Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Το αντι-Ν.Δ. μέτωπο και το «φάντασμα» της πρόωρης κάλπης

Στην κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την Τετάρτη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Φίλης δεν ζήτησαν καν τον λόγο

και ο Πάνος Σκουρλέτης μίλησε μόνο για τα αυτοδιοικητικά. Για σχεδόν τρεις ώρες καμία γκρίνια και κανένα «καρφί» δεν ακούστηκε. Ο Παύλος Πολάκης, που καταφέρθηκε κατά των δημοσκοπήσεων, δεν προκάλεσε πάθη ούτε διαφωνίες. Απλώς κάποιοι επέλεξαν να μην παρακολουθήσουν την ομιλία του. Ομονόησαν ξαφνικά οι «προεδρικοί» με την αριστερή πτέρυγα;
Η αλήθεια είναι πως τίποτα δεν άλλαξε. Η πλειοψηφία και η ηγετική ομάδα στην Κουμουνδούρου εξακολουθεί να ψάχνει τον τρόπο που θα προσεγγίσει το Κέντρο και ο ριζοσπαστικός πόλος παραμένει προσδεμένος στις ιδέες της Αριστεράς επιτρέποντας μόνο μικρές παρασπονδίες. Απλώς οι επικεφαλής των «86» ξέχασαν να κοιτάξουν το ημερολόγιό τους: «Σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια ήταν η δύσκολη βραδιά των ευρωεκλογών», ψιθύριζε ένας βουλευτής πριν μπει στην αίθουσα της Ολομέλειας για την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Μαΐου του 2019 απέσπασε στην ευρωκάλπη το φτωχό 23,75%, ενώ ζημιά κατέγραψε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και από τη στιγμή που πάνω από την Κουμουνδούρου πλανάται ακόμα το «φάντασμα» της πρόωρης κάλπης, η μη δημοσκοπική ανάκαμψη προβληματίζει τόσο πολύ, που οι έντονες και σε δημόσια θέα εσωκομματικές διαφωνίες έχουν προσπεραστεί.

Oλοι εύχονται ενόψει της προγραμματικής συνδιάσκεψης του Ιουνίου το σκηνικό να παραμένει ήρεμο, αν και το στοίχημα δεν είναι εύκολο. Η αδιαμφισβήτητη ηγεμονία του Αλέξη Τσίπρα έχει επιβάλει ένα μορατόριουμ που βοηθά το κόμμα. Το πρόβλημα όμως είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει τα τελευταία δύο έτη να σπάσει το φράγμα του 25% στις μετρήσεις. Αυτό φαίνεται πως έχει τρομάξει αρκετούς βουλευτές. Είναι ενδεικτικό πως, ενώ πριν από έξι μήνες οι απόψεις ήταν μοιρασμένες για το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει τις πρόωρες κάλπες, πλέον η πλειοψηφία δεν το θεωρεί πιθανό. Επειτα από συνομιλίες της «Κ» με αρκετούς βουλευτές, είναι έκδηλη η ανησυχία πολλών εκλεγμένων, κυρίως σε μεγάλες περιφέρειες, πως μπορεί να μείνουν «εκτός» αν το κόμμα δεν ανακάμψει γρήγορα.

Πάντως, μέχρι στιγμής όσοι πόνταραν σε θεαματικές αλλαγές και ανακατατάξεις εξαιτίας του κορονοϊού φαίνεται να έχουν διαψευστεί. Η πλειοψηφία των βουλευτών θεωρεί πως από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός μπορεί να αξιοποιήσει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, δεν έχει κανένα λόγο να αναλώσει το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο και να μην ολοκληρώσει την τετραετία. «Αν ήθελε να στήσει πρόωρες κάλπες, την καμπάνια για τους αποδήμους δεν θα την ξεκινούσε από τώρα; Γιατί πάει για τον Σεπτέμβριο;» αναρωτιόταν βουλευτής μετά το τέλος της συνεδρίασης της Τετάρτης, κατά την οποία, από τα συμφραζόμενα των τοποθετήσεων, εξάγεται το συμπέρασμα πως το προεκλογικό άρωμα ήταν έντονο.
Τα πιο αισιόδοξα στελέχη φέρνουν το παράδειγμα των τελευταίων εκλογών. Παρά το απογοητευτικό πρώτο αποτέλεσμα του Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να προσεγγίσει σχεδόν το 32% των ψηφοφόρων στην εθνική κάλπη. «Πώς ψηφίζουν οι άνθρωποι της προοδευτικής παράταξης; Oταν σφυρίζει ο διαιτητής εκλογές τότε συσπειρώνονται», έλεγε άλλος βουλευτής του κόμματος στην «Κ», που επίσης εκτιμούσε πως ο πρωθυπουργός απέχει πολύ από το να αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο. Το σίγουρο είναι ότι όλη αυτή η ανησυχία αφυπνίζει τις δυνάμεις του κόμματος.
Οι περιοδείες
Δίνοντας μεγάλη σημασία στην εικόνα, δεν είναι τυχαίο που ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε για πρώτο «μεταπανδημικό» σταθμό την Ηλεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ στον Πύργο, τον Ιούλιο του 2019, κέρδισε τη Ν.Δ. και υπήρξε ικανοποίηση στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ανταπόκριση του κόσμου. Ακολουθώντας αυτή την τακτική, τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζεται να βρεθεί στη Χαλκίδα, όπου η μάχη των εκλογών δεν κερδήθηκε για μόλις 131 ψήφους. Το εργασιακό παραμένει ψηλά στην ατζέντα και εκεί θα συναντήσει εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου. Η σύγκρουση αναμένεται σφοδρή. Και αυτό το έκανε φανερό ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή την Τετάρτη, που μίλησε για «καθεστώς». Συνέχισε την Παρασκευή χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «θρασύ» και «πολιτικά δειλό». Πολλά στελέχη εκτιμούν πως έχει ήδη ξεκινήσει το «χτίσιμο» ενός αντι-Ν.Δ. μετώπου ως απάντηση στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που έδωσε στη «γαλάζια» παράταξη τη νίκη δύο χρόνια πριν.

πηγή: Καθημερινή

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου