Friday, 29 March, 2024

Τροπολογίες από ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Με πέντε τροπολογίες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέρει το ζήτημα της καταβολής, από το κράτος, δώρου των Χριστουγέννων

στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, της καταβολής εισοδήματος έκτακτης ανάγκης, εντός του Νοεμβρίου, και της παροχής προθεσμίας στους εκπαιδευτικούς- υποψήφιους του ΑΣΕΠ για την προσκόμιση του παραβόλου των 3 ευρώ. Και οι τρεις τροπολογίες είχαν υποβληθεί και σε προηγούμενα νομοσχέδια αλλά δεν έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση. Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας κατατέθηκαν σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ δύο ακόμα τροπολογίες για “δωρεάν επανασύνδεση και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, απαγόρευση διακοπής παροχών ρεύματος, ύδατος, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία” και “Μέτρα ενίσχυσης των αναπήρων δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας λόγω πανδημίας”
Ειδικότερα, οι τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπουν:
-Παροχή προθεσμίας στους υποψήφιους στις προκηρύξεις 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ εκπαιδευτικούς για την προσκόμιση του παραβόλου των 3 ευρώ. “Κατά τον έλεγχο των υποβληθεισών αιτήσεων διαπιστώθηκε ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός αιτούντων εκπαιδευτικών που ξεπερνά τους 10.000 ανά προκήρυξη, για λόγους ασάφειας και εσφαλμένης ερμηνείας των προκηρύξεων αλλά και τεχνικών προβλημάτων του συστήματος, είτε δεν συνυπέβαλε το απαιτούμενο παράβολο των 3 ευρώ είτε δεν ολοκλήρωσε ορθώς την έκδοση και πληρωμή του, με αποτέλεσμα να αποκλεισθούν από τη διαδικασία κατάταξης στους Πίνακες Προσληπτέων και διορισμού και ν’ απορριφθούν ακολούθως οι ενστάσεις που υπέβαλαν από τον ΑΣΕΠ”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
-Καταβολή του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το κράτος. “Με δεδομένη την αδυναμία των πληττόμενων επιχειρήσεων για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, αλλά και την άμεση, ζωτικής σημασίας, ανάγκη των εργαζομένων για ενίσχυση του εισοδήματός τους, το κράτος οφείλει να αναλάβει την πλήρη κάλυψη του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων, με βάση τον ονομαστικό τους μισθό. Η καταβολή ολόκληρου του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος, χωρίς καμία μείωση για τους εργαζόμενους, είναι μία αναγκαία τόνωση του εισοδήματός τους αλλά και της καταναλωτικής τους δυνατότητας ενόψει της εορταστικής περιόδου”, αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση και σημειώνεται ότι “οι δημοσιονομικές δυνατότητες για τη συγκεκριμένη κρατική παρέμβαση υπάρχουν και η υλοποίησή της κρίνεται επιβεβλημένη”.
-Να επεκταθούν για 6 μήνες τα χορηγούμενα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα που χρειάζονται ανανέωση και να δοθεί το προνοιακό αναπηρικό επίδομα σε όσους ανάπηρους υποβάλλουν πλήρη φάκελο για πρώτη φορά στον ΟΠΕΚΑ, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από τα ΚΕΠΑ, για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία. Ειδικά για την περίοδο των εορτών, λόγω της ιδιαίτερης ευαλωτότητας της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών, το προνοιακό αναπηρικό επίδομα, θα πρέπει να δοθεί διπλό σε όσους το δικαιούνται. Παράλληλα, το κράτος θα πρέπει να καταβάλει σε ιδιώτες γιατρούς την αποζημίωση για την έκδοση διαγνώσεων που είναι απαραίτητες στους αναπήρους προκειμένου να συμπληρώσουν τους ηλεκτρονικούς φακέλους των αιτήσεών τους στον ΟΠΕΚΑ για χορήγηση, για πρώτη φορά, προνοιακού επιδόματος αναπηρίας.
-Δωρεάν επανασύνδεση και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, απαγόρευση διακοπής παροχών ρεύματος, ύδατος, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία. Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, “είναι αναγκαία η άμεση παρέμβαση του κράτους για: α. Δωρεάν επανασύνδεση των κομμένων παροχών, β. Δωρεάν παροχή ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος 150-300 kw/μηνιαίως ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού έως το τέλος του 2020 και την ένταξή αυτών σε κοινωνικό τιμολόγιο, γ. Απαγόρευση διακοπής των παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου και σύνδεσης στο διαδίκτυο στους δικαιούχους που έχουν συσσωρευμένες οφειλές, δ. ρύθμιση, για όλες τις παραπάνω παροχές, των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων, αρχής γενομένης από 1/1/2022.
Δικαιούχοι των προτεινόμενων ρυθμίσεων θα είναι μονοπρόσωπα και μονογονεϊκά νοικοκυριά που κατά την περίοδο 1/3/2020 – 31/10/2020 υπέστησαν σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους και διμελή και πολυπρόσωπα νοικοκυριά που περιλαμβάνουν μέλη τα οποία ανήκουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες: άτομα με αναπηρία, άνεργοι, εποχικοί εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, εργαζόμενοι με εργόσημο, εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης, αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού. Προϋπόθεση ένταξης των νοικοκυριών στις προτεινόμενες διατάξεις είναι τα μέλη τους να έχουν αποδεδειγμένα υποστεί μείωση εισοδημάτων και να μην έχουν λάβει ενίσχυση μέσω των μέτρων της κυβέρνησης. Ειδικά για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά και τα μονογονεϊκά νοικοκυριά που στηρίζονται σε ένα μόνο εισόδημα, λαμβάνεται μέριμνα και καθίστανται δικαιούχοι των ως άνω παροχών ακόμη κι αν έχουν λάβει κρατική ενίσχυση με την προϋπόθεση ότι τα συνολικά εισοδήματά τους των τελευταίων 4 μηνών είναι έως 2.000 ευρώ”.
-Καταβολή Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης εντός του Δεκεμβρίου 2020. “Είναι απαραίτητο να χορηγηθεί άμεσα ενίσχυση στα πληττόμενα νοικοκυριά με το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, προκειμένου να δοθεί ανάσα στα κοινωνία και την οικονομία. Το δημοσιονομικό περιθώριο για μια τέτοια ενίσχυση υπάρχει, δεδομένων των ταμειακών αποθεμάτων της χώρας, αλλά και των ευρωπαϊκών πόρων που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης”, αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου