Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Τούρκος πρέσβης: Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη – Ο Μακρόν ρίχνει λάδι στη φωτιά

Επίθεση στη Γαλλία, και τον Εμανουέλ Μακρόν προσωπικά, εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αλί Κεμάλ Αϊντίν

σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu κατηγορώντας τη Γαλλία ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά». Παράλληλα εκθείασε τη στάση της Άνγκελα Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα «Το μέλλον, η ενότητα και η συνοχή του ΝΑΤΟ», που διοργάνωσε η Γερμανική Ατλαντική Ένωση, και απαντώντας στην κριτική γάλλου διπλωμάτη, ο οποίος κατηγόρησε την Άγκυρα για τις πρόσφατες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Αϊντίν ισχυρίστηκε ότι «η Γαλλία πρέπει να αλλάξει την πορεία της και να υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση, προς όφελος όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ». Ο Τούρκος απεσταλμένος άσκησε έντονη κριτική στον γάλλο πρόεδρο επειδή πήρε το μέρος της Ελλάδας «στη διμερή διαμάχη με την Τουρκία» και για την αποστολή ακόμη και πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων στην περιοχή (της Ανατολικής Μεσογείου). «Η Γαλλία ρίχνει λάδι στη φωτιά. Αυτό είναι επικίνδυνο» υποστήριξε χαρακτηριστικά. «Μπορεί να έχετε κάποια προβλήματα [με την Τουρκία] στη Συρία και στη Λιβύη, σε κάποια άλλα μέρη. Αλλά παρακαλώ μην φέρνετε τα διμερή σας ζητήματα στο ΝΑΤΟ» δήλωσε δε. 

Ο Τούρκος πρέσβης τόνισε το ζωτικό ρόλο του ΝΑΤΟ για τη διασφάλιση της ασφάλειας όλων των μελών του και εξέφρασε την επιθυμία της Άγκυρας για στενότερο διάλογο και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Είπε ότι οι χώρες δεν πρέπει να θέτουν θέμα στη συμμαχία για «οποιαδήποτε διμερή διαμάχη». «Η συμβουλή μου προς τον γάλλο σύμμαχό μας είναι απλώς να είναι αμερόληπτος και να ενθαρρύνει τους Έλληνες για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση» σχολίασε.

Και… χάρτης

Στο πλαίσιο αυτό, εμφάνισε μάλιστα χάρτη που απεικόνιζε τους «υπερβολικούς και μονομερείς ισχυρισμούς της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωμάτη, οι διεκδικήσεις αυτές «παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας». «Προσπαθούν να μετατρέψουν το Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο σε ελληνική λίμνη και να περιορίσουν την Τουρκία μόνο στον κόλπο της Αττάλειας. Είναι αποδεκτό; Πιστεύετε ότι η Τουρκία θα δεχτεί έναν τέτοιο χάρτη; Όχι, φυσικά όχι» είπε. Ο Αϊντίν ισχυρίστηκε δε «ότι η Τουρκία ήταν από καιρό υπέρ της επίλυσης όλων των εκκρεμών προβλημάτων με την Ελλάδα μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων». Στο πλαίσιο αυτό, ευχαρίστησε τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για «τις προσπάθειές της να μειώσει τις εντάσεις και να βρει μια διπλωματική λύση».

«Εκτιμούμε τον ρόλο της Γερμανίας ως προέδρου της ΕΕ […] Προσπαθούν να διευκολύνουν τις συνομιλίες μεταξύ μας και των Ελλήνων», πρόσθεσε. Η Τουρκία υπήρξε εδώ και πολύ καιρό ένα αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ και θα συνεχίσει να εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της, δήλωσε ο Αλί Κεμάλ Αϊντίν.  «Βρισκόμαστε στο ΝΑΤΟ για περίπου επτά δεκαετίες. Ήμασταν αξιόπιστο, ισχυρό μέλος της συμμαχίας», δήλωσε ο Αϊντίν, τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να εκπληρώνει πλήρως τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της.
Πηγή: skai.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου