Thursday, 28 March, 2024

Τέλλογλου μετά την κατάθεση στον Ντογιάκο: Υπήρχαν παρακολουθήσεις το 2017-2018 και όχι μόνο του Κ. Μητσοτάκη

Περισσότερες από τρεις ώρες παρέμεινε στο γραφείο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου

ο οποίος κατέθεσε στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων και στοιχείων που σχετίζονται με τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δημοσιογράφος, ρωτήθηκε μεταξύ άλλων για την ανάρτηση που είχε κάνει στο twitter στις 6 Αυγούστου στην οποία μεταξύ άλλων έκανε αναφορά σε έναν ιδιώτη ο οποίος παρακολουθούσε το τηλέφωνο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ήταν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Τέλλογλου: Υπήρχαν ενδείξεις ότι τα τηλέφωνα Μητσοτάκη δεν ήταν ασφαλή την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ.Τέλλογλου δεν κατέθεσε νέα στοιχεία αναφορικά με το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ούτε κατονόμασε συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά αναφέρθηκε σε αόριστες εκτιμήσεις και σε στοιχεία της υπόθεσης που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί. Σε ότι αφορά την ανάρτηση περί παρακολούθησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε δηλώσεις του ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι «υπήρχαν ενδείξεις εκείνη την εποχή ότι τα τηλέφωνά του δεν ήταν ασφαλή».

«Υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών το 2017 και το 2018 που δεν αφορούν μόνο τον κύριο Μητσοτάκη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την μαραθώνια κατάθεσή του στον Ισίδωρο Ντογιάκο, η οποία διήρκησε 3,5 ώρες, τόνισε:

«Κλήθηκα για κατάθεση, μου είπε ο κ. Ντογιάκος, ποιο είναι το πλαίσιο της έρευνας που αφορά το πώς γνωστοποιήθηκαν και αν γνωστοποιήθηκαν στις περιπτώσεις των νόμιμων συνακροάσεων μυστικά που αφορούν την εθνική ασφάλεια. Εγώ δεν ήξερα να του πω κάτι γι’ αυτό και μίλησα για την έρευνα που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες στο Inside Story  για τη χρήση του PREDATOR, δηλαδή του λογισμικού που παρακολουθεί τα κινητά τηλέφωνα. Και του εξήγησα ότι κατά τη γνώμη μας αυτό λειτουργεί συμπληρωματικά στις νόμιμες επισυνδέσεις,  δηλαδή χρησιμοποιείται και το ένα και το άλλο.

Ο κ. Ντογιάκος μου έκανε μία ερώτηση σχετικά με μία ανάρτηση που είχα κάνει για τον Πρωθυπουργό και του είπα ότι το πρόβλημα των υπηρεσιών που ήθελαν να πάρουν τέτοια λογισμικά είναι πολύ παλιότερο από τη σημερινή μέρα. Αυτό γιγαντώθηκε μετά το μετά το 2020. Πρόσωπα που έπαιζαν ένα ρόλο παλαιότερα,  τα ίδια πρόσωπα είναι και σήμερα και ότι αν θέλουμε να μάθουμε τι έχει γίνει με τις νόμιμες επισυνδέσεις στο παρελθόν,  τότε η κυβέρνηση το μόνο που έχει κάνει είναι να αλλάξει το νόμο που ψήφισε το Μάρτιο του 2021 που αναδρομικά απαγόρευε σε αυτούς που παρακολουθούνταν να ζητήσουν μέσω του δικαστή την ενημέρωσή τους, ένα δικαίωμα που υπήρχε μέχρι το 2021 και καταργήθηκε έκτοτε».

Παρακολουθήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτό το κακόβουλο λογισμικό;

«Δεν έχω κάνει αυτήν την καταγγελία. Είπα ότι υπήρχαν ενδείξεις εκείνη την εποχή ότι τα τηλέφωνά του δεν ήταν ασφαλή, όπως ενδείξεις υπήρχαν από το ΚΚΕ, έχουν γίνει καταγγελίες και από το ΚΚΕ το 2017. Οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά από το 2013, έχουμε βρει προσπάθειες των ελληνικών υπηρεσιών και το 2015, έχει γίνει μία τεράστια διαρροή στο wikileaks της ιταλικής εταιρείας που ήτανε όλες οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση από το 2013 έως 2015. Άρα μιλάμε για κάτι που δεν είναι σημερινό, απλά η έκθεση που έχει υπάρξει σήμερα και το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται συνδυαστικά δίνει μία καινούργια ποιότητα στο πρόβλημα. Ο κ. Ντογιάκος θα κάνει τη δουλειά του κι εμείς ελπίζω να κάνουμε την δική μας, υπάρχει ακόμα πεδίο έρευνας.

Οι ελληνικές υπηρεσίες,  έχουμε αποδείξεις ότι προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά και πιο παλιά από το 2013, δεν αγοράστηκαν αυτά τα λογισμικά  για λόγους που δεν ξέρω. Υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών το 2017 και το 2018 που δεν αφορούν μόνο τον κύριο Μητσοτάκη. Για αυτές τις καταγγελίες δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα και δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από τη στιγμή που υπάρχει ο νόμος του 2021.  Ο νόμος του 2021 έχει αναδρομική ισχύ, ισχύει δηλαδή και για τις επισυνδέσεις που έχουν γίνει πριν το νόμο άρα η συζήτηση είναι αδιέξοδη αν δεν αλλάξει αυτός ο νόμος.

Δεν ήταν από την αρχή επιλογή να αγοραστεί το PREDATOR, οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις αφορούσαν ένα άλλο πιο γνωστό σύστημα το  PEGASUS, το οποίο κάηκε μετά το 2018 και το PEGASUS, όπως λέει το Ευρωκοινοβούλιο, προσφέρει και ορισμένες διασφαλίσεις, όπως για παράδειγμα αφήνει τα logs επάνω, δηλαδή μπορεί να έρθει η αρχή και να ζητήσει τα logs, πού χρησιμοποιήθηκε αυτό. Το PREDATOR δεν έχει κάτι τέτοιο και πιστεύω ότι έχει σχέση και με το γεγονός της ιστορίας αυτών των δύο συστημάτων, δηλαδή όταν πια το PEGASUS ήταν δυσφημισμένο, είναι ακριβότερο και δίνει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες ανίχνευσης εκ των υστέρων, αφού δηλαδή γίνει η ζημιά, ίσως και γι΄αυτό το λόγο να προτιμήθηκε αυτό.

Τέλλογλου: Δεν γνωρίζω αν η ΕΥΠ διαθέτει το Predator

Δεν ξέρω εάν η ΕΥΠ το έχει το σύστημα αυτό ή αγοράζει υπηρεσίες από κάποιον που το έχει ή κάποιος πουλάει τις υπηρεσίες, γιατί το PREDATOR μπορεί να πουληθεί και με σειρές τηλεφώνων, δηλαδή μπορείς να πουλήσεις δέκα-δέκα το μήνα ή κάποιος πουλάει τέτοιες υπηρεσίες.

Τέλλογλου: Τι συνέβη με τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη-Κουκάκη

Εγώ το μόνο που βλέπω είναι ότι και στην περίπτωση του Θανάση Κουκάκη αι στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη χρησιμοποιήθηκε ο συνδυασμός δύο πραγμάτων. Της νόμιμης συνακρόασης και της εισαγωγής του παράνομου λογισμικού. Στον Ανδρουλάκη όταν δεν πάτησε link, υπήρξε η νόμιμη συνακρόαση, η επισύνδεση. Στον Κουκάκη πάτησε το link, όταν έκανε καταγγελία για τη νόμιμη επισύνδεση και σταμάτησε η παρακολούθησή του.      

Μου ζητήθηκε να ονομάσω συγκεκριμένα πρόσωπα, είπα ότι αυτά τα πρόσωπα προκύπτουν από τις συνθέσεις των εταιρειών, είναι γνωστό ποιοι είναι οι εκπρόσωποι αυτής της εταιρείας στην Ελλάδα, πότε άλλαξαν κ.λπ. και επίσης είναι γνωστό ότι μεταξύ των κυπριακών εταιρειών ή μάλλον της εταιρείας INTERLEXA και κάποιας εταιρείας που παίζει σημαντικό ρόλο στην προμήθεια της ελληνικής αστυνομίας υπάρχουν σχέσεις των μετόχων τους μεταξύ τους.»

Ερώτηση: Γνωρίζετε εάν αυτό το λογισμικό έχει χρησιμοποιηθεί και σε βάρος άλλων πολιτικών προσώπων;

«Έχω δει τέτοια link που υπάρχουν σε τηλέφωνα, δεν ξέρω εάν το έχουν ανοίξει. Στο Inside Story έχουμε δει τέτοια link σε μη πολιτικά πρόσωπα, δεν έχω δει τέτοια link σε πολιτικά πρόσωπα. Τα πρόσωπα αυτά έχουν επιλέξει στο όνομα της πληροφοριακής τους αυτονομίας να μην δημοσιοποιήσουν αυτό το πρόβλημα. Θα το σεβαστώ. Εκείνοι αποφασίζουν τι θα κάνουν.

 Η εντολή του κ.Ντογιάκου αφορούσε το ζήτημα που σας περιέγραψα στην αρχή. Φυσικά για να εξηγήσεις σε κάποιον πώς εντάσσεται αυτό το ζήτημα σε μία πραγματικότητα που ψάχνει χρειάζεται να κάνεις μια συζήτηση πρώτα».

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου