Friday, 19 April, 2024

Την Πέμπτη η ορκωμοσία του Ιωάννη Σαρμά. Η πορεία προς τις κάλπες

Το απόγευμα της Πέμπτης (25/5) και συγκεκριμένα στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του Γιάννη Σαρμά ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο.

Νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης (24/5) ο κ. Σαρμάς παρέλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.

«Φτάσαμε στην τελευταία πρόβλεψη του Συντάγματος», τόνισε στο σύντομο διάλογό της με τον κ. Σαρμά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και πρόσθεσε πως ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς πως θα του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα διενεργήσει τις επόμενες εκλογές.

«Είναι συνταγματική μου υποχρέωση και καθήκον να αποδεχθώ», αποκρίθηκε ο κ. Σαρμάς.

Εντός της ημέρας (24/5) αναμένεται να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα διορισμού της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ την Κυριακή (28/5) συγκαλείται η Βουλή, προκειμένου οι διαδικασίες να επισπευθούν.

Θα ακολουθήσει ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, πιθανότατα την Παρασκευή (26/5) και την Κυριακή 28 Μαΐου στις 18:00 το απόγευμα θα ορκιστεί η νέα Βουλή, δηλαδή οι βουλευτές, που εξελέγησαν την Κυριακή (21/5). Την επομένη ημέρα, τη Δευτέρα θα εκλεγεί προεδρείο και την Τρίτη 30 Μαΐου αναμένεται η διάλυσή της, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη διενέργεια νέων εκλογών με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Ανακήρυξη συνδυασμών

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι μια νέα εκλογική διαδικασία και ως εκ τούτου τα κόμματα θα πρέπει εκ νέου να υποβάλλουν τους συνδυασμούς τους στον Άρειο Πάγο.

Ενισχυμένη αναλογική

Οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που προβλέπει αναλογικό μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, γεγονός που καθιστά εύκολο το σχηματισμό κυβέρνησης. Ισχύει το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου