Thursday, 25 April, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Να αλλάξει το 50%+1 για τα κρούσματα στα σχολεία

Λίγο πριν ανακοινωθούν τα νέα πρωτόκολλα για την επανέναρξη των σχολείων η αποκάλυψη μέλους της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας προκαλεί αναταράξεις

καθώς κάνει γνωστό πως το γνωστό «50%+1» που εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα δεν αποτελούσε εισήγηση της Επιτροπής.

«Συζητήθηκε αλλά δεν εισηγήθηκε ποτέ» ανέφερε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος στο Kontra Channell εξηγώντας παράλληλα ότι από το υπουργείο Υγείας έφερε ένα σύνολο μέτρων και η επιτροπή ενέκρινε όλο το πακέτο αλλά «το 50%+1 δεν έχει επιδημιολογική λογική».

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια της ενημερωτικής εκπομπής του Kontra, Αναστασία Γιάμαλη, συμπέρανε πως: «άρα ήταν απόφαση του υπουργείου και όχι της επιτροπής» για να λάβει την απάντηση από το μέλος της επιτροπής: «ασφαλέστατα, ναι». Την αποκάλυψη σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος, εξαπολύοντας βολές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα, παγιδευμένη στις αρχικές καθησυχαστικές της διαβεβαιώσεις, που σήμερα όμως -μετά την ανεξέλεγκτη επέλαση της πανδημίας- έχουν ανατραπεί, βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία τώρα καλείται να διαχειριστεί το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων η κυβέρνηση εμμένει στην αρχική της πρόθεση να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 10 Ιανουαρίου -με αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας τους-, παρότι επιστημονικές φωνές έχουν διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις γι’ αυτό, προτείνοντας την παράταση κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα των μαθητικών χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Ως επιχείρημα για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 10 Ιανουαρίου, στην κυβέρνηση λένε ότι προτιμούν τα παιδιά υπό την υγειονομική επιτήρηση του σχολείου απ’ ό,τι σε μη ελεγχόμενους χώρους εκτός σχολικών μονάδων. Ωστόσο αυτό δεν απαντά στο ερώτημα γιατί τα παιδιά είναι πιο ασφαλή σε χώρους μαζικού συγχρωτισμού, όπως τα σχολεία, απ’ ό,τι στα σπίτια τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Βασική πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει να ανοίξουν τα σχολεία, βασική προτεραιότητα είναι να ανοίξουν με ασφάλεια για τους μαθητές, για τους εκπαιδευτικούς και για τις οικογένειές τους», τόνισε το μεσημέρι της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Σημείωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση περιμένει την εισήγηση της επιτροπής και επισήμανε: «Θα κάνουμε ό,τι μας υποδείξουν οι ειδικοί και για τη επίτευξη αυτών των δύο στόχων» παρά το μεγαλοπρεπές άδειασμα της κυβέρνησης από τα πρόσφατα λεγόμενα μέλους της Επιτροπής.

Προσέθεσε ότι «η πρόθεσή μας να ανοίξουν τα σχολεία εστιάζεται σε λόγους εκπαιδευτικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς και κάθε βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνει έχοντας στο μυαλό μας την απόλυτη εξασφάλιση της υγείας των εκπαιδευτικών και των μαθητών με ό,τι πρωτόκολλο χρειαστεί».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου