Friday, 19 April, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Τα επόμενα βήματα που περιμένουν από Ανδρουλάκη και γιατί αποκλείουν εξάντληση τετραετίας

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκτιμούν πως, έστω και υπό το βάρος των παρακολουθήσεων, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έκανε το πρώτο βήμα

μέσω σχετικής δήλωσης του Νίκου Ανδρουλάκη: αποκήρυξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας αδύνατη πλέον οποιαδήποτε μετεκλογική τους συνεργασία, η οποία άλλωστε θα ήταν πολιτική καταδίκη σε θάνατο για το άλλοτε κραταιό Κίνημα, όπως υποστηρίζουν.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, δεν εφησυχάζουν. Κάθε άλλο, μάλιστα, αφού ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να αποκήρυξε τον σημερινό πρωθυπουργό, αλλά δεν έχει κάνει το ίδιο με τη ΝΔ στο σύνολό της από τη στιγμή που δεν έχει αποκλείσει συνεργασία μαζί της σε περίπτωση αντικατάστασης Μητσοτάκη.

Και, το κυριότερο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανακοινώσει την ένταξή του στο αντί – ΝΔ μέτωπο και τη συμφωνία του σε μια μετεκλογική κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Όπως κι αν έχει, οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος- συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια στις 22 Αυγούστου και σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας- στρώνουν το έδαφος για κοινό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί και μια πρώτη συμφωνία αρχών, η οποία θα καταλήξει σε προγραμματική, όπως τουλάχιστον ευελπιστούν στην Κουμουνδούρου.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, θεωρούν πλέον όνειρο θερινής νυκτός για τον κ. Μητσοτάκη την εξάντληση της τετραετίας, όσο κι αν φαίνεται να την επιθυμεί διακαώς ο ίδιος.

«Η απώλεια του μεσαίου χώρου, η οποία οφείλεται και στο σαρωτικό κύμα ακρίβειας που έχει και τη δική του υπογραφή, μοιάζει αναπόδραστη ό,τι κι αν κάνει, ακόμα κι ανασχηματισμό ή νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου. Τα μόνα περιθώρια συνεργασίας που του έμειναν είναι με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ή με όποιο άλλο ακροδεξιό κόμμα μπει στη Βουλή και λειτουργήσει σαν παρακολούθημά του. Μια τέτοια προοπτική, όμως, δεν ευχαριστεί τους μετριοπαθείς συντηρητικούς ψηφοφόρους. Μάλλον τους απωθεί και τους στέλνει στη δική μας δεξαμενή», αναφέρουν με νόημα κομματικές πηγές.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου