Thursday, 25 April, 2024

Στον Λευκό Οίκο ο Μητσοτάκης: Ο Μπάιντεν φόρεσε γραβάτα με την ελληνική σημαία!

Τη βεντάλια των ελληνικών θέσεων, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 201 χρόνια ελευθερίας για την Ελλάδα και φιλίας με τις ΗΠΑ, ξεδίπλωσε

ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στο Λευκό Οίκο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στα… τετριμμένα, καθώς στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην έναρξη των επαφών για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35, τόσο σε επίπεδο υποστήριξης, δηλαδή κατασκευής εξαρτημάτων ή εξοπλισμού, όσο και στην απόκτηση  των υπερσύγχρονων αμερικανικών αεροσκαφών, «σύντομα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Τόνισε δε, ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας (σ.σ. φωτογραφίζοντας προφανώς την τουρκική παραβατικότητα και τις απειλές) και ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να ασκήσει όλη του την επιρροή στο Κυπριακό, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δεχθεί κανείς τη λύση των δύο κρατών (σ.σ. που προωθεί η Τουρκία).

Μετά τη συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν έκαναν από κοινού δηλώσεις. 

Η δεξίωση ξεκίνησε με την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ο οποίος αναφέρθηκε στα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας και στη δυναμική του ελληνισμού.

Τη σκυτάλη πήρε η σύζυγος του Τζο Μπάιντεν, Τζιλ, η οποία καλωσόρισε την ελληνική ηγεσία και αναφέρθηκε στην ιστορία της Ελλάδας, στις επισκέψεις της στη χώρα μας και στη φιλοξενία που συνάντησε.

Αμέσως μετά, στο βήμα ανέβηκε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: Καλωσορίζουμε τον κύριο πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον. Είχαμε συζητήσεις και είμαι ενθουσιασμένος που υποδεχόμαστε τη σύζυγο και τις κόρες σας και ξέρω πως η οικογένεια μετράει πολύ. Όλοι σκεφτόμαστε τον εκλιπόντα μπαμπά σας, ο οποίος είχε μεγάλη επιρροή πάνω μου. Ο μπαμπάς σας ήταν πραγματικός δάσκαλος. Πέρυσι έπρεπε να γιορτάσουμε τα 200 έτη από την απελευθέρωση διαδικτυακά λόγω της πανδημίας. Φέτος γιορτάζουμε τα 201 έτη και είναι ευκαιρία να κοιτάξουμε το μέλλον. Σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειό της. Αρέσουμε ο ένας στον άλλον. Οι λαοί μας εργάζονται μαζί στην ενέργεια, την κλιματική αλλαγή και σε πολλά ακόμα. Είναι μία σημαντική περίοδος, για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας. Η Ελλάδα είπε όχι στον Β’ Παγκόσμιο και ενέπνευσε τον κόσμο. Σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχουν γίνει φρικαλεότητες εκεί. Σκοτώνουν παιδιά. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη σαφή θέση που δείξατε από την αρχή κύριε πρωθυπουργέ. Όχι στην ιδέα ότι οι απολυταρχικές κυβερνήσεις θα επικρατήσουν. Ο Πούτιν θα λογοδοτήσει. Ακόμη και οι ζοφερότητες περίοδοι, θα πρέπει να μας υπενθυμίζουν ότι πάντα υπάρχει ελπίδα. Η λέξη κλειδί είναι η αξιοπρέπει. Να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας έναν καλύτερο κόσμο. Αδημονούμε να τα πούμε και στην Ελλάδα».

Ακολούθως στο βήμα ανέβηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε μεταξυ άλλων: «Είναι προνόμιο για μένα να είμαι εδώ. Η Ελλάδα, όπως και οι ΗΠΑ, σφυρηλατήθηκε από οραματιστές. Οι ηγέτες της Ελληνικής Επανάστασης, άντλησαν δύναμη και έμπνευση από τον αγώνα των ΗΠΑ για τη Δημοκρατία. Η κοιν΄λη ιστορία θυσιών δένει τα δύο έθνη. Έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε αυτήν την ιστορία. Σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Μία υπενθύμιση ότι όσα θεωρούσαμε δεδομένα στην Ευρώπη, δεν ισχύουν. Οι νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες περιόδους. Οποιαδήποτε παραβίαση θα απαντηθεί με ωμό τρόπο. Γι’ αυτό, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να σταθούν αλληλέγγυες σε οποιαδήποτε χώρα βρεθεί σε αυτή τη θέση. Ως προς την ενέργεια, μπορούμε να κάνουμε πολλά, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ από κοινού, για να μειώσουμε τις τιμές, καθώς προχωρούμε προς την απεμπλοκή από το ρωσικό αέριο. Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί έναν κόμβο ενέργειας και η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου για πηγές ενέργειας από τον ήλιο.

Στο Κυπριακό, παρακαλώ να χρησιμοποιήσετε όλη σας την επιρροή. Κανείς δεν θα δεχθεί μία λύση δύο κρατών. Πυλώνας για την ευημερία και την ασφάλεια στα Βαλκάνια η Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις μας και δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της εδαφικής μας ακεραιότητας. Θα προχωρήσουμε στην επένδυση των F-35 και ελπίζουμε σύντομα να αποκτήσουμε το υπέροχο αυτό αεροπλάνο». 

Νωρίτερα, με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις να βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε στο Οβάλ Γραφείο το ευρύ πλέγμα πολιτικής, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις κρίσιμες γεωπολιτικές συνθήκες αλλά και από τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία Ελλάδας ΗΠΑ.

Η επιλογή του Τζο Μπάιντεν για τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν μια γαλάζια γραβάτα με το σχέδιο της ελληνικής σημαίας. Είναι εμφανές το κυματιστό σχέδιο με τον σταυρό και τις εννέα λωρίδες, όπως φαίνεται και στη σχετική φωτογραφία. Η ιστορία της γραβάτας είναι παλιά. Ο Τζο Μπάιντεν είχε ανταλλάξει γραβάτες με τον Τέρενς Κουίκ, την περίοδο που ο τελευταίος ήταν υφυπουργός Εξωτερικών. Όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ όπου αντάλλαξαν τις γραβάτες τους, φωτογραφίζονται κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο περιθώριο της πρώτης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης του οργανισμού Concordia που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με θέμα το περιβάλλον, την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017. «Μετά την επικαιρότητα για όλα όσα συμβαίνουν σε διεθνές επίπεδο η συζήτηση έφτασε και στις γραβάτες, όταν ο δημοσιογράφος των New York Times, Αχιλλέας Μπάλτας είπε στον Τζον Μπάιντεν ότι φοράει ωραία γραβάτα. Ο Αμερικανός πρώην αντιπρόεδρος αντέδρασε λέγοντας ότι φοράει την ελληνική του γραβάτα και σημείωσε ότι είναι μεν ωραία, αλλά είναι πιο ωραία του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών. Και αμέσως γύρισε προς την πλευρά του κ. Κουίκ και τού είπε: Αλλάζουμε γραβάτες; Ο κ. Κουίκ αποδέχτηκε το αίτημα του Αμερικανού πρώην αντιπροέδρου και ο ένας φόρεσε τη γραβάτα του άλλου»!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου