Saturday, 20 April, 2024

Το Υπ. Παιδείας έκλεισε το ελληνικό σχολείο στις Βρυξέλλες

H γενικότερη απαξίωση της εκπαίδευσης των Ελλήνων της διασποράς αποτυπώνεται στις ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας

στο ζήτημα του Κεστεκίδειου σχολείου στις Βρυξέλλες που έκλεισε σε μία νύχτα χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση. Οργή στους Ελληνες του Βελγίου.

Το να κλείσει από τη μία μέρα στην άλλη, κατά κυριολεξία, ένα σχολείο με τη σημασία του Κεστεκίδειου στις Βρυξέλλες συνιστά σοκ για την ελληνική κοινότητα της πόλης, και γενικότερα του Βελγίου, αλλά προκαλεί ΚΑΙ τεράστια ερωτηματικά.

Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές (159) και οι γονείς τους έμαθαν για το κλείσιμο του κτιρίου που φιλοξενεί το ιστορικό αυτό σχολείο της ελληνικής ομογένειας από ένα e-mail ελάχιστων λέξεων που “έφυγε” από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείο Παιδείας, Αλέξανδρου Κόπτση. Στο e-mail γινόταν λόγος για πρόβλημα ασφάλειας που πράγματι υπάρχει καθώς το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το σχολείο είναι αρκετά παλιό. ‘Ομως είναι απορίας άξιον γιατί επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή για το λουκέτο το Παιδείας αφού κλιμάκιο του Υπουργείου είχε πραγματοποιήσει έλεγχο ήδη από τον Οκτώβριο 2022 και είχε διαπιστώσει από τότε τα προβλήματα. Από τον Οκτώβριο όμως πέρασαν 5 ολόκληροι μήνες χωρίς να γίνει κάτι στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος από το Υπουργείο το οποίο είχε ενημερωθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια για τις ανάγκες ανακαίνισης του σχολείου.

Ούτε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου, στην οποία ανήκει ουσιαστικά το κτίριο, ενημερώθηκε, ούτε υπήρξε σχετική ειδοποίηση στις βελγικές αρχές. Και ενώ γονείς και μαθητές είχαν πιστέψει ότι η εφετινή σχολική χρονιά θα έβγαινε χωρίς άλλα προβλήματα, ήρθε ξαφνικά και απροειδοποίητα η απόφαση για λουκέτο.

Το Κεστεκίδειο δεν είναι ένα ακόμη ελληνικό σχολείο της διασποράς. Είναι εκπαιδευτικός οργανισμός στον οποίο φοιτούν ελληνόπουλα του Βελγίου τα οποία έχουν τις κεραίες τους στραμμένες στην επιστροφή στη χώρα καταγωγής. Οι μαθητές ακολουθούν κατά γράμμα το πρόγραμμα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, κάνουν όλα τα μαθήματα, επιπλέον εμβαθύνουν στη γαλλική γλώσσα και παίρνουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις για είσοδο στα ΑΕΙ… δείτε εδώ περισσότερα 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου