Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ: Η δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού

Τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη

ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
Έθεσε, επίσης, τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών.
Κάλεσε την κ. Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε, που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.
Η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.
Μέρκελ: Στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Ιανουαρίου – Συνάντηση με Ερντογάν
Στην Κωνσταντινούπολη θα μεταβεί την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιανουαρίου η καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ, οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ θα εγκαινιάσουν και το νέο Campus του Γερμανο-τουρκικού Πανεπιστημίου.
Bild: Πίεση Ερντογάν σε Μέρκελ να αφήσει εκτός Διάσκεψης την Ελλάδα

Μία νέα εκδοχή στην απουσία της Ελλάδας από την Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη δίνει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild. Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Έθεσε ο Ερντογάν την καγκελάριο υπό πίεση;» η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος ουσιαστικά επέβαλε τον κατάλογο των προσκεκλημένων στην Διάσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε να μην υπάρξει Έλληνας εκπρόσωπος στην Διάσκεψη του Βερολίνου. Για το δημοσίευμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν και διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες. Μάλιστα εξήγησε ότι ο κατάλογος των προσκεκλημένων καταρτίστηκε από την Γερμανία αλλά και  τα Ηνωμένα Έθνη υπό την αιγίδα των οποίων γίνεται η Διάσκεψη. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους για τους λόγους που η Ελλάδα αποκλείστηκε την στιγμή που η Τουρκία θα συμμετέχει και εάν το Βερολίνο αντιλαμβάνεται τις ελληνικές ανησυχίες για τις τουρκικές προκλήσεις. Σε όλα αυτά ο Στέφεν Ζάιμπερτ ήταν λακωνικός και υποστήριξε ότι στόχος της Διάσκεψης είναι η βιώσιμη εκεχειρία στην Λιβύη. Υποστήριξε ότι η  Ελλάδα δεν έχει επιρροή στο θέμα της εκεχειρίας αλλά η Γερμανία έχει κατανόηση για τις ανησυχίες της Ελλάδας και υπάρχει επικοινωνία με την Αθήνα.
 Πηγή: cnn-in.gr-skai.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου