Saturday, 20 April, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματικές διεργασίες υπό τη σκιά του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών

Στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται οι εσωκομματικές διεργασίες οι οποίες αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι οι τάσεις στις προεκλογικές περιόδους ρίχνουν το βάρος τους στους «δικούς τους» υποψηφίους, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του «χάρτη» της κοινοβουλευτικής ομάδας. Κατά συνέπεια, το «με ποιοι με ποιους» στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή δεν ενδιαφέρει αποκλειστικά το εσωκομματικό ακροατήριο.
Πέφτουν οι τόνοι
Ενδεικτικό του προεκλογικού κλίματος που αρχίζει να επικρατεί στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι και το ότι πέφτουν οι τόνοι των αντιπαραθέσεων. Η συσπείρωση μπροστά στο ενδεχόμενο της κάλπης, φάνηκε με ενάργεια σε όσα είπε ο Πάνος Σκουρλέτης στον Real:
«Το κείμενο της «Ομπρέλας», αλλά και άλλα κείμενα, ουσιαστικά είναι θετικές συμβολές σε έναν αναγκαίο διάλογο. Έχει παράδοση σε έναν τέτοιο εσωτερικό, δημοκρατικό διάλογο ο χώρος μας. Το 90-95% των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες εσωτερικού διαλόγου. Δεν έχει κανέναν χαρακτήρα ρήξης.
Και δεν αποδέχομαι αυτή τη δημοσιογραφική αργκό, η οποία μας έχει φορεθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, περί εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Αντιπολίτευση είμαστε εμείς απέναντι στον Μητσοτάκη και θέλουμε να ηττηθεί και να πέσει αυτή η κυβέρνηση. Αντιπολίτευση δεν υπάρχει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε συζητάμε με τέτοιους όρους. Υπάρχει μια εδραιωμένη κουλτούρα δημοκρατικού διαλόγου».
Οι συνεδριάσεις των προεδρικών
Το Σαββατοκύριακο συνεδρίασαν με τηλεδιάσκεψη οι δύο «προεδρικές» τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κίνηση Μελών αποφάσισε να μη βγάλει εσωκομματικό κείμενο, περιοριζόμενη στο να ζητήσει την εφαρμογή των ομόφωνων αποφάσεων του κόμματος, καθώς και την επιτάχυνση της διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στους κοινωνικούς χώρους. Κορυφαίο στέλεχος της τάσης μιλώντας στο CNN Greece, έδωσε έμφαση στο ζήτημα της διεύρυνσης τώρα που, όπως είπε, φάνηκε ποιοι δεν τη θέλουν, υπονοώντας την «ομπρέλα». Το ίδιο στέλεχος μάς είπε ότι στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος 400 στελέχη, μέλη της ΚΕΑ και γραμματείς οργανώσεων.
Επίσης, συνεδρίασε η νεότευκτη ΡΕΝΕ (Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα) η οποία προήλθε από διάσπαση της Κίνησης Μελών. Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι: «Το σύνολο των ομιλητών είχε ενωτική διάθεση και χαρακτήρισε το ρεύμα ιδεών ένα εργαλείο με πολλαπλά οφέλη στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα. Ένα εργαλείο απαραίτητο για την Προοδευτική Συμμαχία και την πολιτική πρόταση της προοδευτικής διακυβέρνησης, που δεν έχουν καταφέρει να προσφέρουν επαρκώς μέχρι σήμερα οι τάσεις.» Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της τάσης tο οποίο συνομίλησε με το CNN Greece, στη συνεδρίαση συμμετείχαν πλέον των 450 στελεχών και μελών του κόμματος, με ιδιαίτερη παρουσία της γενιά των 40άρηδων.
Κείμενο εναντίον των τάσεων
Στα αξιοσημείωτα του Σαββατοκύριακου ήταν ότι κυκλοφόρησε ένα κείμενο «μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ» το οποίο καταφέρεται εναντίον των τάσεων. Ορισμένοι εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο κείμενο εκφράζει τις απόψεις που επικρατούν στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε άγνοια. Στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό και τη βαθιά ανησυχία μας για την λειτουργία των τάσεων, τις φραξιονιστικές πρακτικές ή/και συγκρούσεις στο κόμμα και για την διαμόρφωση και δημοσιοποίηση κειμένων μέσα από διαδικασίες κλειστές και σε στενό κύκλο ολίγων στελεχών. «Εδώ προφανώς «φωτογραφίζεται» το πρόσφατο κείμενο της Ομπρέλας.
Προστίθεται δε ότι: «Δεν πρέπει να προκαλούμε σύγχυση στους πολίτες για το ποια είναι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα μεγάλα ζητήματα που τους απασχολούν, ούτε να παίρνει το μήνυμα ο λαός ότι το κόμμα μας είναι σκορποχώρι».
Εν ολίγοις, καλή η εσωκομματική δημοκρατία, αλλά στο δρόμο προς την κάλπη χρειάζεται και λίγος δημοκρατικός συγκεντρωτισμός…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου