
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ τρέχει να υλοποιήσει τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, όσων δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόλαβε, εμείς δίνουμε τη μάχη για να μη στοιχηθεί ο λαός πίσω από τους στόχους των μονοπωλίων, να βγει μπροστά και με τον αγώνα του, να βάλει στο επίκεντρο τις δικές του πραγματικές ανάγκες, τα δικά του δικαιώματα.
Δίνουμε τη μάχη παντού, σε κάθε τόπο δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωριά, στα σχολεία και τις σχολές, για να ανασυνταχθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα, για να ενισχυθεί η κοινωνική συμμαχία σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, το άδικο σύστημά τους, γιατί εδώ βρίσκεται η ελπίδα και η προοπτική για το λαό μας.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει νομοσχέδιο, δεν υπάρχει μέτρο, εξαγγελία, πρωτοβουλία ή συμφωνία που η κυβέρνηση της ΝΔ ξεδιπλώνει την αντιδραστική της πολιτική, που να μην έχει από πριν στρώσει το έδαφος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι να πρωτοαναφέρουμε;
Το λεγόμενο “αναπτυξιακό” πολυνομοσχέδιο όπου ο Δραγασάκης του ΣΥΡΙΖΑ ευχαριστεί τον Γεωργιάδη της ΝΔ γιατί τήρησε το λόγο του, και σεβάστηκε το έργο που του άφησε, την ίδια ώρα που ο υπουργός της ΝΔ παραδέχεται ότι ένα μεγάλο τμήμα του νομοσχεδίου προέρχεται από προηγούμενα σχέδια νόμου που παρέλαβε από τον προκάτοχό του;
Τι να πρωτοαναφέρουμε;
Τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, με τους εκβιασμούς στις λαϊκές οικογένειες να πληρώσουν τις οφειλές τους, τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, την επίθεση σε δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΗ και την παραπέρα πώληση παραγωγικών μονάδων της επιχείρησης;
Όλα αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της απελευθέρωσης και της απαξίωσης της ΔΕΗ, για χάρη των ιδιωτικών ομίλων που υλοποίησαν εναλλάξ πριν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έρχεται ξανά η ΝΔ να ολοκληρώσει το έγκλημα.
Τι να αναφέρουμε;
Τις αποφάσεις για το προσφυγικό και το άσυλο, που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ;
Τη συμφωνία με τις ΗΠΑ που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά υπέγραψε άρον- άρον η ΝΔ, με την οποία ενισχύει τη γενικότερη εμπλοκή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς που μεγαλώνουν τους κινδύνους για τη χώρα, για το λαό μας;
Και “τα καλύτερα είναι μπροστά”, όπως λένε και τα κυβερνητικά στελέχη, για την στήριξη της περιβόητης δήθεν «υγιούς επιχειρηματικότητας», με στήριξη της μεγάλης καπιταλιστικής κερδοφορίας, με το ξεζούμισμα και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων!!!

Φίλες και Φίλοι
Μπροστά μας όμως είναι και οι αγώνες που θα δώσουμε για να καταργήσουμε τους νόμους τους, για να ακυρώσουμε τα σχέδια τους.
Γιατί η “ανάπτυξη» για την οποία μιλάνε τα κόμματα του καπιταλιστικού τόξου, δεν μπορεί να χωρέσει τις δικές μας ανάγκες, τα δικά μας δικαιώματα αλλά έχει ως προϋπόθεση το τσάκισμα τους.
Τρανταχτή απόδειξη το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο – που πλέον είναι νόμος της κυβέρνησης – το οποίο όχι μόνο εκχωρεί “γη και ύδωρ” στο μεγάλο κεφάλαιο για να μπορεί να επενδύει πρακτικά όπου θέλει και με όποιους όρους θέλει, αλλά στόχο κυρίως έχει να τσακίσει τους μισθούς, να βάλει στο “γύψο” τα εργατικά συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Τι άλλο μπορεί να πει κανείς για το ότι καταργούνται πλέον οι όποιοι μηχανισμοί περιβαλλοντικού ελέγχου των επενδύσεων;
Και μάλιστα διευκολύνονται με όλους τους τρόπους οι διαδικασίες αδειοδότησης, γιατί στόχος είναι να μπορούν όλες οι επενδύσεις να γίνονται, χωρίς ούτε καν τους στοιχειώδεις ελέγχους αλλά με fast track διαδικασίες.
Αλήθεια, τι θα βάλουν στην τσέπη τους οι απλοί εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι τοπικές οικονομίες όπως αυτή εδώ της Κοζάνης, των γύρω πόλεων, ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας, αν οι διάφοροι επενδυτικοί οίκοι, τα funds, οι μεγάλοι όμιλοι και οι τράπεζες, αποφασίζουν πιο άμεσα σε ποιο μέρος θα προχωρήσουν τις μονάδες τους;
Τι θα κερδίσουν τα λαϊκά στρώματα σε μια περιοχή της χώρας, αν δίνονται αυτόματα άδειες για ίδρυση μιας βιομηχανίας, χωρίς να περνά πλέον καθόλου απ’ τα χέρια ούτε καν του τοπικού δήμου;
Τι στην ουσία νομοθετεί η ΝΔ; Ότι συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο και τις επενδύσεις του. Γι αυτό άλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έμεινε μόνο στις διευκολύνσεις αλλά προβλέπει και ενισχυμένη κρατική χρηματοδότηση προς τους μεγάλους ομίλους.
Καλές οι διευκολύνσεις για τις επενδύσεις, καλή και η κρατική χρηματοδότηση αλλά αυτά από μόνα τους δεν είναι αρκετά για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.
Γι αυτό και η ΝΔ προχωράει ένα βήμα παραπέρα από το ΣΥΡΙΖΑ, προχωράει σε μια νέα μορφή καταστολής του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος, με ωμή παρέμβαση του κράτους στη ζωή και τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Τι άλλο από καταστολή του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι οι ενώσεις προσώπων, αυτό το κρατικό εργαλείο στην υπηρεσία των εργοδοτών, οι οποίες ανασταίνονται, αναβαθμίζονται, για να τσακιστούν οι μισθοί, να γενικευτεί η ευελιξία;
Τι άλλο από κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι ο νόμος Βρούτση της ΝΔ που διατήρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τον Υπουργό, ο οποίος πλέον έχει εν λευκώ εξουσιοδότηση να μην αφήσει τίποτε όρθιο;
Μπορεί τώρα να μιλούν για εξαιρέσεις από τις ελάχιστες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και όσα έχουν απομείνει από εργατικά δικαιώματα και με νέους περιορισμούς στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, αλλά επιδίωξή τους είναι όλα αυτά να γίνουν κανόνας.
Και μαζί με όλα αυτά έχουν το θράσος να μιλάνε για “δημοκρατία” ενώ θέλουν να βάλουν στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα. Γι αυτό θέλουν το Υπουργείο Εργασίας να έχει το μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων λες και είναι παράρτημα της ασφάλειας.
Γιατί στην ουσία θέλουν να παρεμβαίνουν και να ελέγχουν τη λειτουργία των συνδικάτων.
Κυβέρνηση και εργοδότες θέλουν να ελέγχουν τα σωματεία, να γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, ποιος εργαζόμενος ή εργαζόμενη είναι μέλος του σωματείου, αν έχει αγωνιστικές διαθέσεις μιας και θα ξέρουν αν συμμετέχει σε διαδικασίες του κινήματος, σε συνελεύσεις, σε απεργίες. Και ανάλογα να παίρνουν τα μέτρα τους.
Αν όλα αυτά δεν είναι καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης, φακέλωμα των αγωνιστικών διαθέσεων, των σωματείων, τότε τι είναι;
Όσο για τα περί κήρυξης απεργίας με ηλεκτρονική ψηφοφορία αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από την προσπάθεια τους να κόψουν τους δεσμούς των εργαζομένων μεταξύ τους, να χτυπήσουν το δικαίωμά τους να ενημερώνονται, να συζητούν συλλογικά και από κοινού να αποφασίζουν να οργανώνουν τις απεργίες τους, τις κινητοποιήσεις τους.
Οι εργαζόμενοι και δω στην Κοζάνη, στη Δυτική Μακεδονία και σε όλη την Ελλάδα μπορούν με τον μαζικό, ενωτικό, ταξικό τους αγώνα να τους χαλάσουν τα σχέδια να διεκδικήσουν σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην συλλογική οργάνωση και πάλη.

Φίλες και Φίλοι
Συντρόφισσες και Σύντροφοι
Δεν πέρασε και πολύς καιρός και οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ και για τη συμφωνία των Πρεσπών και τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ότι έγινε μια συμφωνία άρον- άρον, μόνο και μόνο για να μπει η γειτονική χώρα, όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και στην συνέχεια στην ΕΕ. Για να πατήσουν ακόμα μεγαλύτερο πόδι οι ΗΠΑ και η Γερμανία στην περιοχή και στρατιωτικά και οικονομικοπολιτικά, σε βάρος άλλων ανταγωνιστών τους, όπως η Ρωσία. Αλλά και μέσα στην ΕΕ υπάρχουν οι κερδισμένοι και οι ριγμένοι, όπως θεωρεί τον εαυτό της η Γαλλία που έβαλε βέτο για το άνοιγμα των διαδικασιών ένταξης στης Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ.
Οι καπιταλιστές τρώγονται μεταξύ τους σαν τα σκυλιά για τα δικά τους ο καθένας συμφέροντα, ενώνονται μόνο όταν είναι να εξανδραποδίσουν τους λαούς.
Φίλες και φίλοι,
Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε μεταξύ τους. Δεν θα τους επιτρέψουμε να σπέρνουν το δηλητήριο του εθνικιστικού ρατσιστικού μίσους, τον αλυτρωτισμό, το φαρμάκι της ιμπεριαλιστικής πολεμοκάπηλης διχόνοιας.
Οι λαοί απαιτούν να ζήσουν μονιασμένοι, όμορφα, ειρηνικά, με φιλία και αλληλεγγύη, πραγματικό διεθνισμό.
Κι απ’ αυτό το βήμα απευθύνουμε κάλεσμα ξεσηκωμού για να αναπτυχθεί ένα αγωνιστικό, μαζικό, μαχητικό κίνημα σε όλη τη χώρα που θα συγκρουστεί με τα εγκληματικά σχέδια.
Να καταγγελθεί η “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας” με τις ΗΠΑ. Να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες ΑμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις. Απεγκλωβισμός της Ελλάδας και άλλων χωρών από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Καμιά συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Αποδέσμευση των χωρών μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Όλοι στον αγώνα, γιατί ο λαός μας και εδώ στη Δυτική Μακεδονία, όπως σε όλη τη χώρα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των κινδύνων, αντιμέτωπος με την τουρκική προκλητικότητα, τους νατοϊκούς σχεδιασμούς, αλλά και με το δράμα των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας.
Βλέπετε, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα με μεγαλύτερη καταστολή και περιορισμό δικαιωμάτων, εμείς καλούμε τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς να πολλαπλασιάσουν την αλληλεγγύη τους:
Και για τις συνθήκες ζωής στην Ελλάδα, αλλά και για να γίνει πράξη το όνειρο της συντριπτικής πλειοψηφίας να φτάσουν με ασφάλεια στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Για να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα hot spots στα νησιά και τον Εβρο.
Να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα μεταβαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
Για να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση όλες οι οικογενειακές επανενώσεις. Για να μην υπάρχει κανένας ανήλικος άστεγος και απροστάτευτος ή σε κέντρα-φυλακές.
Για να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι υπηρεσίες, οι καταυλισμοί και οι δομές που ασχολούνται με πρόσφυγες, με μόνιμες εργασιακές σχέσεις και καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Φίλες και Φίλοι
Συντρόφισσες και Σύντροφοι
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπαίνουμε μπροστά, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να οργανωθεί η πάλη για να αυξηθούν οι μισθοί, να επανέλθουν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Για να αυξηθούν οι συντάξεις, να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να μπει φρένο στο νέο ασφαλιστικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ που μετατρέπει περισσότερο την ασφάλιση σε ατομική υπόθεση. Για να υψωθεί τείχος προστασίας στις λαϊκές κατοικίες, ενάντια στους πλειστηριασμούς που θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας το επόμενο διάστημα. Για να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης, ριζωμένες σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης, να διευρύνεται η δύναμη του Κόμματος και της ΚΝΕ με νέους αγωνιστές και αγωνίστριες, για να αναπτύσσεται η κοινωνική συμμαχία των μισθωτών εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων αγροτών και ΕΒΕ, να αγκαλιάζει πιο πλατιά τις γυναίκες και τη νεολαία.
Για να μεταφραστούν οι σημερινές δυνατότητες σε μία πραγματική καλύτερη ζωή για το λαό μας, ένα εμπόδιο πρέπει να βγει από την μέση: η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία.
Γι’ αυτό επιλέγουμε και συμμετέχουμε στην πάλη για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Γι’ αυτό και αποτελεί μονόδρομος η συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για όποιον δεν συμβιβάζεται με τα όρια που του επιβάλλουν το σύστημα, το κράτος, το κέρδος των αφεντικών.
Γιατί η εποχή μας εξακολουθεί να είναι εποχή του περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Γιατί ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου