Friday, 29 March, 2024

Τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα ηγετική ομάδα της ΝΔ

Οι πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου

Επισφραγίζεται η κεντροδεξιά πορεία του κόμματος της ΝΔ με τις πρώτες κινήσεις του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παράλληλα κάνει τα απαραίτητα λελογισμένα και αναγκαία ανοίγματα προς όλες τις εσωκομματικές τάσεις και προς τη δεξιά πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με ειλικρινή, όπως προκύπτει από τις πρώτες του αποφάσεις, διάθεση για ανοίγματα σε όλες τις πλευρές στη ΝΔ, αδιαφορώντας για το τι έπραξαν και πώς κινήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί στην πράξη να σφυρηλατήσει την ενότητα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανοίγει ένα νέο μεγάλο κύκλο στο κόμμα με τις αλλαγές που προχωρεί σε καίρια πόστα και δίνει ζωτικό πολιτικό χώρο σε πρόσωπα που θεωρεί ικανά και αξιόμαχα για τις πολιτικές μάχες που έρχονται, τόσο εντός όσο και εκτός Κοινοβουλίου.
Στα πλαίσια της συντεταγμένης πορείας μετεξέλιξης-ανασυγκρότησης της ΝΔ, αλλά και με κεντρικό αίτημα τις ριζικές τομές στη φυσιογνωμία και τη λειτουργία της, ο κ. Μητσοτάκης προχωρεί σε κινήσεις που δίνουν νέο αέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πολιτική αξιοπιστία της οποίας είχε διαβρωθεί αρκετά. Οι πρώτες κινήσεις του κ. Μητσοτάκη που θα δώσει το πολιτικό του στίγμα με τη σημερινή του ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ, έχουν θετικό πρόσημο, καθώς επελέγησαν μέχρι στιγμής πρόσωπα για τη στελέχωση των βασικών θέσεων εκπροσώπησης και χάραξης της πολιτικής γραμμής με εμπειρία.
Για τις θέσεις των δυο αντιπροέδρων κλείδωσαν» ο Κωστής Χατζηδάκης που θα έχει και την υψηλή εποπτεία για τη συγγραφή του νέου κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Τα δυο πρόσωπα, αν και δεν έχουν ανακοινωθεί, θεωρείται ότι συμβολίζουν τον ενωτικό χαρακτήρα της ΝΔ στην εποχή Μητσοτάκη, δηλ. από τη μια πλευρά, υπάρχει, ο κεντροδεξιός φιλελεύθερος κ. Χατζηδάκης και από την άλλη πλευρά, βρίσκεται ο δεξιός κ. Γεωργιάδης που τον στήριξε στο δεύτερο γύρο. Με την κίνηση αυτή επιτυγχάνεται η αναγκαία πολιτική ισορροπία στο εσωτερικό του κόμματος. Ενδιαφέρον έχει τι θα γίνει με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη επί δυόμισι περίπου ώρες, αλλά δεν συμφωνήθηκε τίποτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ρόλος για τον κ. Τζιτζικώστα, ο οποίος ήταν ενωτικός και υποστηρικτικός για τον κ. Μητσοτάκη.
Επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η σημερινή συνάντηση-είναι προγραμματισμένη στις 17:30 το απόγευμα-με τον βασικό διεκδικητή της ηγεσίας στο δεύτερο γύρο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα περάσει την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου την προσεχή Τετάρτη, οπότε και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Η έκπληξη ήταν η τοποθέτηση του «καραμανλικού» Γιώργου Κουμουτσάκου στη θέση του εκπροσώπου του κόμματος, καθώς υπήρχε η αίσθηση ότι θα παρέμεινε ως τομεάρχης Εξωτερικών. Όμως, ο κ. Μητσοτάκης είχε άλλη άποψη και λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Παπαδόπουλο, συνομίλησε με τον κ. Κουμουτσάκο και του ζήτησε να στηρίξει τη νέα προσπάθεια από το πόστο του εκπρόσωπου. Θεωρείται μια πολύ καλή επιλογή, καθώς γνωρίζει το χώρο των ΜΜΕ, έχει ικανότητες και είχε διατελέσει και εκπρόσωπος της ΝΔ τους τελευταίους μήνες του 2009. Για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ προτείνεται και θα γίνει η εκλογή του το μεσημέρι στην ΚΟ, ο βουλευτής Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας, ένα πρόσωπο μετριοπαθές, χαμηλών τόνων και με καλή εικόνα μεταξύ των βουλευτών. Ο κ. Τσιάρας, διατηρεί εδώ και χρόνια άριστη σχέση με τον κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ έχει και δίαυλο επικοινωνίας με τους καραμανλικούς και τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Την επιχείρηση ανασύνταξης του κόμματος σε οργανωτικό επίπεδο θα «τρέξει» ο μαχητικός βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης που ορίστηκε αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Ο κ. Αυγενάκης, αν και είχε συζητηθεί το όνομά του για γραμματέας της ΚΟ θα παραμείνει αναπληρωτής ως το συνέδριο, οπότε και θα εκλεγεί η νέα Π.Ε. για να ακολουθήσει η ψηφοφορία, βάση του καταστατικού, για τη θέση του γραμματέα του κόμματος. Ο κ. Αυγενάκης που διατηρεί διαχρονικούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη, θα συνεργαστεί με τον νυν γραμματέα Ανδρέα Παπαμιμίκο από τον οποίο και θα παραλάβει.
Στη Βουλή, για τις μάχες που έρχονται ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε για πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, τον Νίκο Δένδια, ένα πρόσωπο που πριν μήνες είχε σκεφθεί να διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ. Έμπειρος, ο πρώην υπουργός, εκ των καραμανλικών στελεχών, θα δίνει τον τόνο της αντιπαράθεσης με το ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, έχοντας στο πλευρό του τον βουλευτής Κυκλάδων και πρώην υπουργό, Γιάννη Βρούτση, ένα από τα καλύτερα μέλη της ΚΟ της ΝΔ. Στην τριάδα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων εντάχθηκε και η 35χρονη δικηγόρος και βουλευτής Επικρατείας, από τον Ιανουάριο του 2015, Νίκη Κεραμέως, ένα από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν τους τελευταίους μήνες.
Στα πλαίσια της ανάθεσης ρόλων σε όλους, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε για τις θέσεις αναπληρωτών, πρόσωπα που είχαν στηρίξει στον πρώτο γύρο τον κ. Τζιτζικώστα, δηλ. τους Κώστα Βλάσης (Αρκαδίας), Στέργιο Γιαννάκη (Πρέβεζας), Αθανάσιο Καββαδά (Λευκάδας), Ανδρέα Κατσανιώτη (Αχαΐας) και Χρήστο Μπουκώρο (Μαγνησίας).
Στο πλευρό του νέου προέδρου, όπως ήταν αυτονόητο, θα βρίσκεται ενεργά η Ντόρα Μπακογιάννη που θα βοηθήσει, όπως λέει, με κάθε τρόπο τη νέα ηγεσία στην προσπάθειά της να ανασυγκροτήσει τη Ν.Δ. και να βρεθεί και πάλι σε τροχιά εξουσίας. Η κυρία Μπακογιάννη συναντήθηκε χθες με τον κ. Μητσοτάκη και είχαν μακρά συζήτηση για τα επόμενα βήματα.

Τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα ηγετική ομάδα της ΝΔ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου