Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Το ΠΑΣΟΚ, η επέτειος και τα «μαχαιρώματα» στο ΚΙΝΑΛ

Mόνο μια… ωραία ατμόσφαιρα δεν είναι στο ΚΙΝΑΛ, ανήμερα της επετείου για τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ καθώς στελέχη του κόμματος

άδραξαν την ευκαιρία για να διατυπώσουν τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς τους για το μέλλον της παράταξης.
Και αν κάποιοι πίστευαν πως η σημερινή μέρα θα ήταν πανηγυρική, υπό τους ήχους του «…3 του Σεπτέμβρη να περνάς…», θα διαψευστούν, διότι η γκρίνια στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη έχει επιστρέψει δριμύτερη.
Τα όργανα για τη Φώφη Γεννηματά ξεκίνησαν δυο μέρες πριν από τη 45η επέτειο, όταν ο γιος του ιδρυτή και αδελφός του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Παπανδρέου αμφισβήτησε δημόσια την πολιτική που ακολουθεί η ίδια και οι συν αυτώ.
Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα της Κυριακής», ο Νίκος Παπανδρέου σημειώνει ότι «δεν γίνεται να πετάμε στον κάδο της ιστορίας τα σύμβολά του, επειδή κάποιοι έχουν ενοχικό σύνδρομο για τα όποια λάθη του παρελθόντος» και ζητάει Συνέδριο, ώστε να γίνει ομογενοποίηση των τάσεων και των επιμέρους κομμάτων, κάτω από την ομπρέλα του ΠΑΣΟΚ.
Προσθέτει δε με νόημα ότι στο Συνέδριο ο αρχηγός πρέπει να εκλεγεί από τη βάση, «και φυσικά να πιστεύει στο ΠΑΣΟΚ…». Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως ο Νίκος Παπανδρέου λειτουργεί αυτόνομα και η δημόσια παρέμβασή του δεν υποκινήθηκε από τον αδελφό του Γιώργο, που εξακολουθεί να είναι τυπικά Πρόεδρος της «συνιστώσας» του ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΙΔΗΣΟ, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα σχέδια του τελευταίου, με τις πληροφορίες να τον θέλουν να διεκδικεί ηγετικό ρόλο σε μία ενδεχόμενη «ορθόδοξη» δημοκρατική παράταξη.
Το δεύτερο χτύπημα ήρθε από τον κ. Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος υποστήριξε ότι «το Κίνημα Αλλαγής πνίγηκε στην εσωστρέφειά του, ούτε η ηγεσία του δεν το θεωρεί επιτυχημένο». Κύκλοι προσκείμενοι στο ΚΙΝΑΛ υποστηρίζουν πως ο κ. Γερουλάνος είναι δυσαρεστημένος, διότι, ενώ στις δημοτικές εκλογές συγκέντρωσε περίπου διπλάσιο ποσοστό από αυτό του κόμματός του, η κ. Γεννηματά δεν τον έχρισε υποψήφιο Α’ Αθήνας στις βουλευτικές.
Στον καβγά μπήκε και ο πρώην γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Σταμάτης Μαλέλης, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα από τη συγκεκριμένη θέση, καθώς διαφώνησε με τις επιλογές της Γεννηματά. Ο Σταμάτης Μαλέλης απάντησε στον Νίκο Παπανδρέου, μέσω άρθρου του σε ιστοσελίδα:
«Το μείζον θέμα της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς δεν είναι τα ονόματα και τα σύμβολα αλλά οι πολιτικές» αναφέρει ο κ. Μαλέλης ζητώντας:
«Είναι σαφές ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να στρίψει το τιμόνι ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Πρέπει να βάλει κατακόκκινες γραμμές με τη συντήρηση. Η συνεχής ροή στελεχών μας προς τη Νέα Δημοκρατία, δείχνει ότι κάποιοι ήταν έτοιμοι από καιρό. Ας το πάρουν κάποιοι είδηση. Σοσιαλδημοκρατία δεν σημαίνει φλερτ με τη Δεξιά. Οσοι το έκαναν στο παρελθόν είναι υπευθυνοι που το 40% έγινε 4% και 8%. Αντίπαλος μας είναι η Δεξιά».
Σε ό,τι αφορά στον Γιώργο Παπανδρέου, φαίνεται να μην εμπλέκεται στις εσωκομματικές αναταράξεις του ΚΙΝΑΛ, καθώς έχει τη δική του ατζέντα και ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική. Και δεν πέρασαν απαρατήρητες από τη Χαριλάου Τρικούπη η ταύτισή του με την κριτική της Κουμουνδούρου για τις επιχειρήσεις της αστυνομίας στα Εξάρχεια.
Κύκλοι προσκείμενοι στο ΚΙΝΑΛ, θεωρούν πως βασικός στόχων των δημόσιων παρεμβάσεων είναι η αμφισβήτηση της ηγεσίας της Φώφης Γεννηματά, η διάλυση του ΚΙΝ.ΑΛ και η ολική επαναφορά στο ΠΑΣΟΚ.
Επίσης πιθανόν οι τοποθετήσεις κάποιων στελεχών αποσκοπούν στο να αυξηθεί η πίεση στη κ. Γεννηματά, ώστε στο προσεχές Συνέδριο να εγκαταλείψει το σενάριο της επανεκλογής της δια ανατάσεως της χειρός των ελεγχόμενων συνέδρων, με το αιτιολογικό ότι δεν μπαίνει θέμα εκλογής Προέδρου όταν αυτός είναι ήδη επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ, αλλά να προσφύγει στην εκλογή από την βάση.
Πάντως ο γραμματέας του Κινήματος Μανώλης Χριστοδουλάκης απέρριψε τη μετάλλαξη του ΚΙΝΑΛ σε ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας ότι πριν από πέντε μόλις μήνες το Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ αποφάσισε την ενιαία πορεία του κόμματος, οπότε αυτές οι αποφάσεις δεν μπορεί να αμφισβητούνται.
Υπό αυτές τις συνθήκες η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς ανήμερα της 45ης επετείου ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, είναι αναγκασμένη να διαχειριστεί την αμφισβήτηση που δέχεται για την πολιτική που ακολουθεί, αλλά και να περιορίσει τα διαλυτικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα εντός του Κινήματος, με στελέχη να βλέπουν είτε προς τη ΝΔ είτε προς το ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως τα περιθώρια στενεύουν για την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει ποιο δρόμο θα διαλέξει και ποιος θα είναι ο προσανατολισμός του κόμματος. Η τακτική του «βλέποντας και κάνοντας» που εφαρμόζει μετά τις εκλογές η Φώφη Γεννηματά, έχει αρχίσει να ξεφτίζει και σύντομα θα βρεθεί σε αδιέξοδο. Σύντομα θα έρθει η ώρα που η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ θα αναγκαστεί να πάρει αποφάσεις, που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της παράταξης αλλά και της ίδιας.
cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου