Thursday, 18 April, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: «Εμβόλιο» Τσίπρα με… παρενέργειες στον Πολάκη

Χτες ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια δήλωση-παρέμβαση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Κατηγόρησε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σπέρνει τον διχασμό ανάμεσα στους πολίτες. Ίσως όμως το πιο σημαντικό τμήμα στη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κάλεσμά του στους πολίτες να εμβολιαστούν.
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε: «Η χώρα όμως έχει ανάγκη σχέδιο και σοβαρότητα. Η κοινωνία έχει ανάγκη από ενότητα. Κάνω λοιπόν έκκληση στους πολίτες να απορρίψουν τον διχασμό. Να εμβολιαστούν και να φοράνε μάσκες. Γνωρίζω ότι πολλοί διατηρούν ακόμα επιφυλάξεις για τα εμβόλια. Αλλά η απειλή της πανδημίας χτυπά και πάλι την πόρτα μας, την πόρτα των γονιών και των παιδιών μας. Και πρέπει όλοι μαζί να ορθώσουμε τείχος απέναντί της».
Η αντιπαράθεση
Μετά τη δήλωση Τσίπρα έγινε το (αναμενόμενο) πινγκ πονγκ δηλώσεων μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευση. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Καλωσορίζουμε την όψιμη προτροπή του στους πολίτες να εμβολιαστούν, παρότι την ίδια στιγμή ηγετικά στελέχη του κόμματός του ρίχνουν νερό στο μύλο του αντιεμβολιαστικού κινήματος».
Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, παρατήρησε:
«Η κυρία Πελώνη φαίνεται ότι ήδη ετοιμάζεται για διακοπές και δεν διαβάζει καν τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης».
Οι αιτίες
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στο δικό του κάλεσμα για τον εμβολιασμό γιατί:
Πρώτον, πιστεύει στον εμβολιασμό χωρίς «μα και αλλά». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας εμβολιάστηκε τον Δεκέμβριο.
Δεύτερον, θέλει να δείξει ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατάει «υπεύθυνη στάση» απέναντι στην υγειονομική κρίση.
Τρίτον, επιδίωξε να ξεκαθαρίσει για μία ακόμα φορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις Πολάκη που «θόλωσαν» το μήνυμα του κόμματος.
Τέταρτον, χωρίς να την αναφέρει, αντίκρουσε τις κατηγορίες της κυβέρνησης που έχει κάνει «σημαία» τις δηλώσεις Πολάκη. Άλλωστε και στο σχόλιο της για τη δήλωση Τσίπρα, η κ. Πελώνη υπονόησε τον κ. Πολάκη, μιλώντας για «ηγετικά στελέχη του κόμματός του ρίχνουν νερό στο μύλο του αντιεμβολιαστικού κινήματος».
Οι… παρενέργειες
Πέρα από τις επιπτώσεις της στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι, η δήλωση Τσίπρα έχει και δυο προφανείς πολιτικές… παρενέργειες.
Η πρώτη είναι ότι το μήνυμα του κ. Τσίπρα προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα δεν «παίζει» πολιτικά με τους αρνητές εμβολίου, χωρίς όμως να στοχοποιεί κανέναν πολίτη.
Η δεύτερη είναι ότι οι επιφυλάξεις που διατύπωσε ο Παύλος Πολάκης για το εμβόλιο, δεν έχουν χώρο στην κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί μέχρι τώρα ο βουλευτής Χανίων εμφανίζεται σταθερά ως ο πιο πιστός εκφραστής της γραμμής Τσίπρα. Είναι η πρώτη φορά που η άποψή του σε ένα ζήτημα (και μάλιστα) μείζον δεν συναντιέται πουθενά με αυτήν του προέδρου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου